(Video) DHC temperatuurt: ‘Liever zie ik drie partijen: links, midden en rechts’

Peilingen zijn maar peilingen, dus trekt Den Haag Centraal de stad in. Leven de verkiezingen? Wat weegt er het zwaarst bij de keuze van de kiezer? Aflevering 2: op de Haagse Markt.

Door

De nieuwe gemeenteraad moet meer gaan pronken met de grootste markt van Europa. Daarover zijn de ondernemers op en rond de Haagse Markt het roerend eens. In 2015 onderging de Haagse Markt een complete metamorfose, toch valt er nog genoeg te wensen, bijvoorbeeld op het gebied van parkeerbeleid en (strenge) regelgeving. Ook moet het toerisme een ‘boost’ krijgen.

“De Haagse Markt is een parel die de gemeenteraad moet oppoetsen,” zegt Appie el Massaoudi van Ap’s Services. Met zijn bedrijf houdt hij de markt schoon en helpt hij (kansarme) jongeren aan een baan. “Waarom niet meer verkeersborden, met teksten als ‘nog 1 kilometer naar de Haagse Markt’? Die zijn er veel te weinig.” Daar sluit marktkoopman Pieter de Boer zich bij aan. “We worden in één adem genoemd met attracties als Madurodam. Dat mag je ook zien. De zichtbaarheid kan beter.

De markt in Beverwijk heeft een reclamespot op televisie. Dat moeten wij ook hebben. Er liggen alleen maar kansen om de Haagse Markt nog beter op de kaart te zetten.” Een overkapping op de markt is voor hem persoonlijk geen ‘must’. “Bullshit dat als de Haagse Markt overdekt is er meer klanten komen. Als het regent, gaan ze toch hun huis niet uit.” De meningen over een droogloop wisselen, meldt el Massaoudi. “Er zijn voor- en tegenstanders.”

Keuzes op de Haagse Markt

Er doen twintig partijen mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in Den Haag, in 2014 waren dat er negentien. Al die keuzes vindt el Massaoudi geen punt. “Uiteindelijk zit je straks in de gemeenteraad voor alle Hagenaren en niet alleen voor je achterban.” Wel vindt hij dat er een streep moet door ‘incidentenpolitiek’. “Partijen die meteen raadsvragen stellen na een incident. Ook zij moeten doen aan hoor en wederhoor. Als er bijvoorbeeld bomen gekapt worden, kan er ook een goede reden voor zijn: dat ze verrot zijn.” De Boer vindt splinterpartijen wel een probleem. “Iedereen kan maar een eigen partij beginnen. Liever zie ik drie partijen: links, midden en rechts.”

Immigratie en de wirwar aan regels op de Haagse Markt zijn ook onderwerpen waar de ondernemers een duidelijke mening over hebben. De marktkoopman ergert zich behoorlijk aan ‘al die pietluttige regeltjes’. “Als een zeiltje overhangt of een appel op de grond ligt, krijg je al een boete. Dat je ergens paal en perk aan wilt stellen, snap ik wel. Maar dit gaat te ver. Het gaat om de leefbaarheid.” Karim Zizaoui, die ondernemers van de Haagse Markt al zo’n vier jaar van koffie voorziet, ziet dat anders. “Regels moeten er zijn, anders heb je geen sociale markt.”

 

‘Ik zie het leven als het spel Mario: ieder level wordt het moeilijker en op een gegeven moment is het game-over’
El Massaoudi ('sociale stemmer')

 

Eind vorig jaar was de uitbreiding van het betaald parkeren in Transvaal een hot item en dat is het nog steeds. Massaal melden bewoners en ondernemers zich op het stadhuis om dit te voorkomen. Verantwoordelijk wethouder Tom de Bruijn (D66, verkeer) week echter niet af van de plannen. Geen goede berichtgeving, vindt el Massaoudi. “Rondom de Haagse Markt is er altijd al betaald parkeren geweest. Ik vind wel dat het eerste uur parkeren gratis mag worden.”

Mounir el Bouazzati van Karim’s Koffie vindt dat er een keuze moet worden gemaakt. “Betaald parkeren moet gelden voor de hele stad of het moet overal gratis zijn. Ook moet er gekeken worden naar de parkeerplekken voor de marktkoopmannen.”

Mislukt

Dan is er nog het immigratievraagstuk. “De immigratie in Nederland is mislukt,” zegt de eigenaar van Ap’s Services. “De eerste generatie gastarbeiders dacht ook echt terug te gaan naar het geboorteland. Dat is niet gebeurd en daardoor is een achterstand opgelopen. Je ziet op scholen veel ouderavonden zonder ouders, omdat ze de taal niet spreken. Ik vind dat alle nieuwkomers goed geschoold moeten worden en de eed bij de naturalisatieceremonie goed moeten afleggen. Maak met de statushouders niet dezelfde fout als met de gastarbeiders. Niet pamperen, maar erbovenop zitten en zorgen dat ze goed meekomen. Daar hoort ook bij dat ze weten waar Nederland voor staat.”

“De gemeenteraad moet meer oog hebben voor jongeren en ouderen,” vindt el Bouazzati. “Ouderen hebben de stad opgebouwd en de jeugd is de toekomst. Hoe er soms wordt omgegaan met ouderen vind ik schandalig. De zorg is slecht en zij krijgen te weinig aandacht.” Ook vindt hij dat de politie soms erg hard optreedt. Deze maand was er nog een demonstratie tegen politiegeweld op het Malieveld nadat de 39-jarige Haagse autohandelaar Paul Selier begin februari overleed na zijn aanhouding. “De wijkagent en de agenten van Bureau De Heemstraat zorgen wel voor een vergroting van het veiligheidsgevoel op de Haagse Markt. Waren alle agenten maar zo!”

Haagse Markt

DHC

Niet iedereen sprint op 21 maart naar de stembus. El Bouazzati is er totaal niet in geïnteresseerd, omdat hij weinig vertrouwen heeft in de politiek. “Ik ga niet stemmen.” Zizaoui wil zich eerst nog even in de programma’s verdiepen. “Maar als je niet stemt, kun je ook niet meepraten,” vindt hij. El Massaoudi stimuleert om diezelfde reden de jongens die bij hem werken om te gaan stemmen.

Mario

Pieter de Boer stemt rechts. “Niet extreemrechts, maar wel aan de rechterkant.” Volgens hem weten de lokale politici niet wat er echt speelt op de Haagse Markt. “Ze komen eigenlijk alleen op de markt om zieltjes te winnen. Ze zitten vooral op kantoor.” El Massaoudi is een sociale stemmer, ‘maar niet te sociaal’. “Je kunt iemand wel tien kansen geven, maar op een gegeven moment is het klaar. Ik zie het leven als het spel Mario. Ieder level wordt het moeilijker en op een gegeven moment is het ‘game-over’. In het leven krijg je niets cadeau en moet je keihard knokken.” Uiteindelijk willen de ondernemers vooral een goed bestuur. En een schoon en veilig Den Haag.

Allemaal zijn ze het erover eens dat een stemlokaal op de Haagse Markt zelf geweldig zou zijn. “Dan kun je tussen het boodschappen door even je stem uitbrengen,” besluit De Boer.

 

Standaardportret
Bekijk meer van