Segbroek College sluit mavo na corona-uitbraak
Het Segbroek College heeft zijn mavo-afdeling (Goudsbloemlaan) gesloten nadat meer dan twintig leerlingen besmet bleken met corona. DHC volgde eerder rector Hans Timmermans.
Het besluit viel zondag. “We zagen geen andere mogelijkheid,” zegt rector Hans Timmermans van het Segbroek College. “Vrijdag kwamen er plotseling nogal wat meldingen van besmettingen van leerlingen binnen; meer dan twintig. We hebben uit voorzorg besloten de vestiging aan de Goudsbloemlaan voor drie dagen te sluiten. We moeten even afwachten of er niet nog meer leerlingen besmet zijn. Er wordt nu digitaal les gegeven.”
Behalve op de horeca richt het coronadebat zich nu ook op het middelbaar onderwijs. Moet de kerstvakantie bijvoorbeeld een week langer duren? Timmermans: “Als het moet om het virus eronder te krijgen, moet het. Maar ik sta niet te juichen.” Hij staat wel elke ochtend bij de hoofdingang van het hoofdgebouw van de school aan de Klaverstraat. Om de leerlingen welkom te heten, maar meer nog om ze op de richtlijnen te wijzen: mondkapje op en afstand houden.
Leerlingen uit hele stad
Hans Timmermans (64) is de baas van een school voor mavo, havo, vwo en gymnasium die 250 personeelsleden telt en 2200 leerlingen. Hoewel de locaties van het Segbroek (Klaverstraat en Goudsbloemlaan) gesitueerd zijn op ‘het zand’, trekt de school leerlingen uit de hele stad, dus ook uit wijken op ‘het veen’ als Transvaal en de Schilderswijk. Op woensdag 25 november, de eerste keer dat we contact leggen met Timmermans in verband met de coronacrisis, was er op het Segbroek nog niet zoveel aan de hand.
“Op dit moment is één collega afwezig in verband met corona en één personeelslid wacht op de uitslag van een test. Eerder waren er 25 docenten niet aanwezig die ziek waren, op dat moment getest werden of in quarantaine zaten.” Eerder vorige week waren er vijftien leerlingen niet op school in verband met corona. Van deze vijftien mogen er binnenkort vier weer naar school. Vijftien klinkt misschien veel, maar op een leerlingenbestand van 2200 valt dat ook wel weer mee.”
Om het virus in de school eronder te houden, wordt alles uit de kast gehaald. Onderwijspersoneel is elke morgen bij de schoolingangen prominent aanwezig om te controleren of en hoe leerlingen een mondkapje dragen. Wie geen mondkapje bij zich heeft, kan dit direct aanschaffen. Ter plekke kan worden gepind, op rekening kan ook. “Het wordt wel steeds meer gewoonte om een mondkapje te dragen, handen te wassen en afstand te houden,” ziet Timmermans. “Maar het blijft een taai gevecht. We zijn voortdurend aan het corrigeren. Mondkapje niet op je kin! Mondkapje op als je de klas uit gaat!! Zo gaat het de hele dag door. Het is overigens zeker geen hufterigheid. Wat we nu vragen van middelbare scholieren kan eigenlijk helemaal niet. In deze leeftijdsgroep zijn ze natuurlijk met heel andere dingen bezig.”
Gevoel van onveiligheid
Dat er geen sprake van ‘alles onder controle’ is en ook niet kan zijn, blijkt een dag later. Timmermans kreeg de boodschap dat een leerling uit 5 havo positief is getest op Covid-19. Deze was in nauw contact geweest met acht klasgenoten. Gevolg: negen leerlingen tien dagen in quarantaine.
De rector van het Segbroek College: “Je ziet dan bij de docenten dat ze direct in hun hoofd nagaan of ze recent lesgaven aan die klas. Want als je dan langer dan vijftien minuten op minder dan anderhalve meter afstand van die leerlingen bent geweest, moet je ook in quarantaine. Dat was in dit geval niet zo, maar het vergroot wel het gevoel van onveiligheid. Een gevoel dat er in de school toch al is. Zeker bij de wat oudere docenten. Het is ook wel raar: er gelden overal regels met hoeveel mensen je in een ruimte mag zijn. Maar in scholen is dat moeilijk hanteerbaar, ondanks alle maatregelen als spatschermen en looprichtingen.”
