Art Nouveau Festijn: een Haags weekend vol slingerlijnen en Couperus

Het Art Nouveau Festijn belooft een Haags weekend te worden vol toegepaste kunst en literatuur.

Door

Organisaties over de hele wereld doen mee met de Wereld Art Nouveau Dag op zaterdag 10 juni. Rob van Kan en Simon Mulder doen daar nog een schepje bovenop door er met het Art Nouveau Festijn in Den Haag een heel weekend van te maken. “We zijn in 2019 heel klein begonnen en belandden daarna in de coronajaren. Inmiddels is het ondanks alles uitgegroeid tot een groot festijn, bijna te groot om alles nog zelf te kunnen doen,” zegt Van Kan. “Een aantal onderdelen wordt nu mede georganiseerd door deelnemers die dat zelf regelen.” Het resultaat is een vol programma. “Er zijn rond de 23 activiteiten en die raken inmiddels snel uitverkocht. Er worden rondvaarten en museum- en interieurbezoeken georganiseerd. Naast fietstochten zijn er wandelingen in diverse wijken en in verschillende talen, waaronder Frans, Duits en Russisch. Er is er zelfs één met een gebarentolk.”

Ook workshops maken deel uit van het festijn. “Architectuurfotograaf Menno van der Meer combineert zijn workshop met een wandeling, waarbij hij laat zien hoe je architectuur in beeld kunt brengen,” vervolgt Van Kan. “De workshop glas in lood maken en de demonstratie plafondornamenten zijn heel bijzonder, je maakt kennis met ambachten die je niet veel meer tegenkomt. Peter Laurier en zijn dochter Rénice leggen het hele proces van het ontwerpen en aanbrengen van de ornamenten uit. Het is sowieso een feest om in hun atelier aan de Prinsegracht rond te lopen.”

Lezing op het Art Nouveau Festijn

In Museum Sophiahof geeft kunsthistorica Anne Marie Boomsma op vrijdag 9 juni de lezing ‘De slingerlijnen van de Art Nouveau’. Kunsthistoricus Max Put, auteur van het boek ‘Art Nouveau in Amsterdam’, geeft op zaterdag 10 juni in de Haagse Kunstkring een lezing over de invloed van het japonisme op de art nouveau.

[Tekst gaat verder onder afbeelding.]

Rob van Kan (links) en Simon Mulder bij het beeld van Louis Couperus aan het Lange Voorhout. | Foto: Arjen Verduijn

In de Haagse Salon, een galerie aan de Laan van Meerdervoort, is veel art nouveau en art deco te zien van museale kwaliteit: bijzondere affiches, sculpturen, glaskunst, lampen, meubels, aardewerk en Rozenburg-porselein. Design Museum Dedel laat in het monumentale stadspaleis aan de Prinsegracht onder meer de grootste collectie originele behangstalen van Nederland zien. In diverse zalen zit het originele behang uit de 19de eeuw nog op de muren. ‘Niet ieder bloemetjesbehang is Art Nouveau’, dat is de titel van de lezing die Martijn Le Coultre hier op zondag 11 juni geeft.

Couperus

De grote schrijver Louis Couperus mag in het tijdsbeeld van art nouveau niet ontbreken. In het Louis Couperus Museum wordt zijn honderdste sterfdag herdacht met de tentoonstelling ‘Louis Couperus, non-binair avant la lettre’. En het Louis Couperus Genootschap houdt traditioneel bij Museum Sophiahof z’n ‘Genootschapsdag’. Daar staat Couperus-kenner Bas Heijne zondag 11 juni op het programma.

Voordrachtskunstenaar Simon Mulder treedt in het dagelijkse leven op met een theatercollectief onder de naam Het Feest der Poëzie. Dit is een stichting die literaire voorstellingen maakt en waarvan de deelnemers wisselen. Op 11 juni is hij ’s avonds samen met pianist Daan van de Velde in Het Koorenhuis te zien met de voorstelling ‘Van en over Couperus’. Mulder draagt teksten van Couperus voor en vertelt wat anekdotes. “Er is een voordracht op muziek, een fragment uit ‘Eline Vere’ dat precies getimed is met de ouverture van Wagners ‘Lohengrin’. Het is alsof ze voor elkaar geschreven zijn. Ook presenteer ik een bewerking op muziek van de korte thriller ‘De binocle’, de noodlottige toneelkijker. Een kort verhaal waarin het hele oeuvre van Couperus is samengevat,” aldus Mulder. Via de website kunnen liefhebbers zich aanmelden.

Art Nouveau Festijn’, vrijdag 9 juni t/m zondag 11 juni. 

Onze redactie biedt dit verhaal uit de Den Haag Centraal (DHC) van donderdag 2 juni 2023 gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan de papieren editie van de krant Den Haag Centraal. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van