Strip ‘De Lijn’ zoekt grijs gebied tussen goed en kwaad op

De hofstad krijgt binnenkort haar eigen stripheld. In ‘De Lijn’ bindt Thijs Vermeer de strijdt aan met het kwaad. Vanaf 11 september verschijnt elke week een digitale strip over de avonturen van deze nieuwe Haagse held.

Door

Over magische krachten beschikt hij niet en over een stoere naam evenmin, maar toch is het nieuwe Haagse strippersonage Thijs Vermeer een superheld: overdag een doodgewone man met bril die op zijn fiets door de stad toert, ’s avonds een slimme misdaadbestrijder in een aerodynamische catsuit. Het zogenaamde nulnummer van De Lijn staat al online en vanaf 11 september verschijnt elke week een digitale strip over de avonturen van deze nieuwe Haagse held.

Geestelijk vader van ‘De Lijn’ is Hugo Seriese, illustrator, muzikant en in een ver verleden cabaretier. “Al sinds mijn elfde wilde ik een superheldenstrip maken, maar lang gaf ik daar niet aan toe,” bekent hij.

“Ik vond het superheldengenre plat vermaak waarmee je de strip als medium tekortdoet.” De afgelopen jaren experimenteerde Seriese (1984) met de talloze mogelijkheden in zijn eigen maandblad De Haesjager, onder meer met ingenieuze strips op basis van Beatles-liedjes en door het mixen van tekenstijlen. En nu is er dan toch die superheld.

Strip De Lijn zoekt grijs gebied tussen goed en kwaad op.

“Het is een Amerikaans concept dat vaak heel zwart-wit is. Met dit karakter wil ik juist het grijze gebied tussen goed en kwaad opzoeken, een subtielere aanpak. Thijs Vermeer is niet voor niets iemand met wie de meesten van ons zich kunnen identificeren,” aldus de tekenaar, die zijn personage een uitgebreide geschiedenis meegaf van moord en verdriet.

Club

De stad Den Haag leent zich wat Seriese betreft uitstekend als decor. “Ik kom uit Voorburg, woon in Laakhaven-Oost en breng mijn kinderen naar school in het Bezuidenhout. De tegenstellingen die je hier ziet in een straal van twee kilometer vind ik heel interessant. Er lopen onzichtbare lijnen door de stad die veel over de wereld zeggen, vandaar de naam.”

 

Ik wil de stad zo realistisch mogelijk weergeven, dus ga ik regelmatig op onderzoek.
Hugo Seriese (illustrator)

 

Schimmige locaties spelen een prominente rol in de strip. Zo brengt het hoofdpersonage in de eerste aflevering een bezoek aan een club in de Geleenstraat waar prostituees en pooiers elkaar ontmoeten. Een plek die Seriese zelf ook bezocht. Zijn uitleg: “Ik wil de stad zo realistisch mogelijk weergeven, dus ga ik regelmatig op onderzoek. Ook gebruik ik elementen uit mijn eigen leven, zoals de gym. Als ik daar ben, zie ik gelijk een verhaal voor me over een undercoveroperatie om een drugsdealer te observeren. Compleet met gewichten die op tenen vallen.”

De Lijn live ervaren

Seriese koos voor een klassieke indeling van zijn strip, al verschijnt die voorlopig alleen online. “Op het scherm kun je met allerlei animaties werken, maar dat doe ik bewust niet. Het zijn in feite albumpagina’s, want het mooiste aan strips vind ik de combinatie van het overzicht en de verschillende details waarop je vervolgens kunt inzoomen. Die controle wil ik zo veel mogelijk bij de lezer houden, anders wordt het een film.”

Wel ontwikkelde hij een applicatie om de strip ook op de smartphone leesbaar te maken, en hij heeft meer plannen rond ‘De Lijn’: “Op 10 september houd ik in Theater PePijn een soort première met een monoloog van mijn vriend en cabaretier Marcel Harteveld, een beeldvoorstelling en een spannende soundtrack. Zo kun je de strip live ervaren, ongebruikelijk maar daarom des te leuker. Het is een probeersel en als de performance aanslaat, wil ik ’m verder uitbreiden.”

‘De Lijn’ verschijnt vanaf september elke week gratis online. Livepremière, maandag 10 september, 20.00 uur, Theater PePijn. Kaarten: € 12,50. Meer informatie: www.delijnonline.nl en www.diligentia-pepijn.nl

Standaardportret
Bekijk meer van