Franklin kookt voortaan op windenergie

Café-restaurant Franklin krijgt een keuken die volledig draait op windenergie. “De overheid wil van het gas af, dan kun je er als ondernemer maar beter zo vroeg mogelijk bij zijn’, aldus mede-eigenaar Bast van der Elst.

Door

‘Franklin bouwt aan een duurzame toekomst. Wij verbouwen onze keuken en koken straks volledig op Nederlandse windenergie.’ Voorbijgangers hebben de posters op het hoekpandje aan het Valkenbosplein misschien al zien hangen.

Windenergie

Het populaire café-restaurant draait eind deze maand – als ook de nieuwe kaart en nieuwe biertjes worden gepresenteerd – volledig op windenergie. “Toen die keukenverbouwing gepland stond, dachten we na over hoe we ons steentje kunnen bijdragen aan een duurzame wereld,” vertelt mede-eigenaar Bas van der Elst. “De overheid wil van het gas af, dan kun je er als ondernemer maar beter zo vroeg mogelijk bij zijn. Bovendien: gas is nu nog goedkoper dan windenergie, maar dat gaat veranderen.”

 

Gas is nu nog goedkoper dan windenergie, maar dat gaat veranderen.
Bas van der Elst, mede-eigenaar café-restaurant Franklin

Werkklimaat

Spannend vindt hij het wel. “In de horeca wordt tot nu toe altijd op gas gekookt, klassieke koks zijn daaraan gewend dus die kiezen daarvoor. Ik heb nu een aantal jongens in de keuken staan die af en toe gewerkt hebben met inductie. Ik voorzie geen problemen. Misschien hebben we even een opstartdag nodig, maar daarna zal het wel gaan. Wat ook fijn is aan inductie: de keuken is veel minder warm. Dat zorgt voor een prettiger werkklimaat.

Walter Benedict

Voordat er gekookt kan worden op windenergie moest eerst de straat open. “Een restaurant gebruikt veel energie, daarom moet de elektrakabel worden verzwaard. Dat is inmiddels gebeurd. Of wij de enige zijn die in de Haagse horeca met inductie werken? Laat ik het zo zeggen: in Den Haag zou ik zo snel niet weten wie er nog mee elektrisch kookt. Ja, Walter Benedict, ons andere restaurant, dat is straks aan de beurt.”

Meer informatie: www.cafefranklin.nl

 

Bekijk meer van