Sterrenchef Onno Kokmeijer (**) naar restaurant Hofstede Meerzigt in Zoetermeer

Met zijn S. Pellegrino Starring Concept verhoogt Bert de Boer van restaurant Hofstede Meerzigt het culinaire sterrengehalte in de Haagse regio.

Door

Je hebt lekkerbekken die er een sport van maken om stad en land af te struinen naar sterrenrestaurants. Al moeten ze daarvoor naar het meest onbeduidende dorp, het maakt hun niets uit. Als ze maar eten waar de heren van de Michelingids ze naartoe dirigeren. Ze willen eten op niveau, ze willen verrast worden, ze willen een perfect avondje uit.

En dan plannen ze een weekend Den Haag. Leuk toch? Internationale stad, regeringsstad, uitwaaien aan zee, er valt vast ook nog wat te shoppen. Maar waar gaan we eten? Even kijken in het boekje. Calla’s. Prima, en wat nog meer? Oh wacht, dat was het.

Daar waar Rotterdam en Amsterdam al een tijdlang grossieren in één- en tweesterrenzaken, hobbelt Den Haag er met slechts één zo’n restaurant maar een beetje achteraan. Bert de Boer, eigenaar van restaurant Hofstede Meerzigt (‘ons team kookt ook sterwaardig, vind ik’) is in dat gat gesprongen. Als exclusieve importeur van S. Pellegrino en Acqua Panna verzon hij twee jaar geleden het S. Pellegrino Starring Concept, waarbij hij acht keer per jaar sterrenchefs naar Zoetermeer haalt. Vier Nederlandse en vier buitenlandse chefs. “Ik wil dat onze gasten in aanraking komen met mooi eten en goede wijnen. De chefs steken onderling ook nog wat van elkaar op. Dat vind ik belangrijk. Ik stimuleer mijn chef-kok Alain Adriaanse om veel te reizen. Je mag nooit zelfingenomen worden. Daarom moet hij van mij de wereld over, altijd blijven leren.”

Ciel Bleu

Het bekende bronwatermerk dat ook de ‘World’s 50 Best Restaurants 2019’ sponsort, is een belangrijke partner van de serie. De Boer: “Die sterrenchefs hoeven hier natuurlijk niet voor niets te koken. S. Pellegrino geeft ze een vergoeding. Vaak neemt de chef-kok van die avond ook een of twee man mee vanuit zijn eigen keuken, voor de rest kookt de brigade van Hofstede Meerzigt mee.”

De afgelopen maanden haalde De Boer al grote namen naar zijn verbouwde boerderij uit 1640, zoals Dick Middelweerd van de Treeswijkhoeve (**), Soenil Bahadoer van De Lindehof (**) en Arturo Dalhuisen van The White Room (*). Nu is het de beurt aan Onno Kokmeijer van Ciel Bleu, het tweesterrenrestaurant gelegen op de 23ste etage van het Amsterdamse Hotel Okura. Gault&Millau verkoos hem tot ‘Chef van het jaar 2019’.

Deze andere belangrijke culinaire gids roemt zijn zoektocht naar perfectie in product, balans en verdieping van zijn ambacht. ‘Onze inspecteurs kwamen zonder uitzondering lyrisch terug, vol lof over de subtiliteit en originaliteit van de keuken van Ciel Bleu.’ In zijn restaurant moet hij zich uitsloven, maar thuis, zo liet hij in een interview met de Restaurantkrant weten, eet Kokmeijer het liefst Aziatische eenpansgerechten. Zijn favoriete kleffe hap? “Een lekker klef wit broodje met een kroket en mosterd, heerlijk.”

Een ster voor Hofstede Meerzigt

Intussen loopt de avond op maandag 14 oktober al redelijk vol. De Chef’s Table waarvoor je 300 euro per persoon betaalt, is vergeven, maar in het restaurant zijn nog plekken over voor de liefhebbers. De Boer hoopt dat Hofstede Meerzigt in de toekomst ook zelf een ster behaalt. “Ik weet dat er al inspecteurs langsgekomen zijn.” Ster of geen ster, hij blijft andere gastchefs verwelkomen. “Ik ben met hele leuke namen bezig. Bijzondere chefs uit het buitenland. Twee, drie sterren. Maar dat is voor 2020.”

S. Pellegrino Starring Concept, Hofstede Meerzigt (Zoetermeer), maandag 14 oktober. De prijs voor dit vijf gangen verrassingsdiner bedraagt € 150,- p.p. inclusief wijnen en andere dranken. Ontvangst tussen 18.30 uur en 19.00 uur. Meer informatie: www.hofstedemeerzigt.nl

Wilt u meer lezen of meer weten over DHC? Kijk hier voor een (proef)abonnement en meldt u zich hier aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Wilt u meer video’s zien? Neem dan een kijkje op ons YouTube-account.

Bekijk meer van