Trouwe klanten helpen nieuwe eigenaar van F.G. van den Heuvel

Na 24 jaar trouwe dienst heeft medewerker Edwin Schimmer de herenmodewinkel F.G van den Heuvel overgenomen. “Ik vond altijd al dat er meer in zat.”

Door

De nieuwe eigenaar van herenmodezaak F.G. van den Heuvel – Late Vogels 1882, Edwin Schimmer, pakt een geruit jasje van het kledingrek. Een ‘echte’ Van den Heuvel volgens de voormalig medewerker. “Dat is te zien aan de strakke voering,” legt de 51-jarige kenner uit. “Maar het is ook te merken aan de hoge kwaliteit van de stof. Normaal is linnen heel zacht, waardoor het snel kreukt. Maar hier is die stevig en zwaar. Dan gaat het ook veel langer mee.”

Schimmers leven speelt zich sinds een halfjaar af op de top van de Olympus. Toen nam hij de 142 jaar oude winkel in de Hoge Nieuwstraat over van zijn voormalige baas. Nu voegt hij alles toe wat er tijdens zijn 24 jaar dienst ontbrak. “Onder mijn bazen was het vooral veel groen, bijna exclusief. Dat is mooi klassiek, maar ik vond altijd dat er meer in zat.”

Nu prijkt er een art-nouveaukunstwerk van Alfons Mucha aan de muur, ligt er een honkbalknuppel van sieradenmerk Tiffany & Co bij de entree en staat er bij de kassa een kolossale lamp in de vorm van een palmboom. Schimmer vindt ‘t het leukst dat de klanten de aanpassingen niet opmerken. “Dan weet ik dat het authentiek voelt. Of het er altijd al was.”

Assortiment

Het assortiment is ook niet onaangeraakt gebleven. Toen Schimmer er in 2000 kwam werken, hingen er veel gekleurde ruiten jasjes, strakke corduroy broeken, linnen jasjes en tweed blazers in de winkel.

Door de jaren heen verdwenen die, maar nu Schimmer aan het roer staat, brengt hij ze weer terug. In de opslagruimte toont hij zijn inboedel. “Let niet op de klerezooi,” waarschuwt de eigenaar, wijzend naar twee lege dozen in de hoek. Verder ligt er nergens troep.

 

Hier dwing ik je ertoe om stil te staan en te genieten van een mooie voering
Edwin Schimmer, eigenaar F.G. van den Heuvel

 

Naast de reguliere voorraad laat hij ook een leren motorjack zien. “Die zou ik van m’n moeder niet mogen dragen,” grapt de pakkenverkoper. Het jack komt uit de jaren 70, maar er is geen kleerscheur te bekennen. “Ik ben niet alleen bezig met traditie: als ik dit soort mooie items zie, koop ik dat ook. En deze heb ik uiteindelijk ook weten te verkopen. Ik werk hier al meer dan twee decennia: ik weet wat de klanten mooi vinden.”

Mooie spullen

De liefde voor ‘mooie dingen’ heeft Schimmer van zijn vader. Die leerde hem om schoonheid te waarderen. De nieuwe eigenaar ziet het als zijn taak om die kennis door te geven aan zijn klanten. “Iedereen is altijd super gehaast. En het leven wordt ook steeds gehaaster. Hier dwing ik je ertoe om stil te staan en te genieten van een mooie voering. Daarom komen mensen graag terug.”

Klanten zijn hem daar heel dankbaar voor, weet Schimmer. Die dankbaarheid vertaalt zich alleen al in de manier waarop hij de zaak wist te kopen. Het originele plan was om naar de bank te gaan voor een lening. Maar geen één bank durfde die investering aan, vertelt Schimmer. “Nadat ik door iedereen was afgewezen, besloot ik mijn trouwste klanten te bellen.” Hij vroeg aan hen of hij het geld kon lenen. Zij twijfelden geen seconde en gingen direct akkoord. “En ik weet zeker dat ik ook nog het drievoudige had kunnen krijgen.”

Door de investeringen leven de klanten door in hun winkel, stelt Schimmer. “De liefde die zij voor de zaak en voor mij hebben, zit er nu ook in. Dat vind ik zo ontzettend fantastisch.”

Standaardportret
Bekijk meer van