‘Straatschoffies’ heropenen roemrucht restaurant Seinpost
Seinpost gaat weer open. Onder de naam Chefsbar Seinpost gaan de nieuwe eigenaren voor eten op hoog niveau, in een laagdrempelige sfeer.
Eigenlijk zochten Maurice Hagenaar en Raymond Slats, uitbaters van het restaurant Chefsbar Centre in Delft, naar een nieuw pand in diezelfde stad. Maar toen belde de makelaar. “Als je Seinpost kunt overnemen, is dat een ‘offer you can’t refuse’,” zegt Slats, terwijl we op dozen plaatsnemen in de nog lege eetzaal van hun nieuw te openen restaurant, Chefsbar Seinpost. “Daar kun je natuurlijk geen nee tegen zeggen.”
Weinig namen staan zo in het Haagse culinaire geheugen gegrift als Seinpost. Henk Savelberg kookte er in de jaren tachtig een Michelinster, net als zo’n twee decennia later chef-kok Gert-Jan Cieremans en uitbater Edwin van de Goor. Met de overstap naar een laagdrempeliger concept en het vertrek van Van de Goor raakte Seinpost zijn Michelinster in 2016 kwijt, om in 2018 de deuren te sluiten. De afgelopen jaren huisde er een Indisch restaurant.
We houden van grote smaken, een zuurtje, iets pittigs
Slats herinnert zich de periode onder Van de Goor nog goed: “De dag dat Seinpost weer een ster kreeg, was de dag dat ik er begon met werken.” Een grote kans voor een jonge kok, maar na een jaar hield Slats het voor gezien. “Ik viel natuurlijk met mijn neus in de boter, maar de lat lag heel erg hoog. Ik werkte van negen uur ’s ochtends tot één uur ’s nachts en kwam hier iedere dag met pijn in mijn buik naartoe. Dat willen wij niet meer, we willen lekker met plezier naar ons werk toe gaan.”
Felle smaken
In hun eigen Chefsbar Seinpost gaan Slats en Hagenaar het dan ook anders doen. Het concept dat ze in Delft hebben neergezet, verhuist mee, vertelt Hagenaar: “Finedining, hoewel ik het lastig vind om dat over ons eigen restaurant te zeggen. In ieder geval serveren we leuke, gedetailleerde gerechtjes die iets spannends hebben.” Slats: “We houden van felle smaken, een zuurtje, iets pittigs.”
Op het eerste menu (dat maandelijks verandert) staan gerechten als heilbot met topinamboer (aardpeer) en hollandaisesaus met vadouvan (een Indiaas kruidenmengsel), of lamsschenkel met onder meer yoghurt, hazelnoot, muntolie en jus van tandoorikruiden. “We willen niet alleen maar langoustine, tarbot en wittewijnsaus hebben,” vertelt Hagenaar. “Een beetje vernieuwend moet het zijn, zoals met onze chique uitvoering van babi pangang.”
Gasten mogen hier lekker met hun duim een restje saus van het bord likken
In de eetzaal, nu nog in renovatie, komen elf tafels te staan met ruimte voor zo’n 35 gasten. Daarnaast komt in de keuken op den duur nog een ‘chef’s table’ waaraan gasten kunnen dineren. “We staan met z’n tweetjes in de keuken en hebben drie man in de bediening,” zegt Hagenaar. “Zo kan iedereen genoeg persoonlijke aandacht krijgen. De sfeer die we daarbij willen neerzetten, is gezellig, intiem. Als jij even languit op je stoel wilt hangen, of een restje saus met je duim van het bord likt, is dat allemaal geen probleem. Voel je vooral lekker thuis bij ons.”
Beloning
Voordat de heren hun eigen restaurant runden in Delft, stonden ze jarenlang in de keuken van Sociëteit De Witte aan het Plein. “Negen jaar in die bunker daar,” lacht Slats. “We hebben ook wel bij andere leuke zaken gewerkt, maar we komen niet uit de gevestigde orde, hebben niet gekookt bij Jonnie Boer of Sergio Herman (vermaarde sterrenchefs, red.). Dat wij als twee straatschoffies nu in Seinpost staan, is een beloning voor ons harde werken, en heel erg mooi.”
De zaak gaat in juni open, de eerste reserveringen druppelen al binnen. Met daarbij vaak het verzoek om een tafel aan het raam, om te kunnen genieten van het uitzicht op zee. “Al onze tafels staan bij het raam,” zegt Slats met een glimlach. “Dus dat komt wel goed.”
Chefsbar Seinpost opent in juni voor diner van maandag tot en met zaterdag. Meer informatie: www.chefsbarseinpost.nl