Boomhuttenclub: tweede thuis voor jonge gezinnen

‘Het wordt dé hotspot voor volwassenen met jonge kinderen. Een tweede thuis waar je zelf even tot rust kan komen,’ meldt De Boomhuttenclub zelf. De Boekhorststraat is er blij mee.

Door

Na een aanloop van jaren opent De Boomhuttenclub van Raban Josemans en Kim Slabbers deze week zijn deuren in de Boekhorststraat. “Zoiets als dit bestaat nog niet: dit is echt een unieke plek,” zegt Josemans over de club die goed eten en drinken combineert met een plaats voor kinderen om te spelen. Het begon allemaal met een oproep in een huis-aan-huisblad. “Hoe krijgen we meer loop in de straat en een ander publiek?”, blikt Josemans terug.

Katalysator achter deze oproep was Peter Duivesteijn, directeur van City Mondial. “Ik kreeg de opdracht om alle lege panden in de straat te bestickeren, maar ik stond voor dit pand en dacht: eigenlijk is het toch te gek voor woorden dat een prachtig pand als dit al zo lang leegstaat.”

Duivesteijn trok de stoute schoenen aan en riep Hagenaars op om met een goed idee te komen voor de voormalige Cinema Americain en Thalia-bioscoop. Eigenaar van het pand, woningcorporatie Staedion, was meteen enthousiast over het plan. Staedion-bestuursvoorzitter Willem Krzeszewski veegde om die reden zelfs het koopcontract met een projectontwikkelaar van tafel.

“Het was een totaal verpauperd pand, maar ik wilde er toch iets van proberen te maken”, legt Krzeszewski uit. “Ik ben voor het koesteren, behouden en opknappen van de stedelijke omgeving.” Naast De Boomhuttenclub heeft de corporatie, samen met de Wijkontwikkelingsmaatschappij (WOM) ook nog vijf sociale huurwoningen gerealiseerd.

Boomhuttenclub is geen speelparadijs 

Uit meer dan honderd ingezonden ideeën sprong het plan van Josemans en Slabbers eruit. Josemans: “De Boomhuttenclub is een plek voor mensen met en zonder jonge kinderen. Het is geen uitje en geen speelparadijs, maar een horecagelegenheid waar je als ouder rustig een kop koffie kan drinken en een gesprek kan voeren, terwijl je kind speelt in de boomhutten.”

Zelf zijn ze ook ouders van twee jonge kinderen en een leuke plek vinden waar je met de kinderen terechtkan, is niet makkelijk. “Kinderen worden vaak weggestopt in een hoekje. Dat wilden wij niet,” vertelt Slabbers. Met De Boomhuttenclub willen zij een tweede thuis creëren voor zowel ouders als kinderen. “We zijn heel blij met het eindresultaat.”

 

Het is geen uitje en geen speelparadijs, maar een horecagelegenheid.
Raban Josemans (Boomhuttenclub)

 

Via crowdfunding en het SVN-fonds leenden Josemans en Slabbers geld voor de inrichting van de zaak. “Alles is duurzaam en lokaal. De timmermannen van Woodchuck uit Monster hebben de boomhutten gebouwd,” zegt Josemans. Bij elke 25 euro die wordt besteed aan ontbijt, lunch en aperitief is de entree voor het speelgedeelte gratis. Duivesteijn kijkt trots rond.

“Ik vind dat we de Boekhorststraat hebben teruggegeven aan de stad. Ik hoop dat de gemeente meer gebruik gaat maken van de ideeën die vanuit Hagenaars zelf komen.” Daar sluit Krzeszewski zich bij aan. “Ook hoop ik dat dit een start is van een upgrading van de hele straat en buurt.” De bestuursvoorzitter van Staedion houdt zijn ogen open voor nieuwe kansen in het oude centrum.

Rotterdam

Er komen nu al verzoeken voor De Boomhuttenclub uit andere steden. “Waaronder Rotterdam. Maar eerst willen wij hier eens gaan draaien,” besluit Josemans met een lach. Hij neemt de dagelijkse leiding van De Boomhuttenclub op zich.

De Boomhuttenclub, vanaf vrijdag 7 september dagelijks open van 08.30 tot 17.30 uur, Boekhorststraat 47. Meer informatie:  www.deboomhuttenclub.nl

Standaardportret
Bekijk meer van