TechTics en Kwebbel strijden om titel Haagse Vernieuwer

Wie zijn de meest innovatieve ondernemers van deze stad? Tijdens het jaarlijkse event ImpactFest op dinsdag 7 november presenteren acht ‘Haagse Vernieuwers’ zich aan het publiek. Aan het eind van de dag wordt bekendgemaakt wie als winnaar 15.000 euro mee naar huis neemt. DHC polste alvast twee kanshebbers: TechTics en Kwebbel.

Door

TechTics

Edwin Bos (45), medeoprichter TechTics

Edwin Bos (45), medeoprichter TechTics

Wat is TechTics?

“TechTics is een start-up van Martijn Lukaart en mij. We onderzoeken hoe we nieuwe technologieën als robotica, augmented reality en artificial intelligence kunnen inzetten. Vooral duurzame vraagstukken hebben onze interesse.”

Kunt u een project toelichten?

“Drie jaar geleden hebben we de BeachBot bedacht, een robot die afval oppakt en opruimt zodra hij dat op het strand ziet liggen. BeachBot is niet alleen een fysieke robot, er zit ook een game aan vast die mensen de robot laat trainen om meer afval te herkennen.”

En hoeveel BeachBots heeft de gemeente Den Haag inmiddels van jullie afgenomen?

“BeachBot is verhuurd aan de gemeente om aandacht te vragen voor het Living Lab Scheveningen, een testlab voor innovaties. Daarnaast was BeachBot een publiekstrekker op World Cleanup Day in Den Haag en zijn we meerdere keren op Kijkduin aanwezig geweest tijdens de ‘cleanup tour’ van Stichting De Noordzee. Bovendien kreeg de ‘Haagse BeachBot’ al volop aandacht in talloze nationale en internationale media. Daar is het ons ook om te doen. Wij wakkeren discussies aan, zodat mensen zelf in actie komen voor een schoner milieu.

Wat is de volgende stap?

“Inmiddels is er een derde prototype in de maak, waarbij je met een VR-bril op de robot kunt besturen. Je ervaart zo hoe je een algoritme traint en de BeachBot leert wat rotzooi is en wat niet. Dit prototype is dus vooral geschikt voor bewustwordingscampagnes voor gemeenten, bedrijven en scholen.”

Jullie nieuwste project, de TinTrooper, lijkt een beetje op de BeachBot, toch?

“De TinTrooper is een Hollebolle Gijs, maar dan interactief. Hij heeft de grootte van een minikoelkast. Anders dan bij de BeachBot gaat deze niet op zoek naar afval, maar probeert hij de aandacht te trekken van mensen die met blikjes rondlopen. Die kunnen ze bij de robot inleveren. Het is een actueel thema. Want per jaar belanden er nog altijd 150 miljoen blikjes in de natuur.”

Vandaar dat er sinds 1 april van dit jaar statiegeld zit op blikjes en flesjes. En we hebben innamepunten.

“Op dit moment zijn er vijfduizend van die innamepunten, maar je hebt het dubbele nodig. De apparaten die in de supermarkt staan en per stuk dertigduizend euro kosten, lopen regelmatig vast door het plakkerige residu dat nog in veel blikjes zit. Ook staan er vaak lange rijen om in te kunnen leveren. En op straat kun je een blikje nergens kwijt als je statiegeld terug wilt.”

Maar gelukkig is daar de TinTrooper!

“Nou, kijk. De weg ernaartoe vinden we het leukst. Bijvoorbeeld het testen hoe mensen reageren op robots in de publieke ruimte. Maar we kunnen zeker iets concreets bijdragen aan een groot maatschappelijk probleem. Zowel bij het inzamelen van blikjes als aan het vergroten van bewustwording rond zwerfafval. Het eerste prototype van de TinTrooper dat we, net als andere projecten, samen met studenten van de TU Delft ontwikkelen, is in januari klaar. Hij neemt niet alleen blikjes in voor statiegeld, hij maakt de blikjes tevens compact en heeft een apart gedeelte om het residu op te vangen. Die versie zouden we graag testen op bijvoorbeeld Lowlands, een foodtruckevenement of volgend jaar tijdens de Royal Christmas Fair in Den Haag. Dit prototype heeft plek voor honderd blikjes, maar we willen naar een versie die er vijfhonderd aankan.”

De TinTrooper neemt niet alleen blikjes in voor statiegeld, hij maakt de blikjes tevens compact en heeft een apart gedeelte om het residu op te vangen. Beeld: TechTics.

