Voormalige circusrivalen slaan handen ineen met Circus Chapito

In de herfstvakantie komt Circus Chapito naar het Zuiderpark. Robert Ronday en Alberto Althoff, oude rivalen, besloten hun krachten te bundelen en vonden het circus opnieuw uit.

Door

“Hooggeërd publiek, het circus is in de stad!” De krachtige stem van spreekstalmeester Robert Ronday galmt door de tent tijdens de repetities, terwijl een vrolijke melodie speelt. Alberto Althoff, circusdirecteur, is ondertussen druk met de opbouw. Dit najaar slaan Ronday en Althoff, twee voormalige circusrivalen, de handen ineen voor een gloednieuwe productie: Circus Chapito. De naam verwijst naar het Franse woord voor circustent: ‘chapiteau’.

Althoff is een grootmacht in de circuswereld en draagt een rijke familiegeschiedenis met zich mee. De ‘dynastie’ Althoff is een van de oudste in de circuswereld, met meer dan 70 gezelschappen. Zijn familie begon rond 1660 met voorstellingen op marktpleinen in Freialdenhoven, een klein dorp in het westen van Duitsland. Ook via zijn moeder, afkomstig uit de Boltini-familie, stroomt het circus door zijn bloed. Tot 1980 was Circus Boltini een van de grootste in Europa.

‘Ajax versus Feyenoord’

Maar vanaf het nieuwe decennium ging het in Nederland bergafwaarts met de circusindustrie. Veel grote namen, onder wie Althoff, moesten stoppen door financiële tegenslagen. Zijn vroegere concurrent Circus Renz, waarvan Ronday ooit directeur was, trof hetzelfde lot. Leendert Bedijn, compagnon van Althoff, herinnert zich de felle concurrentiestrijd tussen de twee gezelschappen: “Net als bij voetbalclubs heb je circusfans die voor het ene of het andere zijn.” Er wordt wel gesproken over ‘Ajax versus Feyenoord’ in de circuswereld. Althoff lacht om de beschrijving en vult aan: “Ik zat Circus Renz vaak dwars. Als zij met het circus in Amsterdam stonden, was ik er ook. En als ze kwamen kijken naar mijn circus, dan hadden ze commentaar op het programma.”

 

Het publiek verwacht spektakel, dus we hebben stuntacts toegevoegd
Leendert Bedijn, marketeer Circus Chapito

 

Wat begon als zakelijke rivaliteit, eindigt nu dus in een samenwerking. “Zakelijk waren we concurrenten, maar privé konden we altijd goed met elkaar opschieten. We komen allebei uit een circusfamilie en kennen elkaar van jongs af aan. Roberts ouders haalden vroeger kostuums bij mij op,” vertelt Althoff.

Stuntacts

Het verbod op wilde dieren in circussen, dat in 2015 in Nederland werd ingevoerd, dwong veel circussen tot verandering. Voor Althoff, een groot dierenliefhebber, was dit een zware klap. “Dieren stonden voor mij altijd op nummer één, daarna kwam pas het circus. Mijn leven draaide om dieren. Het was heel pijnlijk om ze weg te moeten doen,” vertelt hij geëmotioneerd. Zijn dierbare neushoorn, die nu op een park in Duitsland verblijft, is daar een voorbeeld van. “In mijn huis heb ik geen foto’s van vroeger hangen. Als ik mijn dieren zie, dan krijg ik slapeloze nachten.”

 

Nederlanders hebben tegenwoordig weinig tijd, maar tijdens vakanties zoeken ze vermaak
Circusdirecteur Alberto Althoff

 

Desondanks vond Althoff zijn weg terug naar het circus. Na samenwerkingen met onder meer de theatergroep Ashton Brothers en illusioniast Hans Klok, besloot hij met Leendert Bedijn een nieuw, modern circusconcept te ontwikkelen. Circus Chapito is een mix van traditionele circusacts en moderne stuntshows, zoals de BMX-stuntfietsers van Sokolovsky Troupe en de beroemde clown Davide Vassallo. “Het publiek verwacht spektakel, dus we hebben stuntacts toegevoegd. Er zijn zelfs motorcrossers bij,” vertelt Bedijn enthousiast. De ondernemer met jarenlange marketing ervaring is net zo gepassioneerd over het circusleven als Althoff. Via de drukkerijwereld, waarin hij programmaboekjes maakte voor circussen, leerde Bedijn die wereld beter kennen. “Mijn liefde voor het circus is altijd gebleven.”

Toegankelijk

Bedijn en Althoff zijn niet van plan om, zoals vroeger, van stad naar stad te trekken. “Nederlanders hebben tegenwoordig weinig tijd, maar tijdens vakanties zoeken ze vermaak,” legt Althoff uit. Om het publiek te trekken, willen Althoff en Bedijn een totale beleving bieden. “Van een mooie vloer en een warme aankleding tot kraampjes met pannenkoeken en popcorn.” Toegankelijkheid staat hoog op hun agenda. Dankzij de Ooievaarspas kunnen gezinnen met een lager inkomen voordelig naar het circus. Bedijn: “Voor vier euro kan een gezin met twee kinderen de show bezoeken.” Ook zijn er plaatsen vrijgemaakt voor mensen in een rolstoel. “Het circus is voor iedereen,” besluit Althoff.

Circus Chapito, vrijdag 25 oktober tot en met zondag 3 november, Zuiderpark. Meer informatie: www.circus-chapito.com

Standaardportret
Bekijk meer van