Extra Bib Gourmand in de stad, nieuwe Michelinster net erbuiten

Ook dit jaar zijn er geen nieuwe Haagse restaurants met een Michelinster. Triptyque uit Wateringen kreeg er wel een en Resumé by 6&24 heeft een Bib Gourmand bemachtigd.

Door

Het culinaire instituut Michelin reikte deze week de sterren uit in Maastricht. Calla’s behield zijn ster, maar verder bleef het stil voor Haagse restaurants. Vlak buiten de stadsgrenzen is wel een nieuwe ster vergeven, aan Triptyque in Wateringen. Dat restaurant droeg al sinds 2022 een groene ster (een onderscheiding voor gastronomie en duurzaamheid), daar komt nu een ‘gewone’ rode ster bij.

Triptyque kookt volgens de 80-20-filosofie (80 procent plantaardig, 20 procent dierlijk) en is zeer innovatief met groenten, met ‘signature dishes’ als snijboon carbonara en steak tartare van wortel. Eigenaren Niven en Virginie van Bronckhorst-Kunz zijn uiteraard ‘heel erg blij’ met de ster, vertellen ze. “We hebben er echt met z’n tweetjes en het team heel hard voor gewerkt,” zegt Niven. “Er zitten ook wel eens dingen tegen – een zaak die dichtgaat, corona – dus nu gaan we er lekker even van genieten dat het goed gaat,” zegt Virginie. Niven voegt toe: “We hebben onze rug gerecht, zijn altijd gewoon doorgegaan.” De ultieme beloning? “Absoluut.”

Mooie onderscheiding

Rik van de Laar, samen met Saskia de Kuijer eigenaar van Resumé by 6&24, ‘schoot in de lucht’ toen hij hoorde van de Bib Gourmand. Omdat het restaurant pas anderhalf jaar open is, lag een ‘Bib’ nog niet direct in de lijn der verwachting. “We hoopten er natuurlijk wel op. Zeker in deze tijden waarin alles duurder wordt en alles lastiger is, is het echt een heel mooie onderscheiding, een kroon op ons werk.”

 

Een 'Bib' laat zien dat je niet zomaar een restaurant bent
Rik van de Laar, Resumé by 6&24

 

Een Bib Gourmand is een onderscheiding voor de beste prijs-kwaliteitverhouding. In zaken met een ‘Bib’ ‘kunnen fijnproevers genieten van zeer lekker eten voor gematigde prijzen’, vermeldt de Michelingids. De andere Haagse restaurants die al een Bib Gourmand hadden – Basaal, De Basiliek, Tapisco, Publique en Restaurant ñ – behouden die.

Gratis reclameboekje

De Michelingids van de gelijknamige bandenfabrikant verscheen voor het eerst in 1900, toen nog als een gratis reclameboekje over hotels en restaurants voor automobilisten. Inmiddels wordt Michelin alom erkend als het belangrijkste culinaire keuringsinstituut. Restaurants kunnen een, twee of drie sterren krijgen, met als criteria ‘de kwaliteit van de producten, beheersing van kooktechnieken, harmonie van smaken, de persoonlijkheid van de keuken zoals die op het bord tot uiting komt en de consistentie van de service,’ aldus de Michelingids.

 

Mensen willen in Den Haag toch wat sneller en gezelliger eten
Maarten van der Jagt, culinair recensent

 

Vanaf deze week heeft Nederland 102 restaurants met een ster, 19 met twee sterren en eentje met drie. Het blijft opvallend dat Den Haag met Calla’s op de Laan van Roos en Doorn maar één sterrenzaak heeft. Vooruit, vier als we Central Park in Voorburg, ’t Ganzenest in Rijswijk en Triptyque in Wateringen meetellen. Ter vergelijking: Amsterdam heeft zeventien zaken met een ster en vijf met twee sterren, Rotterdam respectievelijk vijf en drie.

Ambtenarenstad

Het is gissen waarom Den Haag zo achterloopt, zegt Maarten van der Jagt, voormalig culinair recensent van het AD en momenteel schrijvend voor culinair platform De Buik. Het is een ambtenarenstad en mensen willen niet te veel uitgeven aan eten, dat zijn veelgehoorde argumenten. “Het aanbod van Michelin-waardige zaken is inderdaad beperkt. Mensen willen hier toch wat sneller en gezelliger eten. Het type zaken dat daarop inspeelt, draait in Den Haag altijd heel erg goed.”

Net als de restaurants met een Bib Gourmand, stuk voor stuk populaire en goedlopende zaken. Het team van Resumé by 6&24 vierde het nieuws al met een glaasje en gaat binnenkort nog eens met z’n allen uit eten. “En het is heel leuk dat we zo’n bordje (met de onderscheiding, red.) in ontvangst mogen nemen en tegen onze gevel mogen plakken,” zegt Van de Laar. “Dat laat toch zien dat je niet zomaar een restaurant bent.”

*Dit artikel is op 8-10-2024 aangevuld.

Standaardportret
Bekijk meer van