Suppers peddelen in Haagse grachten voor schoner water
Al suppend houden Kiteboardschool.nl en de gemeente de Haagse grachten en sloten schoon. “Als surfers houden we het strand schoon, dus dat doen we ook bij de wateren.”
Michiel Voûte, twee van zijn vrienden, zijn dochters en zijn vrouw staan op het punt om bij De Voskade, nabij Madurodam, het water schoon te maken. Met knijpers halen ze straks afval uit het water en dat stoppen ze in een afvalbakje dat vastzit aan hun supboard.
De groep trekt graag de natuur in om aan de stadsdrukte te ontsnappen, vertelt vader Voûte. “Dit leek ons een goede manier om iets terug te geven. En het is ook nog eens heel leuk voor de kinderen.”
Als surfers houden we het strand schoon, dus dat doen we ook bij de wateren
De operatie is onderdeel van ‘Schoon doen we gewoon’, een actie die sinds drie jaar bestaat en die een samenwerking is tussen de gemeente Den Haag en de Kijkduinse Kiteboardschool.nl.
Het viel de gemeente op dat de surfers van de kiteschool de wateren schoonmaken tijdens het suppen. En wat zou het mooi zijn, dacht ze toen, als de kiteboardschool dit aan een grote groep zou kunnen leren voor een nog groter effect, vertelt Roel Oude Avenhuis, oprichter van Kiteboardschool.nl.
Gewoonte
Oude Avenhuis ontdekte het suppen tijdens een verblijf in Amerika. “Daar deden surfers het op windstille dagen om in beweging te blijven.” Samen met vrienden ging hij vervolgens ook door de Haagse grachten suppen. Daarbij kwamen ze veel troep tegen, die ze uit gewoonte meenamen. “Als surfers houden we het strand schoon, dus dat doen we ook bij de wateren.”
Voordat de deelnemers op het supboard stappen, legt surfinstructeur Julio de Rooy kort uit waar ze op moeten letten. “Doe je duimen omhoog, want dan heb je meer kracht. Peddel aan de zijkant van je board, niet aan voorkant, want dan ga je als een ‘turtle’ (rondjes draaien, red.). En wanneer je aan land komt, ga dan eerst even zitten. Je benen moeten er namelijk weer aan wennen.”
Als vrijetijdbesteding maken Judith Windhorst en haar puberdochters Lily en Floor regelmatig het strand schoon. Zij vinden het leuk dat ze op deze manier ook de grachten kunnen opruimen. “Je komt de raarste dingen tegen,” vertelt moeder Windhorst. “De vorige keer vond Lily een enorme paling.” Lily lacht en vult aan: “Eerst dacht ik dat het een stukje plastic was, maar ik kwam er snel achter dat het langer en glibberiger was dan dat.”
Steentje bijdragen
Oude Avenhuis vindt het ‘fantastisch’ om op deze manier iets terug te geven aan de natuur. De surfschooleigenaar groeide op in Aruba, waar hij ‘community based’ leerde denken. “We zijn een commercieel bedrijf, maar we willen ook ons steentje bijdragen.”
Zo geeft een van de nabestaanden van de vijf mannen die vier jaar geleden omkwamen bij het surfdrama op Scheveningen watermantrainingen bij hem. Die lessen worden gegeven vanuit Oude Avenhuis’ strandtent Boca Grandi. “Dat betekent ‘grote bek’ in het Arubaans, het is een knipoogje naar de Haagse cultuur,” legt hij uit.
We zijn een commercieel bedrijf, maar we willen ook ons steentje bijdragen
De surfschooleigenaar hoopt dat de cursisten over een paar jaar zelfstandig per sup de wateren blijven schoonmaken. “Als het aan mij ligt, duurt de samenwerking met de gemeente nog heel lang. Maar als die ooit stopt, wil ik dat mensen er iets aan overhouden.”
De familie Windhorst heeft in ieder geval haar ecologische voetafdruk weer een stukje kleiner gemaakt. Dochter Lily heeft het water ontdaan van een padelracket met riet erdoorheen, een wijnfles en een boodschappentas. En Floor wist een Bacardi-fles uit de sloot te vissen. “Die was al leeg toen ik hem vond. Dat zweer ik!”