Restaurant Elea komt met Griekse touch en vol ambitie naar Noordeinde

Het Rijswijkse avontuur is weer voorbij voor Takis Panagakis en Bibi Kuyp. Binnenkort openen zij een groter restaurant Elea, deze keer aan het Noordeinde. Een moderne keuken op niveau met een Griekse touch.

Door

Het voelt als een thuiswedstrijd, beaamt Takis Panagakis. De Griek, voorheen het culinaire gezicht van het fine dining restaurant Mazie in een zijstraatje van het Noordeinde, keert na een Rijswijks avontuur van zes jaar met restaurant Elea terug naar het Haagse centrum. Nu geen zijstraatje meer, nee, dit keer echt aan het Noordeinde. “Al drie jaar waren we op zoek. Telkens zei ik tegen mijn vrouw: die oude Douwe Egberts-winkel, dat vind ik zo’n mooi pand. Als dat ooit vrijkomt …”

Bibi Kuyp, gastvrouw en levensgezel van Panagakis, heeft net wat koffie gehaald in Lola Bikes & Coffee, schuin tegenover nummer 142 waar hun nieuwe project begin volgend jaar start. “Nou, op je 40ste verjaardag dan maar, en op Elea,” grinnikt ze. “Takis is vandaag jarig, maar we hebben geen tijd voor taart.”

 

De Griekse keuken is veel meer dan souvlaki en kofta
Takis Panagakis, chef-kok

 

De naam Elea blijft dus hetzelfde, net als de signatuur: een moderne keuken met een Griekse touch. Maar de locatie wordt veel groter. “Onze huidige keuken is te krap voor zeven personen. Straks beschikken we over een aparte productiekeuken. En in plaats van 36 gasten kunnen we in Den Haag 55 gasten ontvangen.”

Terugkeer naar hofstad

Er is nog een reden waarom Panagakis terugkomt naar de hofstad. “Mazie zat dagelijks vol. Dat was bij Elea in het begin ook het geval. We stonden vermeld in bijna alle belangrijke culinaire gidsen. Tegen mijn collega Marko Karelse van Villa La Ruche zei ik: ‘Als we ooit een rustige periode hebben, ga ik terug.’ Marko antwoordde toen droogjes: ‘Dat gaat een keer gebeuren’.” Hij staart naar de overkant. “Hij kreeg gelijk, misschien was na twee jaar het nieuwe eraf.” Kuyp valt hem bij: “Rijswijk was voor ons altijd het begin. We zaten aan een leuk plein, maar het heeft niet de vibe van een grote stad.” Het plan is om rond eind december de deuren in Rijswijk te sluiten.

Na de koffie lopen de twee naar de overkant waar werklui volop in de weer zijn. Panagakis stapt door de ruimte alsof het zijn huis is. Hij wijst naar boven. “Die glas-in-loodramen blijven natuurlijk, maar dat is dan ook wel zo’n beetje het enige. Zoals je ziet, is verder alles er al uit.” Na de ingang daalt hij de trap af de productiekeuken in. “Ideaal om dingen voor te bereiden, maar ik moet er niet aan denken om hier ’s avonds te werken. Er komt geen daglicht naar binnen.” Daarom komt er een nieuwe open keuken achter in de zaak. Panagakis: “We koken volledig elektrisch. Dat heeft mede als voordeel dat de keuken koel blijft.”

 

Bibi Kuyp en Takis Panagakis op het Noordeinde. (Vincent Basler)

Voor het ontwerp koos interieurarchitect Manon de Groot samen met haar opdrachtgevers voor een tijdloos en chic interieur met zachte materialen, op maat gemaakte meubels en natuurlijke kleuren. Kuyp: “Denk aan zand, steen en olijfgroen.” Olijfbomen verwijzen naar de naam Elea, dat in het Oudgrieks ‘olijf’ betekent.

Vegetarisch

Anders dan in Rijswijk is er nu wel ruimte voor een uitgebreid à-la-cartemenu. Dat biedt voordelen: zo krijgt het vegetarische menu nu ook een vaste plek op de kaart. Kuyp: “Jij vindt dat je als chef een voorbeeldfunctie hebt. Met een knolselderij kun je meer doen dan met een biefstuk.” Panagakis: “Precies, de Griekse keuken is veel meer dan souvlaki en kofta. Wij aten thuis drie, vier keer per week vegetarisch. Ik herinner me nog de verse bonenstoofpotten van mijn moeder. Mijn vader was een fervent wildplukker. Of ik dat doe? Nee joh, ik ben veel te druk.”

Een ster zou de mooiste beloning zijn, vertelt Panagakis. “Maar je moet er niet elke dag mee bezig zijn, maar ik zou trots zijn als het met een Grieks georiënteerd restaurant lukt. Tot nu toe stond alleen Athene vermeld in hun Europese gids! Serieus. Dat er voor 2023 een Griekse Michelin-uitgave komt, is alvast een goed begin.”

Elea, Noordeinde 142. Open: begin 2023. Meer informatie: www.restaurantelea.nl

Onze redactie biedt u dit artikel gratis aan. Wilt u meer Haagse verhalen lezen? Koop de krant bij een van onze verkooppunten of neem een (proef)abonnement. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Bekijk meer van