Nieuw restaurant Pompernikkel op de Beeklaan: vers brood en géén shared dining

Bij Pompernikkel, een nieuw restaurant op de Beeklaan, gaan ze voor goed én eenvoudig eten. Een overzichtelijke kaart met slechts drie keuzes: vlees, vis of vega. Ook bakken ze hun eigen brood.

Door

Ze kennen elkaar al heel lang. Merel Bos (31) en Daan Liu (32) studeerden samen op de kunstacademie. Hij deed fotografie, zij volgde een modeopleiding. Maar belangrijker: ze hadden vaak dezelfde bijbaantjes in de horeca. Eerst bij een cateraar (Zijpe), later bij Pan in het Bezuidenhout en bij ñ in het centrum van Den Haag. Nu is het tijd voor een eigen zaak: Pompernikkel op de Beeklaan. Zaterdag 21 december is  de officiële opening.

“We hebben bijna nooit discussies. We weten precies van elkaar wat we willen en hebben dezelfde manier van denken,” zegt Bos. Liu knikt instemmend. “We doen net altijd even wat meer werk, zetten altijd een stap extra. Het is die werkinstelling en samenwerking waarin we elkaar gevonden hebben.” Bos lacht: “En we zijn allebei boogschutter.”

Na al die ervaring in de horeca wilde het tweetal zelf aan de slag. Niet langer de ideeën van de baas uitvoeren, maar hun eigen filosofie volgen. “We willen mensen bedienen zoals we zelf bediend willen worden,” aldus Bos. Dat is ontspannen en ongedwongen, niet stijf of keurig. “Niets moet, alles kan bij ons,” zegt Liu. De ondernemers willen de rol van buurtrestaurant op zich nemen, waar mensen langs kunnen komen voor een kopje koffie of een wijntje, maar waar ze tegelijkertijd écht lekker kunnen eten. Eenvoudig, maar goed.

Bakker

Liu stort zich op het bakken van brood. “We gaan broodabonnementen aanbieden, waarbij mensen twee keer per week vers brood kunnen ophalen.” Dat verklaart meteen de naam van de zaak: Pompernikkel is een donker soort roggebrood uit de Duitse streek Westfalen. “En het klinkt goed,” glundert Bos. “We gaan even eten bij Pompernikkel,” doet ze even voor. “Het is een lang en elegant woord, het heeft iets verfrissends, vinden wij.”

 

We willen dat iedereen gewoon een goed bord eten krijgt
Merel Bos

 

Achter in de zaak op de Beeklaan zijn de productiefaciliteiten en is de mogelijkheid om te koken. Voorin komen een bar en tafeltjes, buiten komt in de zomermaanden een terras. “Door de bar aan de voorkant te plaatsen, weten we meteen wie er binnenkomt,” zegt Bos. Zij zal voornamelijk het contact met de gasten hebben, Liu stort zich op het koken. In de zaak – waar ruim tweeënhalve maand druk is verbouwd – is plek voor ongeveer 45 mensen.

Experimenteren in Pompernikkel

“We willen vooral veel leuke dingen bedenken”, zegt Liu. “Een beetje experimenteren en met verschillende technieken werken: roken, drogen, fermenteren.” En dat krijgt invulling met eenvoud en zo veel mogelijk lokale producten.

Denk aan: bier van kleine brouwerijen, producten bij boerderijen in de buurt, en de vis die normaal als bijvangst wordt gezien toch te serveren. “We hebben een wisselend menu en bieden drie avonden de mogelijkheid om te eten. Elke dag kun je kiezen uit drie gerechten: vlees, vega of vis.” Een gerecht zal ongeveer 18 euro kosten, de precieze invulling van de gerechten volgt nog. Eén ding weten ze wel zeker: géén shared dining: “We willen dat iedereen gewoon een goed bord eten krijgt,” aldus Bos.

Restaurant Pompernikkel, Beeklaan 370. Openingstijden: di., wo. en zo. 08.00-17.00 uur. Do. t/m za. vanaf 08.00 uur (petit diner). Meer informatie: hallo@pompernikkel.nl en www.instagram.com/pompernikkel_restaurant

Wilt u meer lezen of meer weten over Haagse gastronomie? Klik dan hier voor een (proef)abonnement en meldt u zich hier aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief. 

Standaardportret
Bekijk meer van