House of Hats mikt op iedereen

Het hoofddeksel is hot, weet Susan Dekker. Zij opende deze week House of Hats in het Hofkwartier. Petten-, hoeden- en barettenliefhebbers (m/v) kunnen nu in de Papestraat terecht voor nieuwe exemplaren, maar ook voor de reparatie van hun oude favorieten.

Door

Hoedenmaakster Susan Dekker heeft een missie: een goede pet of hoed voor iedereen. “Ik vind het geweldig om creatief te zijn en hoeden te maken voor Prinsjesdag of voor een bruiloft. Maar ik vind het nog leuker om draagbare hoeden te verkopen voor dagelijks gebruik,” zegt ze opgewekt en met kenmerkende zachte g.

De voormalige protegee van hoedengodin Marianne Jongkind timmert onder de naam Esdee Hoeden al jaren aan de weg als ontwerper. En nu heeft ze ook House of Hats, een winkel in de Papestraat. Naast eigen creaties verkoopt Dekker er hoofddeksels van andere huizen. Deze zijn variërend van een wollen baret van het Franse Laulhère voor zo’n veertig euro tot gevlochten panamahoeden van honderd euro of exclusieve vilten exemplaren voor een veelvoud van die prijs.

Bekende merken als het Amerikaanse Stetson en het Duitse Mayser sieren de schappen en vanaf het najaar komt daar ook het Italiaanse Borsalino bij, door Dekker aangeduid als ‘de Ferrari onder de hoeden’.

Leuker

House of Hats is koud open – sommige schappen zijn pas halfgevuld, het keukentje is tijdelijk verstopt achter een kamerscherm en de posters hangen nog niet allemaal – of de eerste hoeden zijn al verkocht. Nederland hoedenland? “Ja,” zegt Dekker beslist, “vooral onder mannen is er veel vraag naar hoeden. Bijvoorbeeld ter bescherming van het kale hoofd tegen de zon. Maar natuurlijk ook als accessoire. Het maakt het geheel af.” Wijzend: “Kijk, als jij nou een hoed op zou hebben, zou je er zoveel leuker uitzien, haha!”

In de overvloed aan goedkope hoofddeksels van grote modeketens ziet zij evenwel geen concurrentie. Susan Dekker doet haar eigen hoed af en zegt: “Voel de verschillen. Mijn hoed is heel zacht en licht, terwijl een hoed van H&M altijd knelt of jeukt door het gebruik van goedkope materialen. Maar het is voor jonge mensen een heel goede manier om met de hoed in aanraking te komen. Als zij ’t leuk vinden, komen ze vervolgens bij mij om iets echt moois uit te zoeken.”

Atelier

Wie de pret van een pet allang heeft ontdekt en geen afstand kan doen van zijn versleten lievelingsexemplaar, kan ook bij House of Hats terecht. Dekker doet ook aan reparatie, reiniging en aanpassing. “De naaimachine staat hier, dus ik kan van alles veranderen. Ik wil graag het vak laten zien. Vaak gaat dat om het schoonmaken van de binnenkant, het groter of kleiner maken of een nieuwe band in een andere kleur.”

Toch bevindt haar echte atelier, met alle mallen en materialen, zich nu nog aan huis. Net als in de tijd dat ze een shop-in-shop had in de Torenstraat, bij de inmiddels ter ziele zijnde hoedenzaak Maison Albert. “Maar misschien komt het atelier hier binnenkort ook wel naartoe,” fantaseert ze hardop. “Hoeden maken in m’n atelier vind ik ook leuk, maar daar komen niet elke dag mensen, terwijl ik een echt mensenmens ben. Ja, het is zo fijn om in de winkel te staan.”

House of Hats, Papestraat 24. Open dinsdag (11-18u.), woensdag (11-18u.), donderdag (11-17u. en 18-21u.), vrijdag (11-18u.), zaterdag (10-18u.) en zondag (12-17u.). Meer informatie: www.houseofhats.nl en www.facebook.com/houseofhatsdenhaag

 

 

 

Standaardportret
Bekijk meer van