Haagse cardiologen veroveren Europa met innovatieve pacemaker-methode

Als eerste cardiologen in Europa plaatsten artsen van het HagaZiekenhuis draadloze pacemakers via de halsader in het hart. Nu leren ze de techniek aan hun collega’s over de grens.

Door

“Ik was vorige week nog in Helsinki bij zo’n operatie aanwezig. Daar kunnen ze het nu ook.” Aan het woord is Hermanth Ramanna, cardioloog bij het Hartcentrum van het HagaZiekenhuis. De ingreep waar hij op doelt, betreft het plaatsen van een draadloze pacemaker via de halsader in het hart. Een relatief nieuwe techniek die langzaam terrein wint in Europa, maar waar ze in Den Haag vier jaar geleden al mee begonnen. Nu gaan artsen uit het hele continent bij het HagaZiekenhuis in de leer.

“De belangstelling voor de nieuwe techniek is groot,” vertelt Ramanna aan de telefoon. “Traditioneel werden dit soort pacemakers altijd via de liesader geplaatst, maar het aanbrengen via de halsader heeft meer voordelen. Normaal lagen patiënten na een ingreep met veel pijn in bed, nu kunnen ze eigenlijk direct al rondlopen.” Bovendien is de kans op nabloedingen een stuk kleiner en mogen patiënten sneller naar huis.

Kleine groep

De pacemakers hebben daarnaast nog een ander pluspunt: ze zijn draadloos. “Een gewone pacemaker is eigenlijk een apparaatje in de schouder,” legt Ramanna uit. “Van daaruit lopen draadjes naar het hart. Maar die draadjes kunnen gaan ontsteken of ze gaan kapot. In dat geval moet de pacemaker eruit, maar aan die vervanging zitten ook weer risico’s.” Dus biedt een draadloze pacemaker uitkomst, al is het maar voor een kleine groep. Ramanna: “Draadloze pacemakers kunnen we nu alleen nog maar in de rechterhartkamer plaatsen, waardoor nog niet iedereen daarvoor in aanmerking komt. Wij plaatsen ongeveer 250 pacemakers per jaar, waarvan twintig tot dertig draadloze. Dan kom je uit op ongeveer tien procent van de patiënten.” Tegen het eind van het jaar wordt het mogelijk om draadloze pacemakers ook in de rechterboezem te plaatsen.

 

Als ze het hebben gezien en geoefend, weten ze hoe het moet
Hermanth Ramanna, cardioloog HagaZiekenhuis

 

Ramanna hoopt straks, met behulp van de nieuwe techniek, meer hartpatiënten met een draadloze pacemaker te kunnen bedienen. Hij en zijn collega Shmaila Saleem-Talib – ook werkzaam bij het HagaZiekenhuis – waren tot voor kort de enige cardiologen in Europa die pacemakers via de halsader konden plaatsen. De eersten waren ze echter niet: in Amerika hadden artsen de ingreep al eens uitgevoerd bij twee patiënten. Pas na uitgebreid onderzoek én een wetenschappelijke publicatie door Ramanna en Saleem-Talib, nam de belangstelling voor de techniek toe. “Er moest eerst voldoende bewijs zijn voor de werking en veiligheid van de ingreep. Dat is er nu.”

Standaardprocedure

Als de voorspelling van Ramanna uitkomt, is de techniek straks een standaardprocedure in alle Europese hartcentra. Net als in het HagaZiekenhuis, waar draadloze pacemakers al langere tijd niet meer via de lies, maar via de halsader in het hart worden geplaatst. Volgens de cardioloog is het een kwestie van tijd en routine. “Veel artsen zijn deze manier van werken nog niet gewend. Maar als ze het hebben gezien en geoefend, weten ze hoe het moet.”

Cardiologen kunnen daarvoor in training bij Ramanna en Saleem-Talib, bij wie deelnemers, naast uitleg over de ingreep, ook kunnen oefenen op een simulator. Veel meer is er eigenlijk niet nodig. De ingreep is daardoor niet alleen patiëntvriendelijker, maar voor artsen ook makkelijker uit te voeren. Ziekenhuizen waar de nieuwe techniek wordt geïntroduceerd, zijn niet voor niets snel overtuigd, ziet Ramanna. Zoals in Zürich, waar hij een arts heeft geleerd om volgens de nieuwe methode te werken. “Sindsdien doen ze het alleen nog maar op die manier.”

De redactie biedt u dit verhaal gratis aan. Meer Haagse verhalen? Neem een (proef)abonnement op weekkrant Den Haag Centraal. Elke donderdag in de bus. De krant is ook verkrijgbaar bij onze verkooppunten.

Standaardportret
Bekijk meer van