Tweede leven voor Bistrot de la Place

De borden, het bestek, de glazen, de tafels en stoelen, de foto’s, de lp’s en zelfs de lampen van Bistrot de la Place worden over enkele weken opnieuw in gebruik genomen op een nieuwe, iets kleinere locatie aan de Maliestraat. De naam: Bistrot deux la Place.

Door

Door Daphne Browne

“Het zal een paar weken duren, maar dan ruikt het hier zelfs zoals aan de Plaats. Op de wc’s zet ik dezelfde geur deodorant neer, net als dezelfde twintig jaar oude handdoeken, bijna alles blijft hetzelfde,” zegt Marc Cruellas, de bevlogen Franse eigenaar van Bistrot deux la Place. Begin dit jaar verkocht hij na twee decennia zijn bekende zaak Bistrot de la Place aan de Plaats aan de eigenaren van Bar Bistro De Twee Heeren, die er Palmette openden. Het werd voor de Fransman te kostbaar om op deze dure locatie met de zaak door te gaan zonder zich helemaal te pletter te werken. Maar stoppen wilde hij niet. “Ik ben er behoorlijk ziek van geweest dat ik mijn oude zaak heb moeten laten gaan. Ik heb ervan gedroomd, erom moeten huilen. Maar nu ik hier sta, op deze nieuwe plek, voel ik dat ik weer genezen ben.”

In het nieuwe pand aan de Maliestraat, waar voorheen restaurant Logisch gevestigd was, wordt nu nog flink verbouwd maar straks gaat het hier aanvoelen als Bistrot de la Place in het klein. Bijna alles blijft hetzelfde. De muurfoto’s van Franse sterren als Brigitte Bardot en Jane Birkin uit het oude restaurant komen terug, evenals de lp’s en de lampen die de oude zaak hebben verlicht. Zelfs het telefoonnummer blijft hetzelfde. De kaart? Ook weinig veranderingen. Bij Bistrot deux la Place blijft de verfijnde Franse boerenkeuken waarvoor je als gast komt. De Salade Bistro, klassiek met spekjes, champignons en een goede vinaigrette, komt terug naast steak tartare, foie gras, tournedos Rossini en natuurlijk confit de canard. Cruellas heeft wel geïnvesteerd in een nieuwe piano, een babyvleugel, die, net zoals op de Plaats, voor het raam komt te staan. Want ook dat zal niet veranderen, iedere vrijdag en zaterdag zingt de eigenaar zelf Franse chansons begeleid door een pianist.

Nieuwe kok
Kunnen we dan niets nieuws verwachten bij de herrijzing van Bistrot de la Place? Marc Cruellas heeft nieuwe banken aangeschaft, zwarte voor langs de lange muur en een grote rode hoekbank (tafel nummer 1) voor de andere wand. Ook zal er tapbier geserveerd worden. Maar de grootste verandering zit ’m in het aantrekken van een nieuwe Franse kok. “Door zijn achtergrond in de patisserie kunnen we onze desserts en voorgerechten verfijnen, denk aan heerlijke tarte aux citron of een goede quiche lorraine.” Een leuke bijkomstigheid is ook dat de 15-jarige zoon van Marc een avond in de week gaat meedraaien in de bediening. “Ik hoef hem helemaal niks uit te leggen, hij heeft het al helemaal in de vingers.”
Op de vraag of het druk gaat worden op deze nieuwe locatie hoeft Marc niet lang na te denken. “Mijn vaste gasten weten mij wel te vinden, de eerste reserveringen staan al genoteerd en ik heb zelfs al aanvragen voor kerst!”

Bistrot deux la Place, Maliestraat 9, 070-364 3327, is vanaf eind september/begin oktober open van dinsdag t/m zaterdag voor lunch en diner. Meer informatie: www.bistrodelaplace.nl

| Foto: DHC/Sebastiaan Boot

Dit artikel wordt u gratis aangeboden. Wilt u een abonnement op DHC? Klik dan hier.

Standaardportret
Bekijk meer van