Nieuwe Gastropub: ‘Hey, zullen we even naar Van Kinsbergen?’

Op het Prins Hendrikplein opent volgende maand Gastropub & Brouwerij Van Kinsbergen, met de hele dag voor elk wat wils. Het komt in de plaats van De Pasta Kantine, die zich gaat focussen op de vestiging in Breda.

Door

“Mensen gaan minder naar het grand café, omdat ze de kaart al kennen. Ook in Engeland was dat het geval, maar er zijn pubs die er wél voor hebben gekozen om het menu te vernieuwen: dat zijn de gastropubs,” vertelt de Haagse ondernemer Patrick van Aller (35). Hij opent volgende maand samen met kok Bas Kokshoorn (35) en Lara Bakker (28) Gastropub & Brouwerij Van Kinsbergen op het Prins Hendrikplein.

De initiatiefnemers van Van Kinsbergen (vernoemd naar een zeeheld en de populaire ‘Jiskefet’-taal: ‘Hey Lullo, zullen we even naar Van Binsbergen?’), die het pand van De Pasta Kantine overnemen, denken dat er in het Zeeheldenkwartier zelfs zó veel behoefte aan hun moderne versie van het grand café is, dat mensen twee keer per maand zullen aanschuiven.

Althans, daar mikken ze op. “Als we het goed doen, moeten we dat halen,” zegt Van Aller. Ook het interieur is daarop ingericht. Het wordt gemaakt en ontworpen door Dennis Slootweg, Tiddo de Ruiter – beiden werken vanuit broedplaats De Besturing in de Binckhorst – en Jeursen Design. Er zijn verschillende hoekjes: barretjes waar je vrijblijvend kunt zitten, zitjes waar je met twee personen chiquer kunt dineren, maar ook grote tafels waar je met een groep terechtkunt. “Je kunt de sfeer kiezen waar je die dag zin in hebt.”

Concurrentie

Daarmee gaan ze eigenlijk de concurrentie aan met de supermarkt, legt Bakker uit. “Iedereen kent wel dat moment dat je uit je werk komt en tegen je partner zegt: ‘Schat, gaan we uit eten of naar de Albert Heijn?’ Die strijd willen we winnen.” Het menu is daarom toegankelijk, biedt veel keus en bevat voor elk wat wils: vlees, vis en ook veel vegetarische maaltijden. De helft bestaat uit vaste gerechten, de andere helft zijn wisselende, seizoensgebonden keuzes. Een voorgerecht kost minder dan een tientje, een hoofdgerecht vijftien tot twintig euro.

 

Bij Italianen gaat het hele gezin samen aan tafel, die sfeer willen we hier ook creëren.
Patrick van Aller (mede-eigenaren van Gastropub Van Kinsbergen)

 

In de hoek van het restaurant wordt al een onderdeel van de drankenkaart in gereedheid gebracht: de microbrouwerij. Van Aller: “Steeds meer cafés hebben huisbieren die goedkoop en doordrinkbaar zijn. Wij willen niet alleen een marge pakken, maar ook investeren in smaak en diepgang. Kokshoorn gaat zich verdiepen in het brouwproces. In de brouwerij in de zaak kan straks twee keer 250 liter bier worden gemaakt. Bovendien wordt een externe partij – De Haagse Brouwmeesters – ingehuurd om de Van Kinsbergen Pale Ale te brouwen voor op de tap.”

Buurtfunctie voor Van Kinsbergen

De ondernemers refereren meerdere keren aan Café Emma op het Regentesseplein, een plek waar ze graag komen. Met of zonder hun jonge kinderen. “Wij willen zijn voor het Zeeheldenkwartier wat Emma is voor het Regentessekwartier,” zegt Van Aller. “Het is een plek waar je altijd even naartoe kan en het zorgt er tegelijkertijd voor dat je niet weg hoeft uit de wijk.”

Daarom manifesteert Van Kinsbergen zich nadrukkelijk als plek waar kinderen ook welkom zijn. “Dit is een wijk met een babyboom,” lachen ze. Er komen een kindermenu en leuke speelboeken en spelletjes voor op tafel. Maar een speelhoek in het restaurant? Nee, die komt er juist niet. “Bij Italianen gaat het hele gezin samen aan tafel, die sfeer willen we hier ook creëren.”

Een plek waar iedereen altijd terechtkan, vraagt tegelijkertijd om ruime openingstijden. “Elk dagdeel is er een specialist aanwezig,” zegt Van Aller. De taakverdeling is al rond: Bakker is van de koffie en de gastvrijheid overdag, Kokshoorn doet de keuken en Van Aller – met ervaring als operationeel manager in zaken in het centrum – gaat zich ontfermen over de drukkere avonden.

Dat wordt wel even pittig, beamen ze. Kokshoorn heeft twee jonge dochters en Van Aller en Bakker hebben samen twee kleine kinderen. Al zijn die ook niet anders gewend. “We werken altijd al in de horeca, ze weten wel hoe het is om ’s avonds niet altijd thuis te eten.”

Gastropub & Brouwerij Van Kinsbergen, open vanaf medio juli, Prins Hendrikplein 15. Meer informatie: www.gastropubvankinsbergen.nl

Standaardportret
Bekijk meer van