Imperial Bar Zheng: Gastronomisch rondje door keizerlijk China

Bij Zheng, voormalig sterrenrestaurant HanTing, krijg je een avondvullend programma langs vier Chinese keukens. Wie geen zin heeft in een lange zit, kan kleinere gerechten proberen in de Imperial Bar.

Door

Hani Rafli zet een aperitief van guave, rum en champagne op de bar. “Welkom in de Imperial Bar van Zheng,” lacht de donkerharige gastdame ons toe.

Zheng

“Hier kun je cocktails drinken of een hapje eten. In een uur, hooguit anderhalf uur ben je klaar.” En dat is een stuk sneller dan als je in het achtergelegen gedeelte gaat zitten. In restaurant Zheng, dat staat voor het Chinese keizerlijke banket, heb je als gast de keuze uit vier tot twaalf chapters.

Imperial Bar

Elk hoofdstuk bestaat op zichzelf weer uit drie tot vier kleine gerechtjes. Kortom, een avondvullend programma. Maar de mens wil ook weleens lekker en snel eten. Daarom de Imperial Bar, een slim idee van eigenaar Xiao Han Ji.

Video: Emma-Sophie Ekelmans

Lef heeft hij ook, die Xiao Han Ji. De chef van het voormalige sterrenrestaurant HanTing in de Prinsestraat maakte in negen jaar faam met zijn Frans-Chinese kaart. Gaandeweg zag hij dat steeds meer collega’s zijn fusiongerechten kopieerden.

MaMa Kelly

Dus begon hij opnieuw. Het hele interieur moest eruit. Dat hij zijn ster kwijtraakte, nam hij op de koop toe. Rein Rambaldo, styling director en mede-eigenaar van restaurant MaMa Kelly, tekende voor het opmerkelijke interieur. Keizerlijk blauw afgewisseld door gele accenten. Op maat gemaakte lampen en houtsnijwerk sieren de zaak. Voor elke gang wordt een speciaal ander Chinees servies gebruikt.

 

Foto's: PR

 

Gastvrouw Ting, tevens echtgenote van Xiao Han Ji, vertelt aan tafel dat Zheng waarschijnlijk een korte levensduur heeft. “De ontwikkelingen in de horeca gaan zo snel, mensen willen steeds iets anders ervaren. Daar moet je als ondernemer op tijd op inspelen. Ik denk dat we na vier jaar weer toe zijn aan iets nieuws. Maar nu eerst dit opstarten.”

A crabby little sumthin

Precies, want de Imperial Bar, waar plek is voor acht personen (aan de bar zitten mag ook), is nog maar net open. Bij ‘barfood’ denk je aan een compacte kaart, maar deze versie blijkt best uitgebreid. We tellen meer dan twintig gerechtjes, die uit de vier prominentste Chinese regio’s komen: Peking, Shanghai, Sichuan en Kanton.

 

De ontwikkelingen in de horeca gaan zo snel, mensen willen steeds iets anders ervaren.
Gastvrouw Ting

 

‘A crabby little sumthin’ bestaat uit drie stuks dimsum gevuld met krab en eendenlever. Bij de ‘Kitchen clerks roasting the sumptuous short ribs’ krijg je plakjes kalfsrib, gegaard op een blok Himalayazout. Op het vlees kun je kruidenboter of een pittige sojasaus smeren.

Het verschil met het restaurant: daar wordt het vlees door een kok voor je neus klaargemaakt, hier krijg je het meteen op het bord geserveerd. Onderwijl maakt Hani Rafli een ‘Butterfly melon’, een mojito met jasmijnthee, limoen, rum en meloenlikeur.

De andere gastdames kijken even mee. “Hani is heel bescheiden,” zegt er een. “Maar ze maakt de beste cocktails van Den Haag.” Rafli gaat ongestoord verder. “Zodra de blauwe thee in aanraking komt met zuren wordt het drankje paars. En we doen er wat besjes bij voor de vitamines. Willen jullie straks ook nog een mojito met chrysantenthee en sinaasappellikeur? Is heel bekend in China.”

Fastronomy, ofwel een snelle gastronomische hap, is een goed idee, maar let wel: met Rafli aan je zijde is het toch niet zo eenvoudig om na anderhalf uur op te stappen.

Imperial Bar Zheng, Prinsestraat 33. Meer informatie: www.restaurantzeheng.com

Bekijk meer van