Werken in de schaduw van het ondenkbare

[Fotoreportage] Strafhof wordt weer kantoor

Door

Jurriaan Brobbel loopt al maanden rond in de Binckhorst. In opdracht van de gemeente maakte hij honderden foto’s van het oude bedrijventerrein dat zich in rap tempo ontwikkelt tot woon-werkgebied. Een foto van de skyline was eigenlijk nog het enige wat ontbrak in zijn portfolio. Op zoek naar het hoogste punt kwam de Haagse fotograaf terecht bij de ‘Haagse Arc’, het 58 meter hoge pand dat begin jaren negentig werd ontworpen voor KPN. Het pand was tot 2015 het tijdelijke onderkomen van het ICC (International Criminal Court). Dit is het Strafhof dat zich buigt over oorlogsmisdaden, misdaden tegen de menselijkheid en genocide.

Congolese rebellenleiders, zoals Thomas Lubanga en Germain Katanga, werden er in 2012 veroordeeld. Maar sinds het ICC drie jaar terug het nieuwe pand aan de Oude Waalsdorperweg betrok, staat het leeg.

Brobbel kreeg toestemming om een kijkje te nemen in het oude pand. Hij zag klassieke beelden staan in de parkeergarage, stammend uit de KPN-tijd en schuifdeuren vol sleutels die toegang bieden tot kamers en oude cellen. Lubanga, de voormalige leider van de Unie van Congolese Patriotten (UPC), verbleef na zijn arrestatie aanvankelijk in een chic Congolees hotel. De man werd schuldig bevonden aan het werven en inzetten van kindsoldaten in zijn land. Hij moest het aan de Maanweg doen met wat minder luxe. In zijn cel een stoel en een tafel, vastzittend aan de vloer en een wc zonder bril.

Dakterras

Het dakterras, volgens Brobbel het mooiste van Den Haag, bleek geknipt voor skylinefotografie. Wel bracht het een enkeling op een ander idee: in 2013 dreigde een 43-jarige medewerker van het Internationaal Strafhof precies op die plek een einde aan zijn leven te maken. Na bijna zestien uur wist een arrestatieteam de man te overmeesteren.

Niet zozeer het nieuws waar het ICC op dat moment op zat te wachten. Daarna volgden ook nog wat teleurstellingen op rechtsgebied: vermeend rebellenleider Mathieu Ngudjolo Chui, beschuldigd van moord, mishandeling, bedreiging, inzet van kindsoldaten, seksueel geweld en plundering, werd vrijgesproken. Evenals zijn landgenoot Bosco Ntaganda.

Het aanzien van het Internationaal Strafhof kreeg in 2016 nog eens een flinke knauw nadat drie Afrikaanse landen – Zuid-Afrika, Gambia en Burundi – lieten weten dat ze geen lid meer wilden zijn. Zij klaagden dat het ICC tot dan toe alleen maar Afrikanen berechtte, maar dat Europese leiders de dans ontsprongen.

Binnenkort zullen de cellen, de lobby, de bibliotheek en de persvoorlichtingszaal aan de A12 verdwijnen. Wie de nieuwe huurder wordt, is nog niet duidelijk. Beheermaatschappij JOVI Investments BV biedt het zestien verdiepingen tellende gebouw momenteel aan als kantoorruimte op Fundainbusiness.nl.

Meer foto’s staan in de editie van 1 maart 2018 van weekkrant Den Haag Centraal (DHC).

Wilt u meer lezen? Neem dan een abonnement op DHC.

 

Bekijk meer van