Astrid Lampe wint P.C. Hooftprijs

De P.C. Hooft-prijs 2024 voor poëzie is toegekend aan dichter Astrid Lampe.

Door

Zij ontvangt de prijs, de belangrijkste literaire onderscheiding van Nederland, voor haar hele dertien bundels omvattende oeuvre. De jury schrijft in haar rapport dat Lampe (Tilburg, 1955) ‘al sinds haar debuutbundel ‘Rib’ (1997) prangende vragen stelt over klimaat, lichamelijkheid en digitalisering. Ze dicht met een diabolische intensiteit over het moderne leven, in zinnelijke en ontembare taal die vraagt om herlezing en herbeluistering’. De jury prijst ook de manier waarop Lampe ‘internettaal, ambigue seksualiteit en de machinaties van economie en de fossiele industrie in elkaar drukt’.

Lampe reageert verrast op de toekenning van de prijs. “Het winnen van zo’n prestigieuze oeuvreprijs voelt als een doorbraak. Het is mooi dat het in deze tijd vanzelfsprekender is dat ook vrouwen op zo’n podium worden getild.” Over haar dichtkunst zegt ze: “Ik probeer lezers via heel gewone, alledaagse zaken te verleiden om echt de poëzie tot zich te nemen en ze zo mee te sleuren de poëtische ruimte in. Poëzie helpt, net als andere kunstvormen, om toch te blijven ademen en mentaal ruimte te vinden om met de grote crises om te gaan.”

 

Het winnen van zo’n prestigieuze oeuvreprijs voelt als een doorbraak
Astrid Lampe

 

Het Literatuurmuseum, dat in 2025 Den Haag verruilt voor Utrecht, organiseert eind mei de uitreiking. Aan de prijs is een bedrag van 60.000 euro verbonden. De jury bestond uit Tsead Bruinja, Kiki Coumans, Maarten van der Graaff, Alfred Schaffer en Kila van der Starre (voorzitter). De P.C. Hooftprijs wordt jaarlijks toegekend aan Nederlandse schrijvers voor een telkens wisselend genre: verhalend proza, beschouwend proza en poëzie. Eerdere winnaars in de categorie poëzie waren onder anderen: Alfred Schaffer (2021), H.C. ten Berge (2006), Judith Herzberg (1997), J. Bernlef (1994), Ida M. Gerhardt (1979) en Remco Campert (1976).

 

 

Standaardportret
Bekijk meer van