Ruzie blokkeert verbouwing Berlagehuis

De plannen voor de verbouwing van het Berlagehuis aan de Raamweg liggen stil doordat één buurtbewoner fundamentele bezwaren heeft. Projectontwikkelaar Vorm Bouw hoopt alsnog tot een vergelijk te komen.

Door

De bezwaarmaker is Paul Schwander, een van de directeuren van het Europees Octrooibureau (EPO) in Rijswijk, die in de directe omgeving van het monumentale Berlage-kantoor woont. Hij is in conflict geraakt met de oorspronkelijke ontwikkelaar, Ron Bakker van het Haagse RBR Real Estate.

Bakker is zó boos, dat hij een persbericht heeft verspreid waarin hij stelt dat Schwander alleen uit is op financieel gewin – hij zou ‘bijna 1 miljoen’ willen hebben ­– en dat het maar de vraag is of hij ‘kan aanblijven’ als EPO-directeur. Schwander liet via een woordvoerder aan AD Haagsche Courant weten dat Bakker hem ‘stalkt’ en poogt te ‘chanteren’ en dat hij daartegen stappen zal ondernemen.

Schwander heeft zich verzekerd van bijstand van de Haagse advocaat Tom van Dijk. Hij beroept zich op een erfdienstbaarheidsbepaling uit 1919, toen de gemeente afspraken maakte over de gedeeltelijke bebouwing van de landgoederen Oostduin en Arendsdorp. Toen is onder meer vastgelegd dat in het gebied geen ‘arbeiderswoningen’, ‘koetshuizen en stallen’ of etagewoningen mochten komen. Volgens Ron Bakker zijn die bepalingen ‘verouderd’. “De heer Schwander misbruikt die oude afspraken. Hij wil geld zien,” zegt hij.

Ongelukkig

Intussen is Vorm Bouw ongelukkig met het optreden van Bakker. De directie hoopt alsnog met Schwander afspraken te kunnen maken. Dat is van belang omdat een eventuele bezwaarprocedure tot de Raad van State kan worden doorgezet. Dan ligt het project Berlagehuis zeker anderhalf jaar stil.

Het ontwerp van het Haagse architectenbureau Braaksma & Roos voorziet in een ingrijpende verbouwing en uitbreiding van het voormalige verzekeringskantoor. Er moeten 57 appartementen, herenhuizen en penthouses in komen, die qua prijs variëren van 340.000 tot 2,5 miljoen euro.

Muziekacademie

Het deel van het gebouw waarin de Muziekacademie Den Haag is gevestigd, valt buiten de verbouwing. De academie blijft dan ook gewoon, verzekert directeur Maria Lewanski. “Wij zitten hier niet anti-kraak of zo. We hebben een langlopend huurcontract. We willen zelf ook verbouwen, maar dat plan ligt stil door de controverse die is ontstaan over de grote verbouwing. Nu is het hopen dat de partijen eruit komen.”

 

 

Standaardportret
Bekijk meer van