Terug naar 1900: Nationaal wordt café-brasserie met Brusselse twist

Een zeventiende-eeuws pand met een rijke geschiedenis is zo veel mogelijk teruggebracht in de originele staat en krijgt weer de functie die het vanaf begin 1900 had: een café-brasserie met een Frans-Belgische touch.

Door

Object: het prachtige hoekpand aan de Prinsegracht nummer 2. Horecaondernemer Maarten Hinloopen, bekend van onder meer de Zwarte Ruiter, Hoender en Hop, de Boterwaag en VaVoom aan de Grote Markt, zag al sinds de jaren tachtig dat dit een bijzonder pand moest zijn. “Die waanzinnig hoge ramen waren altijd helemaal afgeplakt, ik dacht: het moet prachtig zijn als je dat pand helemaal leegsloopt en vervolgens terugbrengt in de oorspronkelijk staat.”

Dat heeft hij tientallen jaren later, samen met Stadsherstel, een erfgoedorganisatie die monumenten en beeldbepalende panden aankoopt en herstelt, gedaan. In januari opent hij hier Café Brasserie Nationaal. Een café waar je na een borrel in het bargedeelte prima kan blijven hangen voor een goed diner in het brasseriegedeelte achterin.

Het pand aan de Prinsegracht 1 in 2001. (J. Vrolijk)

Het rijksmonument dateert uit de zeventiende eeuw (dezelfde tijd als de tegenovergelegen Boterwaag) en werd gebouwd voor een kamerheer. In 1894 werd het pand omgebouwd tot winkelruimte, waarbij het souterrain en de bel-etage werden verlaagd zodat een kelder en een begane grond ontstonden. Begin 1900 werd het een café met Franse invloeden: Café Nationaal.

Oorspronkelijke staat

“In die tijd vonden mensen de Frans-Belgische bouwstijl heel mooi, die werd geassocieerd met chic, vandaar dat je toen veel van dit soort cafés en restaurants in die stijl zag,” licht Hinloopen toe. Vanaf de jaren zeventig bepaalde het Chinees-Indische restaurant Lung Fung bijna veertig jaar het straatbeeld op de bekende hoek met de Boekhorststraat, gevolgd door een sparerib-restaurant, dat eind vorig jaar uit het pand vertrok.

Toen greep Hinloopen zijn kans. Samen met Stadsherstel, eigenaar van het volledige pand, werd een grootschalig bouwkundig onderzoek gestart en vervolgens een plan opgesteld om het gebouw weer zo veel mogelijk terug te brengen in de oorspronkelijke staat. Zo werd er kleurhistorisch onderzoek verricht op de kozijnen buiten en historische onderdelen als lambrisering en een zuil binnen. Hierdoor krijgt het brasseriegedeelte het oorspronkelijke mosgroene balkenplafond terug. In het midden van de ruimte aan de voorkant werd onder een omtimmering een prachtige kolom teruggevonden die nog gemaakt is door de Haagse ijzergieterij en -pletterij Enthoven; ook deze komt weer in volle glorie terug.

 

Hier eet je straks toast kannibaal, oeufs durs mayonaise en lekkere choucroute
Jermaine Huisman, chef-kok

 

Of Hinloopen verder qua interieur samenwerkt met een ontwerp- of interieurbureau om uit te komen op het perfecte concept? “Ik ben niet zo van de concepten, het liefst ga ik uit van de eigenheid van het pand zelf. Tijdloos, dat moet het zijn. Ik loop er wat rond en kijk dan zelf een beetje wat er past. Dat hebben we bij de Boterwaag en de Zwarte Ruiter ook zo gedaan.”

Hoger niveau

Chef-kok Jermaine Huisman, die jarenlang kookte voor Capriole Café in de Binckhorst en ook bij Hotel Des Indes achter de pannen stond, maakt de overstap naar deze nieuwe zaak. Wat je hier kunt verwachten? “Een menu met een Brusselse twist. Niet zo strak als de Franse keuken maar kosmopolitisch zoals de stad Brussel zelf,” vertelt Hinloopen. “Hier eet je straks toast kannibaal, oeufs durs mayonaise en hopelijk lekkere choucroute (zuurkool, red.).”

Alice van Schoonhoven, marketeer van de Grote Markt, licht toe: “Een bezoek aan Café Brasserie Nationaal zal wel totaal anders aanvoelen dan een bezoek aan een van onze kroegen aan de Grote Markt. Hier ga je echt uit eten, je jas wordt netjes aangenomen, er liggen linnen servetten op tafel en de kaart heeft een hoger niveau.”

 

Ook de gordijntjes tegen het raam komen wat mij betreft terug
Maarten Hinloopen, horecaondernemer

 

Uiteraard gaan er genoeg succesvolle elementen vanuit de Grote Markt mee naar Nationaal, bijvoorbeeld de kunsten van cocktailartiest Carl Tjong-a-Tjoe, die nu bedrijfsleider is van Tikibar VaVoom. Hij zal cocktailcombinaties maken bij het eten. Ook worden er voornamelijk Franse biologische wijnen geschonken en zijn er minstens acht bieren verkrijgbaar op tap, met als huisbier het Belgische Stella Artois.

Qua duurzaamheid krijgt Nationaal nog meer mee van de Grote Markt-filosofie. “Het was even aandringen bij Stadsherstel, maar gelukkig is het hele pand nu van het gas af, is het voorzien van dubbelglas en een heel nieuwe gevel. De keuken is helemaal elektrisch en er wordt een warmtepomp geïnstalleerd. En ook de gordijntjes tegen het raam, de ‘valletjes’, komen wat mij betreft terug,” lacht Hinloopen.

Café Brasserie Nationaal, Prinsegracht 2, open vanaf volgende maand, woensdag tot en met zondag open voor lunch & diner.

De redactie biedt u dit artikel gratis aan. Meer Haagse verhalen? Neem een (proef)abonnement op weekkrant Den Haag Centraal

Standaardportret
Bekijk meer van