‘Hagenezen onder elkaar, dat heb je op andere campings toch niet?’
Zo’n honderd wijkbewoners sloegen in het Zuiderpark drie dagen hun tent op om samen te kamperen. “Ontmoeting werkt het beste tegen vooroordelen.”
“Goed geslapen vannacht?” Ja, zeggen de meeste kampeerders op Buurtcamping Zuiderpark te midden van een hele rits tentjes. Even wennen, dat wel, want het zijn wel andere geluiden dan thuis. En zo’n slaapmatje is wel een beetje hard, vindt een vrouw. Maar wie kan er nu zeggen dat ie in het Zuiderpark heeft gekampeerd, in de eigen achtertuin? “Normaal mag dat niet, hoor,” zegt Robert Henderson, die met andere buurtbewoners een kring heeft gevormd. Campingstoelen rondom, in het midden een tafel met restanten van de lunch en een blauwe koelbox. “We zijn hier een centraal clubje begonnen,” zegt Irina Simons. “Maar we kenden elkaar niet of nauwelijks.”
Zo’n honderd buurtbewoners sliepen dit weekend op de tijdelijke camping. Het concept – de afgelopen jaren al in andere steden gestart – vindt dit jaar voor het eerst plaats in Den Haag. Het idee? Je buren leren kennen op een laagdrempelige manier. Met een toiletrol onder de arm ziet iedereen er immers knullig uit, aldus de organisatie, stichting De Buurtcamping. Heel goed, vindt Esther Langen, die samen met haar kinderen kampeert. Op de picknicktafel knakworsten en ontbijt, en haar dochter likt tevreden aan een ijsje. “Ontmoeting werkt het beste tegen vooroordelen,” vindt ze. “Iedereen is hier heel vriendelijk tegen elkaar.”
Voetballen
Aanmelding mocht op basis van de postcode. Ongeveer een derde van de honderd kampeerders is vrijwilliger, een derde van de plekken is gereserveerd voor mensen met een laag inkomen en een Ooievaarspas, de laatste groep zijn betalende kampeerders (15 euro voor een plek, 10 euro per persoon), vertelt campingbeheerder Laura van Swigchum, in het dagelijks leven communicatieadviseur. “Er kampeert hier zelfs een zwerver die af en toe in het Zuiderpark slaapt. Dit weekend hebben we hem een leentent en een slaapmatje gegeven.” Onderling gaat het heel goed, vertelt ze. “Gisteravond werden er een stel voetbaldoeltjes neergezet, dan doet iedereen mee met het voetballen. ’s Avonds gaan de barbecues aan en iedereen komt daarheen met eigen vlees.”
Naast een campingwinkel, een massagesalon, een leenwinkel en een repairshop is er een heel activiteitenprogramma, allemaal gratis en vrij toegankelijk voor alle kampeerders. “Mama!”, roept een meisje, “jammer dat je niet mee was naar de speurtocht, we kregen op het einde pannenkoeken!” “Heel leuk,” knikt ook Jolanda Caffa. “Al die activiteiten die georganiseerd worden.” Lonneke Smiet, die zich ook bij de centrale groep heeft gevoegd, is te spreken over de sfeer. “Hagenezen onder elkaar. Je verstaat elkaar letterlijk. Dat heb je op andere campings toch niet?”
Thuis douchen
Een groot succes dus? Nog niet helemaal. Er staat een rij Dixie-toiletten maar voor een douchefaciliteit was een waterput nodig en dat kregen ze jammer genoeg niet geregeld, vertelt Van Swigchum. “Volgend jaar hopelijk beter. We moeten het toch een beetje hebben van mond-tot-mondreclame en bekendheid om dingen gedaan te krijgen.” Henderson vindt het niet erg en ziet het voordeel er wel van in. “Ik heb net even thuis gedoucht en meteen de katten eten gegeven.”
Over één ding is in ieder geval iedereen het eens na een weekend kamperen met mooi weer: zo’n buurtcamping is een heel goed begin van de zomervakantie en wie weet welke nieuwe contacten er nog uit voortkomen.
Door: Marloe van der Schrier
Foto: Robert van Stuijvenberg
Dit artikel wordt u gratis aangeboden. Wilt u een abonnement op DHC? Klik dan hier.