The Hague Cocktail Week, de juiste cocktail is een parel in je glas

De Haagse cocktailscene bruist. Vorig jaar opende de ene na de andere bar z’n deuren. Voor Nick Mosley het ideale klimaat om zijn succesvolle Cocktail Week, na Brighton en Guernsey, ook in de hofstad uit te rollen.

Door

Om een idee te geven van wat er tijdens de eerste The Hague Cocktail Week vanaf 11 mei staat te gebeuren, nemen organisator Nick Mosley en zijn team de pers op sleeptouw. “Het concept is simpel,” legt hij uit. “Met dit polsbandje kun je straks op achttien plekken in de stad geselecteerde cocktails drinken voor zes euro. En je krijgt korting op het evenementenprogramma en de masterclasses.” Het bliksembezoek aan enkele van de deelnemende adressen dat volgt, blijkt ware topsport voor de keel. Startpunt is de hagelnieuwe cocktailbar Bricks Hooch & Brew in de Prinsestraat, onderdeel van restaurant Meatcave.

Limoensap

Pas zes weken wordt hier nu ‘geshaket’ en ‘gestird’ onder leiding van mixoloog Eddy Trenidad, een cocktailkunstenaar met een lange staat van dienst. Echter, onbekend maakt onbemind, dus is de eerste bestelling een simpele gin-tonic. “Maar van wat voor smaken hou je nou eigenlijk? Smokey, spicy of juist fris?”, vraagt Trenidad even later. Tja, dat rokerige is wel interessant. Niet veel later verschijnt een met mist gevulde stolp. Daaronder een kannetje met een ‘tailor-made’ cocktail van gin, graslikeur, limoensap, lavendelsiroop, kruidenbitter, eucalyptustinctuur en citroenbalsem. De combinatie van rookaroma’s en citrusvruchten is spectaculair, dus die saaie gin-tonic is gauw vergeten.

 

Al doet de cocktail het in Nederland steeds beter, hij is hier nog altijd niet zo in zwang als in het buitenland. Men weet er weinig van en heeft het idee dat cocktails duur zijn
Medeorganisator Astrid Philipsen

The Hague Cocktail Week

Op naar het om de hoek gelegen Milú voor de volgende proeverij. Al sinds de zaak een aantal jaren geleden openging, is hier elke woensdag cocktailavond: alle voor vijf euro. Ter gelegenheid van The Hague Cocktail Week schenkt Milú de Deep Forest – niet op de kaart – met wodka, limoensap, bosvruchtenlikeur en vers cranberrysap. De structuur lijkt op die van een spoom, en wie van mierzoet houdt, drinkt ’m met bio-rietje. Voor wat meer bite is een slok rechtstreeks uit het glas beter, zo verzekert medereiziger op deze trip, en bovendien cocktailexpert, Albert van Beeck Calkoen. De bodem komt nog niet in zicht, of de karavaan trekt alweer verder richting de Rijnstraat voor food court Hofhouse.

Feestelijke mixdrank

Onderweg vertelt medeorganisator Astrid Philipsen over de Hollandse houding ten opzichte van de feestelijke mixdrank: “Al doet de cocktail het in Nederland steeds beter, hij is hier nog altijd niet zo in zwang als in het buitenland. Men weet er weinig van en heeft het idee dat cocktails duur zijn. Met deze speciale week hopen we daarin verandering te brengen. Want als je eenmaal hebt gevonden wat jij lekker vindt, is het een parel in je glas. En er zijn inmiddels zo veel plekken in de stad waar je goede cocktails kan drinken. Denk alleen al aan de vele hotelbars.” Waarvan akte.

 

Van Kleef-likeur

Tussen de verschillende wereldkeukens van Hofhouse staat de cocktailbar, waar Hessel Raven alvast een ZaChi heeft ingeschonken voor zijn bezoek. Dankzij de kruidige mix van Schotse whisky, rum, suikersiroop en kaneel, en de goudgele kleur van de cocktail waan je je midden in de herfst; het kost geen moeite er haardvuur en vallende bladeren bij te denken. Al is dit inmiddels cocktail drie, de glazen raken allemaal leeg, en ook nog binnen de tijd. Van een heel ander kaliber is de drank op de volgende stop, bij Minglemush naast het Centraal Station. Daar staat een KruidenBaggÂh klaar, geïnspireerd op de beroemde Van Kleef-likeur, maar dan met lavendelbitter en mescal. Een stevig shot.

Pestoschuim

Hoewel er nog vier stops op het programma staan, noopt het promillage sommigen er inmiddels toe van The Court op het Groenewegje de finish te maken. Dat geldt ook voor Den Haag Centraal. Een bijzondere finale is het wel. De gepassioneerde eigenaar Francesco Murgia vertelt over de Shylock. “Deze cocktail is vernoemd naar Shakespeare’s ‘Koopman van Venetië’, die woekerrentes berekende en waarop een rechtszaak tegen hem volgde – in ‘the court’. Het schuim met Genuese pesto staat voor Shylock’s gierigheid. Dat hebben we gecombineerd met jenever, basilicum, pijnboompittensiroop, citroensap en Grana Padano.” Het pestoschuim is erg sterk, maar daaronder volgt de frisse smaak van de basilicum. Het proberen waard.

The Hague Cocktail Week, zaterdag 11 t/m zondag 19 mei, diverse locaties. Meer informatie en polsbandjes (€ 12,-): www.thehaguecocktailweek.com. Den Haag Centraal verloot vijf paar polsbandjes. Stuur vóór 1 mei een e-mail naar redactie@denhaagcentraal.net met naam en adresgegevens om kans te maken op gratis toegang.

 

Standaardportret
Bekijk meer van