Zuid-Afrikaans lekkers op Noordeinde: biltong, wijn en boerewors
Op het Noordeinde is Simply South African geopend, een Zuid-Afrikaanse wijn- en delicatessenwinkel. “Een pot pindakaas of een stuk worst is een kleine herinnering aan thuis.”
Han Meerburg is een man van de oude stempel. Als vertegenwoordiger van het Zuid-Afrikaanse wijnhuis Piekenierskloof verhuisde hij een aantal jaren geleden vanuit Kaapstad naar Den Haag, zodat hij (potentiële) klanten kon bezoeken. “Je kunt tegenwoordig alles doen via internet, maar er gaat niets boven een persoonlijk gesprek, met een glaasje wijn erbij.”
Daarvoor had hij wel een proeftafel nodig. Daarom is een aantal weken geleden Simply South African geopend aan het Noordeinde. Met achterin een klein kantoortje en een proeftafel en voorin een winkel, gevuld met Zuid-Afrikaanse producten. Meerburg wijst op een pot pindakaas. “Nederlandse pindakaas is net zo goed, maar Zuid-Afrikanen stromen binnen om het te kopen. Je mist dit soort dingetjes natuurlijk altijd zodra je ze niet meer hebt. Het zijn herinneringen aan thuis.”
Braai
In andere stellingen liggen producten als specerijen, sappen en ingemaakte vruchten in glazen potten. En het nodige vlees voor op de braai, de Zuid-Afrikaanse barbecue. In een ‘dry age’-kast liggen stevige hompen vlees te rijpen, opgerolde boerewors ligt ernaast in de koeling. “Ken je dit?” Meerburg pakt een stuk biltong, gedroogd rundvlees. Een soort beef jerkey, toch? Meerburg lacht. “De Amerikanen hebben jerkey, dit smaakt tien keer beter. Ik zal straks een stukje voor je snijden.”
Biltong is het allerlekkerst met een ijskoud biertje erbij
Meerburg gaat voor naar het achterste gedeelte van de winkel, waar de wijnen staan uitgestald. De wijngaard van Piekenierskloof, ‘een redelijk groot familiebedrijf’, ligt iets ten noorden van Kaapstad en Stellenbosch, waar veel Zuid-Afrikaanse wijn vandaan komt. “We zitten boven op een berg, zo’n 800 meter boven de zeespiegel. We hebben een mediterraan klimaat, met een warme zomer waarin het ’s middags door een zeewindje heerlijk afkoelt.”
Oude wijn
De verschillende wijnen op de plank zijn gemaakt van druivenrassen als chenin blanc, chardonnay en shiraz. “We hebben een leuk, redelijk breed assortiment, voor iedereen is er wat,” denkt Meerburg. Hij reikt een paar flessen aan en voorziet ze van een korte toelichting. “Sauvignon blanc, een van de ‘entreewijnen’. En kijk, dit is iets heel speciaals, dat zie je niet veel in de wereld: old wine.” Dat is geen oude wijn, legt Meerburg uit, maar gaat om drank waarbij oude wijnstokken zijn gebruikt. “De onze zijn meer dan 30 jaar oud. Wat gebeurt er dan met zo’n stok? De druiven worden kleiner en kleiner. De opbrengst is dan lager, maar dat druifje is zo complex en geconcentreerd dat er een heel speciale wijn uit voortkomt.”
De wijnvertegenwoordiger geeft nog een paar folders mee en laat de zojuist binnengekomen medewerker een papieren zakje vullen met vers afgesneden schaafsels biltong. “Je kunt het zo eten, maar het is het allerlekkerst met een koud biertje erbij.” Hij glimlacht: “Dan zul je zien dat het veel lekkerder is dan Amerikaanse jerkey.”