Zakenreis naar Amerika maken weer mogelijk vanaf 8 november

Door corona heeft Amerika voor Europeanen bijna 1.5 jaar dichtgezeten. Dit heeft niet alleen grote gevolgen gehad voor de reisbranche, maar ook voor mensen die in de VS zaken doen of familie hebben.

Door

Op 8 november zal de Amerikaanse grens opengaan voor gevaccineerde reizigers. Hieronder zetten we op een rijtje waar je als zakelijke reiziger precies aan moet voldoen wanneer je een zakenreis gaat maken naar de VS.

Vereisten om naar de Verenigde Staten te reizen

Mensen die de Verenigde Staten willen bezoek voor een kort zakelijk bezoek, bijvoorbeeld een meeting of bedrijfsbezoek, moeten online een ESTA aanvragen. Deze zogenoemde ‘visa waiver’ geeft je digitaal toestemming om naar de VS te reizen. Vraag je ESTA op tijd aan, bijvoorbeeld een week voor vertrek. Het is mogelijk dat november een drukke maand wordt qua reizen. Het is daarom verstandig om de ESTA ruim van tevoren aan te vragen.

Regels omrent corona

De ESTA-verplichting is het enige wat hetzelfde is gebleven voor een bezoek aan de Verenigde Staten. Het Witte Huis heeft strenge vereisten bepaald voor inkomende reizigers uit Europa, maar ook uit China, Brazilië, het Verenigd Koninkrijk en nog enkele landen.

Dit heb je nodig:

  • Bewijs van volledige vaccinatie: Je bent volledig gevaccineerd als je minimaal 14 dagen geleden je tweede vaccin hebt gehad. Dit mag een Moderna, Pfizer, AstraZeneca of Janssen vaccin zijn.
  • COVID-19 testbewijs: Reizigers hebben voor een bezoek aan de VS ook het negatieve testresultaat nodig van een coronatest. Je hebt zelf de keuze uit een PCR test of Antigeen Sneltest. De test mag maximaal 3 dagen voor vertrek zijn afgenomen en is verplicht voor iedereen vanaf 2 jaar.
  • Uitgeprint op papier: Vergeet niet dat je voor een bezoek aan de VS zowel je vaccinatiebewijs als COVID-19 testresultaat moet uitprinten. De CoronaCheck app is alleen geldig binnen Europa.

Uitzonderingen op de vaccinatieplicht

Toen het Witte Huis in oktober aankondigde de grenzen voor Schengenlanden weer te heropenen, was het eerst niet duidelijk of ook ongevaccineerden naar de VS konden reizen. Het CDC (Amerikaanse overheidsinstantie verantwoordelijk voor ziektebestrijding en preventie) heeft vervolgens de uitzonderingen op een rijtje gezet.

  • Mensen onder de 18 jaar zijn uitgezonderd van de vaccinatieplicht
  • Je bent uitgezonderd van de vaccinatieplicht met een medische verklaring dat je niet gevaccineerd kunt worden.
  • Reizigers die een Amerikaanse B-1 visa (business) of B-2 visa (toerisme) hebben en uit een land komen met beperkte COVID-19 vaccin beschikbaarheid.
  • Mensen die op een diplomatieke of officiële regeringsreis zijn.

Er zijn dus maar een zeer beperkt aantal mogelijkheden voor niet-gevaccineerden om naar de VS te reizen. De uitzonderingsgronden zijn namelijk op de meeste mensen niet van toepassing.

Verschil tussen zakenreis of toeristische reis

Er wordt door de Amerikaanse overheid in principe geen verschil gemaakt tussen een zakenreis of een toeristische reis. Nederlanders die voor een kort zakelijk bezoek naar de VS reizen zullen dat namelijk doen met een ESTA en niet met een B-1 visa. Beide moeten voldoen aan de vaccinatieplicht, negatief testbewijs en geldige ESTA.

Standaardportret
Bekijk meer van