Acteurs tonen hun wijk Laakkwartier in ‘Matrassendag’

Bewoners uit Laak maken een toneelstuk over het leven in de wijk. “Toen ik aan mijn collega’s vertelde dat ik in Laak woon, reageerden zij geschokt,” vertelt regisseur Lima Rood.

Door

“Matrassendag is elk eerste en laatste weekend van de maand. Op die dag gooien alle arbeidsmigranten hun matrassen op straat, omdat ze doorreizen naar een ander gebied om te werken. De pandjeseigenaren legden uit dat het interieur mag blijven staan, maar de matrassen eruit moeten,” vertelt Robert John Henderson. Deze wijkbewoner speelt één van de drie hoofdpersonages in het tragikomische toneelstuk ‘Matrassendag’. Met deze voorstelling willen de makers ‘het leven in Laak weergeven’.

Regisseur Lima Rood opperde het idee voor een verhaal over de wijk in het Laaktheater. Rood komt oorspronkelijk uit Apeldoorn en woont sinds tweeënhalf jaar in Den Haag. Ze vindt het jammer dat mensen buiten Laak zo negatief zijn over de buurt. “Naast theatermaker ben ik ook dramadocent. Toen ik aan mijn collega’s vertelde dat ik in Laak woon, reageerden zij geschrokt. Ze hadden medelijden met me, omdat ik in een rampgebied zou wonen.”

Zij was helemaal niet bekend met het ‘stigma’ rondom de buurt. “Het enige wat ik zag was een leuke, behulpzame wijk. Eentje, zoals ik nooit eerder heb ervaren. Toen mijn ramen beslagen waren, gaf de buurvrouw mij een gratis kachel. Ik heb in Apeldoorn, Zutphen, Utrecht en Nepal gewoond, maar nergens waren mensen zo behulpzaam.”

Wijkbewoners

Alle personages in het stuk worden gespeeld door wijkbewoners. Rood koos daar bewust voor. “Normaliter laat ik mijn verhalen vertolken door professionele acteurs, maar dat paste niet bij dit verhaal. Ik maak een stuk over Laak dat moet worden verteld door de mensen die er wonen. Zij hoeven zich niet in te leven, want het gaat over hen,” stelt Rood.

 

Heb jij vooroordelen over de buurt?
Regisseur Lima Rood

 

Alle scènes in het stuk zijn gebaseerd op belevingen van de hoofdrolspelers. “Voor het scenario heeft onze schrijver Aron Goossens alle drie de hoofdrolspelers anderhalf uur geïnterviewd over hun ervaringen in Laak. Dat hebben we gebruikt als inspiratie voor het stuk.” Omdat de toneelspelers allemaal op een ander moment in Laak kwamen wonen, is het toneelstuk een accurate weerspiegeling van de realiteit, vindt Rood. “Kitty Toet woont hier heel haar leven, Robert woont hier nu zeventien jaar en Onira Severina woont hier sinds twee jaar. Omdat ze hier op verschillende momenten kwamen wonen, hebben ze andere interacties met de wijk. Dat maakt het script heel evenwichtig.”

Buitenstaanders

Eén scène in het stuk laat een tv-reporter zien die naar Laak komt voor een nieuwsverhaal. Hij wil schetsen hoe slecht de wijk is. Daarvoor zoekt de journalist een inwoner die een nare ervaring wil delen. Maar wanneer hij een bewoonster spreekt, is zij alleen maar positief over de wijk, vertelt hoofdrolspeler Henderson. “Maar de reporter blijft suggestieve vragen stellen, waardoor zij in tranen uitbarst. Vervolgens zendt hij alleen het stukje uit waarin de bewoonster huilt. Hij doet of dat komt door de wijk, maar dat klopt niet!”, aldus Henderson.

Met het stuk hopen Henderson en Rood het negatieve beeld van mensen buiten de wijk te veranderen. Rood: “Ik vraag bewoners buiten de wijk om eerlijk naar zichzelf te kijken: Heb jij vooroordelen over de buurt? En wilde je stiekem altijd al kijken hoe het er hier echt aan toe gaat, maar durfde je dat niet vanwege de enge geruchten? Kom dan naar de voorstelling! In één uur en een kwartier laten we de positieve en negatieve kanten van het leven in Laak zien.”

Wijkvoorstelling ‘Matrassendag’, zaterdag 11 mei, 20.00 uur (met na afloop Eurovisie Songfestival), zondag 12 mei, 14.00 uur, Laaktheater, Ferrandweg 4T. Meer informatie: www.laaktheater.nl

Standaardportret
Bekijk meer van