Politiek debat verschuift steeds meer naar social media

De campagne voor de raadsverkiezingen van 21 maart is op stoom te komen. Maar waar is het vuurwerk? Het knettert nog niet in Den Haag. Waarom niet?

Door en

Zorgvuldig wordt elke wijk afgewerkt door de Haagse politiek. De campagne is los. Straat voor straat, winkelcentrum voor winkelcentrum, wijkdebat voor wijkdebat. Folders zijn er zelfs in het Chinees. En draaiboeken voor de campagne houden geen rekening met een bitterkoude wind uit het noorden. Dus stond dinsdagochtend een plukje matineuze D66’ers voor de ingang van het Centraal Station folders uit te delen. De avond ervoor waren het PvdA’ers die met dikke warme petten door het koude Moerwijk trokken om er in iedere brievenbus een folder achter te laten.

De campagne voor de raadsverkiezingen van 21 maart lijkt dus op stoom te komen. Maar waar is het vuurwerk? Het knettert (nog) niet. Vier jaar geleden was dat wel anders. Begin maart 2014 troffen twee kemphanen elkaar in Perscentrum Nieuwspoort: PvdA-lijsttrekker Rabin Baldewsingh en zijn opponent Boudewijn Revis van de VVD. Baldewsingh zei dat de liberalen steeds meer op de PVV gingen lijken, beide partijen wilden destijds niet meer moskeeën. Toen hij de VVD ervan beschuldigde te discrimineren, mepte Revis terug. “De PvdA steekt de kop in het zand. Ze zien de problemen in dichtbevolkte wijken niet.” Woorden als ‘demagogie’ werden toen niet gemeden.

Precies vier jaar later. Een bijeenkomst in zo’n dichtbevolkte wijk, Laak. Het verkiezingsdebat kabbelt. PvdA-lijsttrekker Martijn Balster luistert geduldig naar klachten uit de buurt, om vervolgens te putten uit het ingewikkeld dossier van volkshuisvesting. Heel even neemt de spanning toe, wanneer Balster zegt dat regeren met Groep de Mos erg moeilijk wordt, als die partij vasthoudt aan het plan om mensen met lage inkomens te weren uit zwakke wijken. “Dat wordt lang praten,” voorspelt Balster. En zo gaat het meer. Bij het armoededebat zeggen linkse politici vooral linkse dingen tegen links publiek. En zelfs in Transvaal, waar af en toe wel de confrontatie wordt opgezocht, zijn partijen het vooral opvallend vaak eens. Om de beurt een zegje doen.

Campagne in het middenveld

De oorzaak van de matheid die de campagne tot op heden kenmerkt, heeft vooral te maken met de mars naar het midden die de meeste partijen hebben gemaakt. De VVD trekt minder richting PVV en meer naar D66, om maar iets te noemen. Hierdoor wil iedereen elkaar zo veel mogelijk te vriend houden. De marges in het middenveld zijn tenslotte smal – voor je het weet ben je een deel van je achterban kwijt aan de concurrent.

Daar komt bij dat de PVV zichzelf onzichtbaar heeft gemaakt. De partijleden komen niet opdagen tijdens debatten. Daardoor kunnen andere partijen zich niet profileren via een ferme aanval op de PVV.  Een ‘redding’ zou kunnen zijn als zich in de derde peilingen, vlak voor de verkiezingen, een duidelijke tweestrijd aftekent. Electoraal gezien is dat een aantrekkelijk moment: wie wordt de grootste? Zowel D66 en Groep de Mos als de VVD dringen naar voren. En de VVD en D66 kunnen nog weleens last krijgen van een negatieve landelijke uitstraling (Halbe Zijlstra en afschaffen referendum).

Behalve door folders gebeurt tegenwoordig ook steeds meer via social media. Het nieuwe politieke handwerk. Ook partijen die het vooral van persoonlijke relaties moeten hebben, zoals de Islam Democraten, besteden veel aandacht aan hun online-campagne. Vanuit de luie stoel en verwarmde huiskamer kan iedereen de activiteiten van partijen volgen. Dus dat groepje koukleumende D66’ers voor het Centraal Station bedient niet alleen de treinreizigers maar ook de twitteraars.

Twitter

Een bericht uit De Telegraaf van deze week met als kop `Huizenbezitter niet meer veilig bij de VVD´ plaatst D66 natuurlijk direct op Twitter. Om er even snel aan toe te voegen dat de huizenbezitter bij deze partij de minste last heeft van stijgende gemeentelijke woonlasten. Waarmee het debat langzaam maar zeker verschuift naar Twitter, waar standpunten worden bestreden.

Met nog amper drie weken te gaan en de erg kleine verschillen tussen partijen in de laatste peiling gaan er de komende weken nog wat tandjes bij. Ook op Twitter.

 

Wilt u meer lezen over de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart? Neem dan een abonnement op DHC.

Pasfoto Mieke
Bekijk meer van