The Hague Food Festival: het grooste eetfestijn sinds tijden

Negen dagen in alle hoeken van de stad. Zonder trucks maar met koks en restaurants. The Hague Food Festival kan binnen drie jaar kostendekkend zijn, denkt organisator Nick Mosley.

Door

Nee, The Hague Food Festival is niet het zoveelste evenement met een dikke rij foodtrucks op een grasveldje, belooft organisator Nick Mosley die net zijn laptop dichtklapt op het terras van de Boterwaag aan de Grote Markt. “The Hague Food Festival is much bigger. No trucks, but chefs and restaurants,” zegt de goedlachse Engelsman, afkomstig uit Brighton. De oprichter van The Brighton and Hove Food and Drink Festival heeft het voor elkaar gekregen om ook hier een negendaags

evenement neer te zetten. Niet alleen in het centrum, maar in alle hoeken van de stad: een Normandische avond bij Brasserie Beekink in de Vruchtenbuurt, een exotische barbecue (‘met krokodil en lamavlees’) bij strandpaviljoen Culpepper aan het Zwarte Pad en een koffieworkshop bij Capriole Café in de Binckhorst. Doet het centrum überhaupt wel mee? “Of course.” Hij kijkt om zich heen. “There is a festival night here at the Grote Markt on the 22th of July.”

Hoe komt het dat juist een Brit hier in Den Haag zo’n groot eetfestijn weet te organiseren? Mosley, tegenwoordig woonachtig in Den Haag (‘ik had weer ’s zin in wat nieuws’) grinnikt even. “Ik denk dat veel mensen snel geld willen verdienen en dat is in de horecabranche niet zo makkelijk. Maar ik vind het gewoon leuk om te doen. Ik heb het eerder gedaan en ik denk dat het kan. Den Haag lijkt ook wel een beetje op Brighton. Het ligt aan de kust, het heeft ook paleizen en goede restaurants.”

Witte chocoladepudding
En die restaurants kunnen wel wat promotie gebruiken, vond ook Daniël Scheper. Op een dag maakte dit D66-raadslid een rondje langs de Avenue Culinaire, het gebied rondom de Bierkade en het Groenwegje, en vroeg restaurateurs: ‘Wat kan de gemeente doen voor jullie?’ Bas Oonk, eigenaar van restaurant Basaal, die op uitnodiging van Mosley meedeed met een International Chef Exchange in Brighton, zei: ‘Ga maar eens met Nick praten.’ Mosley diende op Schepers verzoek een subsidieaanvraag in en kreeg geld. “Het dekt absoluut niet alle kosten, ik heb er ook eigen geld in gestoken, maar ik denk dat we binnen drie jaar het festival kostendekkend kunnen maken.”   

Er is een speciaal boekje uitgegeven voor het festival, waarin je van dag tot dag kunt lezen wat er te doen is. Bijzonder is bijvoorbeeld het Gin Makers Dinner op 19 juli met ambachtelijk gestookte jenever- en ginvarianten die tijdens het diner worden geschonken. Uiteraard doet de Haagse brouwerij Van Kleef mee, maar ook Blackdown Artisan Spirits uit Sussex (Engeland) en Wheadon’s Gin uit Guernsey (Engeland). Op het menu staat bijvoorbeeld een kippensalade met aardappel, hazelnoot en bacon in combinatie met Van Kleef-jenever en witte chocoladepudding met pistache en daarbij een glas Wheadon’s rasperry & maple gin.

 

Door: Annerieke Simeone

The Hague Food Festival, 15 tot 23 juli. Meer informatie: www.thehaguefoodfestival.nl

Foto: Julia Claxton

 

Bekijk meer van