Dramtune: zomerfeesten op bijzondere locaties

Sandro Bruti verbindt mensen via muziek en lekker eten. Deze zomer organiseert hij met zijn stichting Dramtune drie feesten op speciale plekken.

Door

Sandro Bruti (1969) ontdekte de Keltische muziek voor het eerst in een pub in Ierland en was onmiddellijk verloren. “Muziek in een pub is iets heel bijzonders, iedereen kan wel iets, iedereen doet wat. Opeens stond ik daar óók Ierse liedjes te zingen.”

Bruti noemt zichzelf een Italiaanse Scheveninger. Elke dag heeft hij duizenden dingen te doen. In het dagelijkse leven werkt hij in de Papierwarenfabriek Jero in de Binckhorst, een bedrijf dat sinds 1949 van zijn familie is. De fabriek lijkt op de chocoladefabriek van Willy Wonka, maar dan met stapels papierrollen van een meter of tien hoog. Overal kraken en piepen de meest vreemdsoortige machines die uit een ander tijdperk lijken te komen. In deze sprookjesachtige omgeving zit hij fanatiek op een ouderwetse typemachine te tikken.

De echte passie van Bruti is zijn non-profitstichting Dramtune, waarmee hij traditionele muziek op de kaart wil zetten. Bruti organiseert muziekfeesten met en voor vrienden met lekker (Italiaans) eten en drinken. Meestal zijn er streekproducten uit Italië en Ierland te krijgen, zoals de pure en ongefilterde olijfolie, geperst van canino-olijven uit Bolsena (Italië), de streek waar zijn familie vandaan komt.

Bootjesfeest

“Dramtune bestaat nu zo’n twintig jaar. Ik organiseerde al eerder whiskyproeverijen in Nederland en in 2007 vierde ik mijn verjaardag in het inmiddels verdwenen Theater Toussaint aan de Toussaintkade. Ik had hiervoor Ierse muzikanten uitgenodigd en opeens zaten er op een winterse zondag in februari bijna vierhonderd man in dat kleine theater. Het jaar daarop was het feest nog groter. Ik merkte dat mensen blij werden van de combinatie van muziek, goede wijn en whisky en uiteraard ook de lekkere hapjes. Dramtune groeide uit tot een soort muzikale familie met verbindingen en vertakkingen naar landen als Italië, Ierland, Aruba en Duitsland.”

Voor deze zomermaanden staan er bijzondere evenementen op stapel. ‘Het Bootjesfeest’ bij theeschenkerij De Waterkant in het Westbroekpark is al twintig jaar een begrip. Zaterdag 22 juli zijn er van 16.00 uur tot 24.00 uur hapjes en drankjes te krijgen op het grasterras aan het water. Muziek wordt verzorgd door Tabass-co en Bruti kookt zijn beroemde tonijnpasta. “Die plek is magisch,” zegt Bruti. “Onze Dramtune-avonden zijn daar ooit begonnen. Het is een jaarlijks samenzijn met een gemoedelijke sfeer en fijne mensen. De pasta moet van tevoren via De Waterkant gereserveerd worden, verder is het gratis entree en vrijheid, blijheid.”

Opeens stond ik daar óók Ierse liedjes te zingen
Sandro Bruti

Carweide

Vlak bij de papierwarenfabriek in de Binckhorst ligt naast een parkeerterreintje een kleine verlaten oase met hoog wuivend gras en aangeplante boompjes: de Carweide. Buurtbewoners hebben er plantenbakken en zitplaatsen van oude pallets op gebouwd. Er is zelfs een bijenhotel. Hoelang het braakliggend stukje grond daar nog blijft bestaan, weet niemand, maar nu is het een ideale plek om te picknicken en dat vindt Sandro Bruti ook. Samen met Sabrina Lindemann van I’m Binck – een initiatief van ondernemers en bewoners van de Binckhorst – houdt Dramtune er op zondag 20 augustus de Binck’s Garden Sessions, met onder meer violist Noa Eyl. Tussen 15.00 en 19.00 uur kan iedereen zelf versnaperingen meenemen, kinderen kunnen ook mee. “De Binckhorst is heel lang een ondergeschoven kindje geweest, maar nu is het helemaal hip en happening,” zegt Bruti. “Er zit hier een concentratie van kunstenaars, er gebeurt van alles. Deze buurt wordt steeds leuker.” Op zaterdag 12 augustus is Bruti bij strandpaviljoen Zuid te vinden, ook weer met bijzondere livemuziek. Met Dramtune gaat het ongetwijfeld een zonnige zwoele zomer worden met heerlijke hapjes en mooie muziek.

Sandro Bruti, Stichting Dramtune, ‘Het Bootjesfeest’, zaterdag 22 juli, 16.00-24.00 uur, De Waterkant in het Westbroekpark. Binck’s Garden Sessions, zondag 20 augustus, 15.00-19.00 uur, Carweide (Binckhorst). Livemuziek, zaterdag 12 augustus, strandpaviljoen Zuid. Meer informatie: Facebook

Standaardportret
Bekijk meer van