Borrelen op niveau bij nieuw restaurant El Bar
Borrelen met goede hapjes in een relaxte sfeer. Dat is waar het nieuwe El Bar op mikt. “Ook als je hier komt om alleen even wat te drinken, willen we je verbazen met hoe goed ons eten is.”
De steigers staan hoog opgebouwd tegen het pand, de blinkende afzuigkap zit nog in het plastic en de eigenaren zitten op hun knieën om tegels te leggen. Begin maart opent hier, op de hoek van het Noordeinde en het Scheveningseveer, El Bar. “Er moet nog een hoop gebeuren, maar je ziet dat het langzaam al een beetje vorm krijgt,” zegt mede-eigenaar Robbert Frans.
Hij wijst naar de hoek, in de richting van wat de open keuken wordt. In het midden van de zaak komt een grote bar waaraan gasten rondom kunnen zitten. In één hoek lage zitjes voor de borrel, in een andere tafels en stoelen voor een uitgebreider diner. De zaak biedt straks plaats aan 75 tot 80 couverts, met op de bovenste verdiepingen ook nog drie hotelkamers.
Toen ik eenmaal chef-kok was, wilde ik al snel meer
Frans opent El Bar samen met twee compagnons, onder wie Tjebbe Oijevaar, eigenaar van strandtent Xiringuito en Café Hathor. Frans wordt chef en is verantwoordelijk voor het dagelijkse reilen en zeilen, Oijevaar blijft meer op de achtergrond. “De keuken ken ik, maar het zakelijke is nieuw voor me,” zegt Frans, terwijl hij zijn kniebeschermers afdoet en een stoel pakt. “Dat is een leerproces waarin Tjebbe me gaat sturen. En ik zoek nog goede managers, om de druk wat van de ketel af te halen.”
Profvoetbal
Frans komt oorspronkelijk uit Enschede en verhuisde jaren geleden voor de liefde naar Den Haag. Na een stage kwam hij als fysiotherapeut in dienst bij voetbalclub ADO Den Haag. “Je zou het niet verwachten, maar daar verdiende ik te weinig. Dus ging ik ernaast als kok op de Grote Markt werken.”
Dat bleek een gouden zet, en al snel besloot Frans zich volledig toe te leggen op het koken. Via onder meer MaMa Kelly (Binckhorst), Jaimy Bennett (Plaats) en Walter Benedict (Denneweg) belandde hij bij Café Constant in Scheveningen. “Daar werd ik voor het eerst chef-kok, maar ik wilde al snel meer,” lacht Frans. “En ik wilde meer kleine gerechtjes serveren, meer vega, wat ik ook heel belangrijk vind. Hier kan ik dat lekker gaan doen.”
We worden toegankelijk en laagdrempelig, zonder al te veel poeha
Op grote posters achter de ramen staat weliswaar ‘El Bar, Cava y tapas’, maar dat dekt de lading niet volledig, zegt Frans lachend. “Tapas, shared dining… Je kan er een hoop termen voor gebruiken, maar dat doe ik liever niet. We zetten ongeveer vijftien gerechten en wat ‘bar bites’ met een Spaanse basis op de kaart. Het belangrijkste is dat El Bar een plek wordt om lekker te borrelen, met goede hapjes erbij. We worden toegankelijk en laagdrempelig, zonder al te veel poeha.”
Buikspek
Toegankelijk betekent niet eenvoudig, leert een snelle blik op het concept-menu. Daar staat bijvoorbeeld buikspek op met lak van kweepeer, krokante sjalot, gekonfijte aardappel en piquillo, een zoetige soort Spaanse peper. En tartaar van gepofte koolrabi met sherry, olie van peterselie en krokante kikkererwten. “Het lijkt me leuk als gasten hier komen zonder al te hoge verwachtingen, even ontspannen iets drinken, en dan verbaasd zijn over hoe goed het eten is.”
De gerechten zijn op de Spaanse keuken georiënteerd, maar veel producten die El Bar gaat gebruiken, moeten van lokale leveranciers komen, vertelt Frans. “We werken met een Spaanse groothandel, maar vis en groentes komen gewoon uit de buurt. Van goedkope producten iets moois maken, is voor iedereen de uitdaging in deze tijd. Dat gaat ons hier zeker lukken.”
El Bar, Noordeinde 165, opent vanaf begin maart, 5 tot 6 dagen per week van 12.00 uur tot laat.
De redactie biedt u dit verhaal gratis aan. Meer Haagse verhalen? Neem een (proef)abonnement op weekkrant Den Haag Centraal. Elke donderdag in de bus.