Koreaanse Hagenaren schrijven ‘Bijbel van de Koreaanse keuken’
Sang-Ah Yoo en Myung-Ki Min, dochter en moeder, schreven samen ‘De bijbel van de Koreaanse keuken’. “Dit is het echte Koreaanse eten.”
‘Helemaal ontroerd’ was Sang-Ah Yoo toen ze voor het eerst het kookboek in handen kreeg waar zij en haar moeder twee jaar lang aan hebben gewerkt. Het boek ligt op tafel bij Seoul Garden, het Koreaanse restaurant van de ouders van Yoo in de Bagijnestraat in het centrum van Den Haag. “Het is een harmonieus geheel geworden, met prachtige foto’s.”
‘De bijbel van de Koreaanse keuken’ verscheen medio mei. Een lijvig boek met een kleine 500 pagina’s met meer dan 200 recepten. “Dat leek eerst veel, maar naarmate het vorderde, kwamen we erachter dat het superweinig is,” lacht Yoo, terwijl ze Koreaanse ginsengthee (met pijnboompitjes en honing) en een doosje bonbons op tafel zet. “We hebben heel veel gerechten uiteindelijk niet kunnen meenemen.”
Toch is het resultaat een rijk, gevarieerd overzicht van recepten uit heel Korea, van Seoul en Busan (een havenstad in het zuidoosten) tot Pyongyang, de hoofdstad van Noord-Korea. Natuurlijk zijn er de bekende kimchi (gefermenteerde kool) en bibimbap (rijst met groente en vlees of vis), maar ook bijvoorbeeld gesmoorde lotuswortel, gestoofde, zoete varkenskrabbetjes en pannenkoekjes van kleefrijst.
Twee Koreaanse eigenaren en een Koreaanse kok, dat zie je bijna niet
De rolverdeling bij het maken van het boek was duidelijk, zegt Yoo. “Mijn moeder is het hoofd en het hart van het boek, ik ben de vingers. Zij kent de recepten en weet de smaken, ik tikte het op en vertaalde het.” Ze lacht: “In het begin was mijn moeder soms zwaar geïrriteerd wanneer ik bijvoorbeeld vroeg hoeveel courgette ergens precies in moest. ‘Gewoon, een halve,’ zei ze dan. ‘Je kookt toch niet met eetlepels en grammen, maar vanuit smaak?’”
Koreaanse golf
De moeder van Yoo, Myung-Ki Min, is kok en eigenaar van Seoul Garden, het oudste Koreaanse restaurant van Den Haag, dat ze runt samen met haar man Jung-Ha Yoo. Het echtpaar kwam in 1973 als eerste generatie Koreanen naar Nederland. Yoo had een importbedrijf, pas rond zijn vijfenzestigste namen hij en zijn vrouw het restaurant over. Deels vanwege financiële redenen, deels omdat de toenmalige eigenaren het echtpaar wisten te enthousiasmeren.
Inmiddels zijn Min en Yoo 78 en 87 jaar oud en staan ze nog steeds vier, vijf dagen in de week in hun restaurant. “Het leek me mooi hun verhalen op te schrijven en hun recepten te delen, zodat die niet verloren gaan,” zegt Sang-Ah Yoo, die zelf werkzaam is als journalist. “Je ziet in de boekhandel wel Koreaanse kookboeken, maar niet zoals dit, met recepten die generatieslang zijn doorgegeven. En met de hele Koreaanse golf die gaande is – K-pop (Koreaanse popmuziek, red.), Koreaanse restaurants, series en films als ‘Squid Game’ en ‘Parasite’ – was de timing voor dit boek ideaal.”
Mijn vader zocht vroeger soms op akkers naar achtergebleven koolbladeren
Die Koreaanse golf heeft ook de Haagse culinaire wereld bereikt, met een aantal nieuwe Koreaanse barbecuerestaurants en een soju-bar. “En hippe zaakjes die met een ‘Koreaans menu’ komen door ergens kimchi tussen te frotten,” glimlacht Yoo. “Dan vind ik het restaurant van mijn ouders toch authentieker. Twee Koreaanse eigenaren en een Koreaanse kok, dat zie je bijna niet.”
Trots
Tijdens het schrijven kwamen niet alleen oude recepten op tafel, maar ook verhalen van vroeger, vertelt Sang-Ah Yoo. In de tijd dat haar ouders naar Nederland kwamen, kende Korea grote armoede en was er soms weinig of niets te eten. “Mijn vader kwam uit een best arm gezin en refereerde veel aan vroeger, toen een ei een luxe was en hij soms op akkers ging zoeken naar achtergebleven koolbladeren. Niet al die verhalen kende ik.”
De kookbijbel is ook een manier om haar ouders ‘een stem te geven’, legt Yoo uit. “Ze zijn als eerste generatie hiernaartoe gekomen, hebben best veel meegemaakt. Mijn moeder heeft altijd voor haar drie kinderen gezorgd, zij en mijn vader werden op latere leeftijd pas horecaondernemer, wat superzwaar was. Ze zijn allebei superbescheiden, maar mogen echt trots zijn op dit restaurant en het boek. Dat zijn ze nu ook wel, en ze vinden het leuk om een stukje Korea te laten zien.” Ze lacht: “Wij zijn ook een stukje van de Koreaanse golf.”
Myung-Ki Min en Sang-Ah Yoo, ‘De bijbel van de Koreaanse keuken’. Uitgever: Carrera Culinair. Prijs: € 34,99.