Rijswijk is ‘Gastrogriek’ rijker: bij Yfí eet je als bij de Grieken thuis

De eigenaren van Elea (Noordeinde) openen in Rijswijk een tweede restaurant: Yfí. Daar serveren ze moderne, Griekse gerechten om te delen.

Door

Gyros, moussaka of souvlaki, dat kennen de meeste Nederlanders wel. Prasopita, dolmadakia of revithada zullen een stuk minder culinaire belletjes doen rinkelen. Juist die in Nederland onbekendere Griekse gerechten staan op de kaart bij het nieuwe restaurant Yfí, dat vorige week opende in Rijswijk.

Op het adres van Yfí zat voorheen Elea, waarvan Bibi Kuyp samen met partner Takis Panagakis de eigenaar is. Ze verhuisden Elea vorig jaar naar het Noordeinde en zetten destijds het oude restaurant in de verkoop. Maar ze kregen het niet verkocht. “We hebben een paar leuke kijkers gehad, maar die konden de financiering niet rondkrijgen,” zegt Kuyp bij een kop koffie. “Het is in die zin gewoon een lastige tijd.”

 

Een Nederlander kan niet zo lekker Grieks koken als iemand die met die smaken is opgegroeid
Bibi Kuyp, eigenaar Yfí

 

En misschien komt het wel goed uit, lacht Kuyp, want eigenlijk wilde Panagakis het restaurant überhaupt niet kwijt. “Ik wilde groter en meer, en volledig focussen op Den Haag, terwijl Takis vanwege de emotionele waarde van onze eerste zaak het wilde behouden en al langer speelde met het idee om hier iets meer laagdrempeligs te openen. Nu Elea in Den Haag goed draait, vind ik het toch wel heel leuk om iets nieuws te doen.”

De nieuwe zaak is geïnspireerd op een Griekse taverne, vertelt Kuyp. “Veel kleinere, laagdrempelige gerechten, die je gezellig met zijn allen opeet in een relaxte sfeer. De stijl noemen we ‘gastrogreek’: gastronomische, moderne Griekse gerechten.” Het interieur is fris en knus, met zachte, lichte kleuren, houten stoelen en rieten lampen aan het plafond.

Griekse smaken

Kuyp en Panagakis springen misschien af en toe bij, maar zullen niet dagelijks werken in de nieuwe zaak. “Jessica Wiltenburg, mijn rechter- en linkerhand in Elea, gaat het hier runnen,” vertelt Kuyp. Chef-kok Nikos Rizk is speciaal ingevlogen uit Griekenland, na contact met Panagakis via sociale media. “Best wel spannend, met iemand die je helemaal niet kent,” vindt Kuyp. “Maar gelukkig klikt het en hij kan heel goed koken.”

Restaurant Yfi

Het interieur van Yfí oogt fris en knus. (DHC/Steffie Galetta).

In beide zaken hebben Kuyp en Panagakis veel Grieks personeel, vooral in de keuken. Belangrijk voor de uitstraling en om te laten zien wat je wilt zijn als zaak, meent Kuyp. Glimlachend: “En een Nederlander kan gewoon niet zo lekker Grieks koken als iemand die met die smaken is opgegroeid. De diepe smaken, de kruiden, die moet je gewoon van jongs af aan kennen om ze precies te beheersen. Griekse gasten zeggen weleens dat het bij ons voelt alsof ze thuis zitten te eten. Dat is altijd een heel groot compliment.”

De eerste week na de opening is heel goed gegaan, zegt Kuyp: veel positieve reacties en veel gasten. “Yfí past hier misschien nog wel beter dan Elea. Met Elea was het hier in het weekend aan, maar doordeweeks rustiger. Na een lange werkdag ga je bij een zaak als Yfí toch wat sneller even een hapje eten, om daarna lekker thuis nog even op de bank te hangen. Maar je mag hier natuurlijk ook urenlang komen tafelen.”

Yfí, Herenstraat 83-85 (Rijswijk), open woensdag tot en met vrijdag vanaf 18.00 uur, zaterdag en zondag van 12.00 tot 16.30 uur en vanaf 18.00 uur. Meer informatie: www.restaurantyfi.nl

De redactie biedt u dit verhaal gratis aan. Meer Haagse verhalen? Neem een (proef)abonnement op weekkrant Den Haag Centraal. Elke donderdag in de bus. De krant is ook verkrijgbaar bij onze verkooppunten.

Standaardportret
Bekijk meer van