De TinTrooper neemt niet alleen blikjes in voor statiegeld, hij maakt de blikjes tevens compact en heeft een apart gedeelte om het residu op te vangen. Beeld: TechTics.

En daarvoor is geld nodig.

“Zeker. We staan altijd open voor investeerders, want tot nu toe is het een eigen investering. Maar mochten we de winnaar worden van de Haagse Vernieuwers, dan kunnen we die vijftienduizend euro goed besteden aan het verbeteren van het prototype om snel de markt op te gaan.”

TechTics, Wilhelmina van Pruisenweg 35. Meer informatie: www.techtics.team

 

Kwebbel

Arianne van der Linden (30), algemeen directeur Kwebbel

Arianne van der Linden (30), algemeen directeur Kwebbel

Wat is Kwebbel?

“Kwebbel is een digitale oplossing voor ouderen die niet zo technisch onderlegd zijn. Tijdens de pandemie merkte medeoprichter Harry Roode dat veel mensen niet konden beeldbellen met oma of opa. Daar moest toch iets op te verzinnen zijn?! Harry, afgestudeerd als product- en industrieel designer, zocht contact met een developmentbedrijf dat de juiste software kon ontwikkelen. En zo ontstond Kwebbel, een tablet waarmee je op een laagdrempelige manier met elkaar kunt praten.”

Met Kwebbel kun je beeldbellen, berichten sturen en ontvangen en chatten in een groep. Er staan tevens een gedeeld fotoboek en luisterboeken

Met Kwebbel kun je beeldbellen, berichten sturen en ontvangen en chatten in een groep. Er staan tevens een gedeeld fotoboek en luisterboeken

Niet alleen praten, toch?

“Je kunt ook beeldbellen, berichten sturen en ontvangen en chatten in een groep. Er staan tevens een gedeeld fotoboek en luisterboeken op.”

Leuk! Dus ik kan ‘De goddelijke komedie’ van Dante voor mijn moeder klaarzetten?

“Nee. Althans, nu nog niet. We werken momenteel samen met de Koninklijke Bibliotheek die als pilot ons met een aantal titels bedient.”

Maar wacht even. Wie installeert dit allemaal?

“Het is meestal de zoon of dochter die de Kwebbel aanschaft en ook installeert. Na de bestelling wordt er een e-mail verzonden met instructies. Daarin staat stapsgewijs hoe je een profiel maakt en anderen uitnodigt. Updates doen we allemaal aan de achterkant. Daar merkt de gebruiker niets van. Daarnaast zijn er meerdere veiligheidssystemen ingebouwd, zodat je geen last hebt van vreemde bellers of phishingmails.”

Wat betaal je voor Kwebbel?

“Een tablet kost 299 euro inclusief familiepakket. Maar mocht je thuis nog een reservetablet hebben liggen, dan volstaat ook een los abonnement van 5,95 euro per maand.”

Zijn er ondertussen al wat Kwebbels verkocht?

“We hebben momenteel achthonderd gebruikers.”

U vertelde net dat de doelgroep bestaat uit 75-plussers. Binnenkort komt er een nieuwe generatie aan die technisch beter onderlegd is. Hoe toekomstbestendig is Kwebbel dan?

“Naast particulieren richten we onze pijlers op zorgprofessionals. We hebben berekend dat thuiszorgorganisaties zo’n dertig procent tijd kunnen uitsparen als ze op een eenvoudige manier kunnen beeldbellen met hun cliënten. Momenteel werken we aan een pilot met twintig ouderen die thuiszorg nodig hebben.”

Hoe bent u bij deze start-up betrokken geraakt?

“Ik was de fysiotherapeut van medeoprichter Michel Woudstra. Na de tweede behandeling vroeg hij me: ‘Wat zijn eigenlijk je ambities?’ Ik vertelde dat ik net mijn master healthcare management aan de Erasmus Universiteit had afgerond. Toen zei hij: ‘Misschien moet jij maar onze directeur worden’.” Lachend: “Dat leek mij wel een goed idee. Zeker nadat ik me in het product had verdiept.”

Kwebbel, Apollo 14, Saturnusstraat 14. Meer informatie: www.kwebbel.nl

Haagse Vernieuwers, ImpactFest, dinsdag 7 november, Fokker Terminal. Meer informatie: www.impactfest.nl

Bekijk meer van