Haagse Wereld Hapjes: culinaire primeur aan het Voorhout

De zesde editie van het culinaire en gratis toegankelijk festival Haagse Wereld Hapjes heeft voor het eerst een uitgebreid muzikaal tintje.

Door

Zestien Haagse restaurants en sterrenchefs presenteren hun wereldse gerechten tijdens Haagse Wereld Hapjes dat tijdens het Pinksterweekend, van 27 tot en met 29 mei, plaatsvindt aan het Lange Voorhout. Nieuw dit jaar is een concert voorafgaand aan het culinaire festijn op 26 mei, met bekende artiesten.

“Haagse Wereld Hapjes in Concert is een blijvertje,” belooft organisator Lisette Ernens. Zij strikte drie grote namen voor deze eerste editie: Carolina Dijkhuizen die hits van Donna Summer ten gehore brengt, Martijn Fischer die het repertoire van André Hazes op zijn duimpje kent en de tribute band Queen Forever.

“Tussendoor kan er genoten worden van hapjes van Haagse restaurants,” verzekert de organisator. Daarnaast zijn er een wijnbar, een bar met zestien verschillende speciaalbieren en een cocktailbar op het festivalterrein. Ook aan de kinderen is gedacht. “Die kunnen zich laten schminken of een glittertattoo laten aanbrengen,” aldus Ernens. De muziekcaravan is inmiddels vaste prik: dj’s Hans en Linda draaien vinylplaten vanuit hun ‘sleurhut’. “Iedereen gaat altijd helemaal los bij de muziekcaravan.”

[Tekst gaat verder onder afbeelding.]

Een impressie van de editie van Haagse Wereld Hapjes van vorig jaar. (Door: Casper van Dort)

Ernerns organiseert het festival al voor de zesde keer. “Het is een enorme investering. Omdat ik het festival wel gratis toegankelijk wilde houden, kwam ik op het idee voor een betaald concert op de avond voordat Haagse Wereldhapjes begint.” Er is plek voor tweeduizend mensen op het festivalterrein. “Ik heb ook al twee grote artiesten geboekt voor de editie van volgend jaar,” verklapt ze.

Haagse Wereld Hapjes

“Het ontbrak de stad aan een goed culinair festival met een Haags tintje,” vertelt Ernens over het ontstaan van haar idee. “Natuurlijk heb je festivals als Rrrollend en TREK met foodtrucks uit het hele land, maar ik wilde juist Haagse restaurants op de kaart zetten. Op deze manier maken bezoekers op laagdrempelige wijze kennis met voor hen onbekende restaurants.” Dit jaar doen onder meer Pan y Vino (Portugees/Spaans), Burrata (Italiaans), Awash Valley (Ethiopisch), Garuda (Indonesisch) en het Indiaanse restaurant Krishna Vilas mee. “Alle deelnemende restaurants serveren kleine gerechtjes zodat bezoekers bij meerdere stands kunnen proeven.”

Op eerste en tweede pinksterdag kunnen bezoekers van Haagse Wereld Hapjes ook aanschuiven bij een sterrendiner in het speciale pop-uprestaurant. Ronald van Roon (Calla’s) kookt op zondag samen met collega-sterrenchef Erik Tas (’t Ganzenest, Rijswijk) een zesgangendiner inclusief drankjes voor 150 euro. Van Roon bundelt op maandag de culinaire krachten met Paul Kappé van het Tilburgse sterrenrestaurant Monarh voor een zesgangendiner. “Kunst op je bord op sterrenniveau,” vertelt Ernens. “Een unieke kans om voor een schappelijke prijs kennis te maken met deze topchefs.” De sterrendiners moeten vooraf gereserveerd worden.

Boekingsbureau

Ernens runde jarenlang een promotiebureau voor evenementen voordat zij in 2019 startte met een boekingsbureau voor sterrenchefs. “Door corona kwam dit op een laag pitje te staan,” zegt ze. De Haagse kwam toen op het idee om menu’s van sterrenchefs aan te bieden zodat Nederlanders in coronatijd thuis op sterrenniveau konden eten. Een ongekend succes. “Ik heb nog nooit zo hard gewerkt.”

Zelf heeft Ernens geen culinaire achtergrond. “Ik kan helemaal niet koken,” lacht ze. “Maar ik ben wel gek op uit eten gaan.” Om die reden stampte de Haagse dit jaar nóg een culinair evenement uit de grond: het Sterren Preuvenement in Slot Zeist, afgelopen maart. “Tien bekroonde Michelinchefs kookten een tiengangendiner tijdens een culinaire wandeling. Het was een groot succes.” Ook dit evenement is wat Ernens betreft een blijvertje.

Haagse Wereld Hapjes, zaterdag 27 tot en met maandag 29 mei vanaf 12.00 uur, Lange Voorhout (gratis). Haagse Wereld Hapjes in Concert, vrijdag 26 mei, 17.30 tot 23.30 uur (25 euro). Sterrendiners, zondag 28 en maandag 29 mei, diverse tijden (150 euro). Meer informatie: www.haagsewereldhapjes.nl

Onze redactie biedt dit verhaal uit de Den Haag Centraal (DHC) van donderdag 18 mei 2023 gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan de papieren editie van de krant Den Haag Centraal. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van