Culinair kindercoach Jan Willem van der Ree in jury SBS6-kookprogramma (video)

Culinair kindercoach Jan Willem van der Ree is panellid in het nieuwe kookprogramma ‘Klinkt Smakelijk’ van SBS6. Sinds 1 juli gaan amateurkoks de strijd met elkaar aan.

Door

Jan Willem van der Ree is enorm verrast en vereerd dat hij gevraagd is als panellid van het nieuwe SBS6-televisieprogramma ‘Klinkt Smakelijk’ met presentatrice Nicolette van Dam en topchef Julius Jaspers. Met zijn bedrijf ‘Wat schort eran’ kookt hij de problemen van kinderen weg. “Iemand van de ‘Klinkt Smakelijk’-redactie had mijn artikel in deze krant gelezen en de rest is geschiedenis,” zegt Van der Ree. Sinds 1 juli is het programma dagelijks te zien.

 

 

“In ‘Klinkt Smakelijk’ gaan mensen die van koken houden maar geen professionele koks zijn, de strijd met elkaar aan,” legt Van der Ree uit. Niet alleen smaak staat centraal, maar ook hoe smakelijk het gerecht wordt omschreven en gepresenteerd. “Een aantal kandidaten pitcht hun gerechten aan de jury. Zonder te proeven valt op basis van die pitch al iemand af.”

En dat vond hij soms best lastig. “Voor mij maakt het minder uit hoe een gerecht eruitziet, als het maar lekker smaakt. Maar dat maakt dit kookprogramma tegelijkertijd ook uniek en bijzonder. Want presentatie beïnvloedt ook de smaak,” legt hij uit. “De opnames waren enorm indrukwekkend. Die waren in dezelfde studio waar ook ‘The Voice Kids’ wordt opgenomen.”

Dagwinnaars

Van maandag tot en met donderdag beoordelen Nicolette van Dam, Julius Jaspers en een Bekende Nederlander die affiniteit heeft met eten de gerechten. Onder meer Gordon en Heleen van Royen doen mee. Alle ‘dagwinnaars’ koken op vrijdag tegen elkaar en worden dan, naast de dagelijkse jury, beoordeeld door erotisch kookboekenschrijver Carlijne van Popering en Pien Hanou van cateringbedrijf Truffels & Zo.

 

 

In ‘Klinkt Smakelijk’ gaan mensen die van koken houden maar geen professionele koks zijn, de strijd met elkaar aan.
Jan Willem van der Ree

 

“Nicolette en Julius zijn heel hartelijk en erg professioneel. Zij realiseren zich heel goed dat de deelnemers het erg spannend vinden en stellen ze op hun gemak.” Zelf vond hij het ook bij tijden zenuwslopend. “Ik moest een videopitch insturen. Daarna ging het heel snel: je krijgt instructies en dan gaat de camera al aan. Denk bij instructies aan dingen als ‘voor je blijven kijken wanneer het juryoordeel wordt uitgesproken’. Dat vond ik heel gek, maar dat is belangrijk voor het maken van bepaalde shots.”

Al snel vond de Hagenaar zijn draai. “Natuurlijk was ik zenuwachtig en soms vond ik het ook zielig om iemand weg te sturen. Eén deelnemer kon heel goed koken, maar niet goed presenteren. En daarom viel hij af. Ik ben na afloop wel even naar die persoon toegegaan voor een peptalk.”

Eigen kookprogramma

Smaakt dit televisieavontuur naar meer? “Zeker! Ik vond het onwijs leuk om te doen,” zegt de culinaire kindercoach. “Maar ik zou het ook mooi vinden om meer aan coaching te doen. Als ik zie dat dingen misgaan, ben ik toch geneigd om te helpen. Een programma als ‘Taarten van Abel’ zou ik erg graag willen doen voor bijvoorbeeld Omroep West. Geef mij een krat met eten en een bakfiets en ik praat zo een programma aan elkaar,” besluit Van der Ree.

‘Klinkt Smakelijk’, elke werkdag, 18.00 uur, SBS6. Meer informatie: www.sbs6.nl

Dit artikel wordt u gratis aangeboden. Wilt u meer lezen? Neem dan een abonnement op DHC.

 

Standaardportret
Bekijk meer van