Haagse Markt blijft open: ‘We zijn ons bewust van de risico’s’

Ondanks de coronacrisis blijft de Haagse Markt open, tot onbegrip van menigeen. ‘Mensen moeten hun noodzakelijke spullen kunnen blijven kopen.’

Door

“Aardbeien, lekker lekker!” Met de bekende kreten prijzen twee concurrerende fruithandelaars hun koopjes woensdagmorgen aan op de Haagse Markt. De meeste marktlui sparen echter hun stem. Er is toch weinig klandizie op de been. Bij de groente- en fruitafdeling komt nog wel wat volk, maar verder is het vrij rustig op de markt in de Schilderswijk.

“Er zijn duidelijk minder mensen,” constateert fourniturenverkoper Geoffrey Franse. “Minder? Veel minder!” valt een klant hem bij.

 

Mensen moeten hun noodzakelijke spullen kunnen blijven kopen
Geoffrey Franse, koopman

 

In tijden van zelfisolatie heerst onbegrip over het openblijven van de Haagse Markt. Rotterdam sloot vorige week vrijdag al alle buitenmarkten. Ook grote winkels als Ikea en de Bijenkorf blijven inmiddels dicht. De Partij van de Eenheid heeft het stadsbestuur opgeroepen de markten in Den Haag per direct te sluiten. Ook 50Plus heeft ‘grote twijfels’.

Geen besluit

“Misschien gaat de markt wel dicht,” verzucht een stoffenverkoper een paar kramen verderop tegen zijn clientèle. Vooralsnog niet. Het college van B en W vergaderde dinsdag onder meer over de markt, maar nam geen besluit.

“Mensen moeten hun noodzakelijke spullen kunnen blijven kopen,” zegt Franse, die ook bestuurslid is bij de Haagse afdeling van de Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel. “Wat ook meespeelt: als we uit onszelf sluiten, hebben we geen recht op compensatie.” Toch hebben een aantal ondernemers er wel voor gekozen. Hun rolluiken zijn naar beneden, maar de meeste kooplieden staan er vandaag gewoon.

 

Hier in de buitenlucht is meer dan bij de supermarkt
Geoffrey Franse, koopman

 

In een brief aan het college van B en W hebben ondernemers van de Haagse Markt dinsdag gevraagd om, mocht het stadhuis de markt toch sluiten, ‘in ieder geval de ambulante handel in voedsel doorgang te laten vinden’. Ook verzoeken de marktlieden om gedurende de coronacrisis huurschulden voor standplaatsen kwijt te schelden of te verlagen.

De marktlui zijn heus niet naïef, stelt Franse. “We zijn ons echt wel bewust van de risico’s.” Ze houden afstand en wassen hun handen. Franse toont een grijs bakje, waarmee koopman en klant geld en koopwaar uitwisselen. Zijn collega heeft hij gevraagd thuis te blijven; vandaag runt hij de kraam in zijn eentje. “Hier in de buitenlucht is voldoende ruimte. Meer dan bij de supermarkt.”

Supermarkt

In de Lidl om de hoek van de Haagse Markt is het inderdaad niet minder druk. Terwijl Belgische supermarkten nog maar één persoon per tien vierkante meter toelaten, staan hier klanten dicht op elkaar in de rij voor de kassa. De vuistregel van anderhalve meter afstand lijkt hier even niet op te gaan.

DHC-redacteur en columnist Casper Postmaa schrijft, zolang de corona-crisis duurt, een dagelijkse blog over het leven in Den Haag dat ook hier steeds meer in de ban raakt van de wereldwijde pandemie.

Standaardportret
Bekijk meer van