Timmermans zou het wel begrijpen als de scholen met de kerstvakantie een week langer dicht moeten, waartoe mogelijk besloten wordt. “De volksgezondheid staat natuurlijk op één. Als een sluiting van een week langer daarbij helpt, dan is het niet anders. Maar ik sta vanuit onderwijsoogpunt niet te juichen, eerder het tegenovergestelde. We zien al leerachterstanden. Die worden alleen maar groter. Een tweede vervelende ontwikkeling is dat we door corona de kansenongelijkheid alleen maar zien toenemen. Grofweg gezegd: leerlingen uit de Vogelwijk en het Statenkwartier hebben het in deze periode makkelijker dan leerlingen uit de Schilderswijk of Transvaal. Een eigen kamer, een goede laptop, ouders die bij kunnen springen, misschien bijles kunnen betalen – die dingen maken echt het verschil. Altijd al, maar nu nog meer.”
Digitale hulpmiddelen op Segbroek College
Het Segbroek College is druk bezig alle docenten te voorzien van deugdelijke digitale hulpmiddelen om op afstand onderwijs te kunnen geven. De huidige regel is dat er fysiek les wordt gegeven, tenzij dat niet kan. Als een docent bijvoorbeeld in quarantaine zit maar niet ziek is, geeft deze vanuit huis digitaal onderwijs aan de leerlingen in de klas. “Niet ideaal, maar het is beter dan geen les,” zegt Timmermans. Volgende week krijgen alle docenten een ‘device’ waarmee ze op afstand les kunnen geven. Ook wordt er gewerkt aan een manier om vanuit de school lessen te kunnen streamen. Aan het plafond komt een camera te hangen waarmee lessen op het bord geprojecteerd worden. Maar leerlingen mogen niet in beeld komen.
Het Segbroek wil graag een volgende stap zetten door ook alle leerlingen te voorzien van een digitaal ‘device’. Het is een hele puzzel om dat financieel voor elkaar te krijgen, aldus Timmermans. “Voor het ene huishouden is 10 euro per maand geen probleem, een ander gezin heeft die 120 euro per jaar per leerling gewoon niet. Als er meer kinderen zijn, en dat is in de meeste gezinnen zo, dan lopen de kosten fors op. Ook daar zie je weer die ongelijkheid. Terwijl je in het onderwijs iedereen gelijke kansen wilt geven. Het vraagt om creativiteit om dit voor elkaar te krijgen.”
‘Je wilt fysiek lesgeven’
Overigens verwacht hij, als de scholen nú een week langer dicht blijven en er digitaal onderwijs moet worden gegeven, minder chaotische taferelen dan in de vorige lockdown. “Toen moesten we op stel en sprong improviseren. Nu hebben we een protocol en afspraken waar we op terug kunnen vallen. Die moeten een beetje worden afgestoft, maar het zal ongetwijfeld beter gaan dan toen. Maar het is second best: je wilt fysiek lesgeven.”
Maandag 30 november. Timmermans valt met de deur in huis. “Het blijkt maar weer dat het dagkoersen zijn. We hebben net een 2 havo-klas naar huis gestuurd. Twee leerlingen zijn besmet, zes hadden ziekteverschijnselen. Dan is het simpel: allemaal naar huis. Verder zijn er nu zes docenten afwezig, van wie er twee positief zijn getest. Die andere vier wachten op een uitslag.” En de rector heeft nóg een nieuwtje: een vrouwelijke docent blijkt voor de twééde keer besmet met het coronavirus. “Zo is het elke dag weer afwachten.”
[Een eerdere versie van dit artikel verscheen (gedrukt) in Den Haag Centraal van 3 december.]
Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan iedere donderdag de krant DHC. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.