Aftrap project Artists Against ALS in Benoordenhout

Twee violistes van het Residentie Orkest gaven dinsdag een huiskamerconcert bij een ALS-patiënt. Het was het eerste van een landelijke serie optredens in het kader van Wereld ALS Dag, 21 juni.

Door

Hagenaar en ALS-patiënt Maurits van Selms (48) beleefde dinsdag een mooie middag. De violistes Yuki Hayakashi en Francisca Portugal van het Residentie Orkest kwam bij hem thuis in het Benoordenhout optreden. “Mijn leven is door ALS drastisch veranderd,” vertelde hij. “Voordat ik de diagnose kreeg speelde ik contrabas in verschillende orkesten, dus muziek speelde een belangrijke rol in mijn leven. Nog steeds ben ik gek op klassieke muziek, maar naar concerten gaan is niet altijd even makkelijk. Daarom ben ik zo blij met dit huiskamerconcert, door het Residentie Orkest nog wel!” Van Semls heeft inmiddels 25 jaar de diagnose ALS. Hij heeft hiermee de langzame variant van de ziekte, want ALS patiënten leven na diagnose gemiddeld slechts 3 tot 5 jaar. ALS is een dodelijke ziekte die langzaam alle spieren en zenuwen uitschakelt.
Het concert vormde de aftrap van ‘Artists Against ALS’ een nieuw initiatief van Stichting ALS Nederland. Voorafgaand en op Wereld ALS Dag (21 juni) geven bekende en minder bekende muzikanten akoestische optredens in huiskamers van mensen die de ziekte hebben. Naast het Residentie Orkest doen onder andere ook OG3NE, 3JS, Tim Akkerman en Diggy Dex mee. Op Wereld ALS Dag zelf volgt er om 19.30 uur een online uitzending op ALS.nl die geheel in het teken van de dodelijke ziekte staat. Tijdens de uitzending worden ook opnames van de concerten getoond.

Alle deelnemende artiesten is gevraagd een nummer te spelen met als thema tijd, zoals bijvoorbeeld ‘Forever Young’ of ‘Time after time’. Voor dit thema is gekozen omdat bij de ziekten ALS, PMSA en PLS in korte tijd de spieren van de patiënt uitgeschakeld worden en er dus geen tijd te verliezen is.

Standaardportret
Bekijk meer van