Sluiting toko Soeboer dreigt na geschil met gemeente

De Indonesische toko-keten Soeboer (sinds 1958) dreigt ten onder te gaan aan een juridisch conflict met de gemeente. Die wil het filiaal naast Station Moerwijk ontruimen vanwege een onrechtmatige verbouwing.

Door

Vier jaar geleden nam Soeboer het pannenkoekenrestaurant aan de Assumburgweg over, om de hoek bij Station Moerwijk. Het tokobedrijf bouwde de locatie vervolgens uit met portakabins (voor afhaalloket en kantoor) en een volière voor papegaaien. Alleen deed het dat zonder een bouwvergunning aan te vragen – onbewust, aldus Soeboer. Hoewel de gemeente meermaals poolshoogte kwam nemen, heeft ze nooit een bouwstop afgekondigd, zegt het restaurant.

Pas toen de verbouwing voltooid was, maakte het stadhuis stampij. Een juridische twist was het gevolg, dat voorlopig is beslecht in het voordeel van de gemeente. Afgelopen zomer ontbond de kantonrechter de huurovereenkomst en gaf toestemming tot ontruiming. Soeboer ging in hoger beroep tegen dit vonnis.

Woensdagochtend diende een kort geding voor de Haagse rechtbank om de ontruiming uit te stellen, in ieder geval totdat het gerechtshof uitspraak heeft gedaan in het beroep. Volgens de eigenaar staat Soeboer op omvallen als het zijn filiaal aan de Assumburgweg verliest. Soeboer heeft opgeteld bijna vier ton geïnvesteerd in de locatie.

Dertig werknemers van Soeboer

In geval van faillissement komen dertig werknemers op straat te staan. “De belangen van mijn cliënten zijn enorm, terwijl niemand bij de gemeente wakker ligt als de ontruiming wordt opgeschort tot de uitspraak van het hof,” redeneerde de advocaat van Soeboer tijdens de zitting. Hij gaf toe dat de ondernemers ‘een paar dingen onhandig hebben aangepakt’, maar bezwoer dat van kwade opzet geen sprake is geweest. “In hun enthousiasme zijn ze iets te ver gegaan met de verbouwing.”

 

Het voelt alsof we 10 kilometer te hard hebben gereden en dat daarom ons rijbewijs wordt ingenomen.
Ragnar Flink (bedrijfsleider)

 

Hoewel Soeboer inmiddels aanbiedt de volledige uitbouw af te breken, is voor de gemeente de maat vol, bleek tijdens de rechtszitting. “De wanprestatie is dusdanig dat we niet verder willen met deze huurder,” stelde de advocate namens het stadhuis.

“De gemeente ziet geen reden nog te onderhandelen.” De ontruiming is al ruim een halfjaar uitgesteld, benadrukte ze. Juridisch staat de gemeente sterk met de uitspraak van de kantonrechter op zak. Niettemin drong de voorzieningenrechter er bij de gemeente op aan de deur tóch op een kier te zetten. “Houdt de gemeente niet iets te veel vast aan principes?”, vroeg hij zich hardop af. Het stadhuis houdt voet bij stuk: Soeboer krijgt geen tweede kans. “Het is spijtig, maar niet anders,” aldus de raadsvrouw.

‘Behoud icoon!’

Daarmee lijkt het einde van de bekende toko nabij. Al zo’n zestig jaar serveert Soeboer Indonesische spijzen (eerst in de Koningstraat, toen aan de Brouwersgracht), met later filialen in de Piet Heinstraat, aan de Assumburgweg en in de Lange Poten. Premier Mark Rutte is er vaste klant. De afgelopen jaren breidde het restaurant uit met drie vestigingen en een overname van Toko Toet.

De schaalvergroting is volgens de eigenaar noodzakelijk om als toko het hoofd boven water te houden. Groep de Mos heeft het college opgeroepen alles in het werk stellen ‘om dit icoon voor Den Haag te behouden’. “Het voelt alsof we 10 kilometer te hard hebben gereden en dat daarom ons rijbewijs wordt ingenomen, onze auto wordt afgepakt en we nooit meer mogen autorijden,” zei bedrijfsleider Ragnar Flink geëmotioneerd tijdens de zitting.

De voorzieningenrechter drukte de gemeente op het hart nog eenmaal koffie te drinken met Soeboer om een uitweg te zoeken. Wordt die niet binnen twee weken gevonden, dan doet de rechtbank uitspraak over de ontruiming van het restaurant naast Station Moerwijk.

Standaardportret
Bekijk meer van