Kerstterrine met pastinaak en paddenstoelen

Last minute inspiratie

Door

Kerst met DHC-kok Michiel de Vlieger:

Het is geen terrine in de traditionele zin van het woord waar je plakken van snijdt. Deze gelaagde terrine kun je het best bereiden in wat grotere, ramequin-achtige bakjes. Ik heb het vorige week geserveerd bij een vroeg kerstdiner en de gasten vonden het goed smaken. Voor de rest van het kersteten adviseer ik dicht bij huis te blijven en het niet te ingewikkeld te maken. Zorg er vooral voor dat je gerechten hebt die je net als deze terrine eigenlijk helemaal klaar hebt in de voorbereiding.

Ik wens u gezellige kerstdagen en een leuk oud en nieuw. Tot in 2018.

Bereiding

Schil de pastinaken en snijd ze in kwarten. Verwijder de harde, vlezige kern en snijd de stroken in redelijk grove stukken. Doe in een kom en voeg er 6 gekneusde tenen knoflook en de blaadjes tijm aan toe. Besprenkel royaal met olijfolie en schud goed om zodat olie en kruiden mooi verdeeld zijn over de pastinaak. Doe over in een ovenschaal en strooi er wat grof zeezout en peper over. Zet 15 minuten in de voorverwarmde oven van 200 graden. Maak de champignons schoon en snijd de grote in kwarten en de kleinere door de helft. Haal de pastinaak uit de oven en neem de laurierbladeren en de knoflooktenen eruit. De laurier mag weg en pel de tenen, waarna je ze tot puree plet met een vork. Bak de champignons in wat olie samen met de knoflook tot iets geslonken, doe dan de pastinaak erbij en meng alles goed door. Hak de helft van de rucola fijn en meng met de geklutste eieren, dikke room, broodkruim en wat zout en peper.

Beboter de terrinevormpjes. Schep in elke vorm 1/8 deel van het rucolamengsel en verdeel met een vork, daarop 1/8 deel van de pastinaak, vervolgens weer 1/8 rucolamengsel en tot slot weer een laag pastinaak. Verdeel tot een gladde bovenzijde met een vork, maal er nog wat peper over en sprenkel er de geraspte Parmezaan over. Tot hier kan je alles van tevoren voorbereiden. Afdekken en in de koelkast zetten. Op een van de kerstavonden plaats je de bakjes in een hete oven van 200 graden voor 10 à 15 minuten. Zet de hete bakjes op een bord en strooi er wat rucola over. Steek er eventueel nog een leuke kerstdecoratie in. Serveer met toast.

Ingrediënten voor 4 personen

500 gr pastinaak

350 gr kastanjechampignons
6 tenen knoflook

125 gr rucola (doosje)

2 laurierbladeren

ruim 1 el verse tijmblaadjes

olijfolie

3 eieren

60 gr mascarpone

3 el paneermeel

grof zeezout en peper

geraspte Parmezaan

Bekijk meer van