Haagse horeca merkt weinig van het eiergifschandaal: ‘Gast is er niet mee bezig’
De gebakken eitjes in het pannetje van strandpaviljoen Zuid doen het nog steeds onverminderd goed bij de gasten. Net als de blueberry banana pancakes. Het eiergifschandaal heeft vooralsnog weinig effect op het eetgedrag van de gemiddelde Hagenaar, bevestigt een belrondje langs diverse horecazaken.
Door Annerieke Simeone
“We hebben nog geen vraag gekregen over de eieren die we serveren. Ik denk dat ze ervan uitgaan dat wij zorgvuldig handelen,” vertelt Jense van Steijn, manager van de Grote Marktgroep, waar ook Zuid onder valt. Ook bij Walter Benedict merken ze er nog weinig van.
Mede-eigenaar Bas van der Elst: “Ik heb niet het idee dat onze gasten er enorm mee bezig zijn, of ze hebben gewoon genoeg vertrouwen in wat we serveren.” Maar de meeste koks nemen de waarschuwing van De Nederlands Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) wel serieus. Zowel bij Zuid als bij Walter Benedict lopen ze in de keukens de lijst af waar mogelijk een te hoge concentratie van het bestrijdingsmiddel fipronil in zit. Van der Elst: “De codes van onze eieren staan er niet tussen. Iedereen kan dus met een gerust hart Eggs Benedict bij ons blijven eten.”
‘Haagse Eitjes’, het kleinschalige bedrijf in Ypenburg en leverancier van Cottontree Mer, nam zelf contact op met chef-kok Gert Jan Cieremans: “De eigenaar kaartte de kwestie bij me aan. Hij vertelde dat de eieren zijn gecontroleerd en goed bevonden. Daar vertrouw ik dan op.”
Chocolate suicide
Voor de zekerheid, maar ook omdat de schappen in de groothandels en supermarkten dreigen leeg te raken, treffen sommige chefs andere maatregelen. Ze kopen gepasteuriseerd eigeel en eidooiers in, zoals bij restaurant Bite Me! Eigenaresse Priscilla Hazewinkel: “Die gebruiken we nu voor onze quiches en de chocolate suicide. Maar zodra de stress weer voorbij is, zal ik weer gewoon eitjes inslaan.”
Bij restaurant Weduwe van der Toorn gebruiken ze altijd gepasteuriseerde producten. En de keren dat er iemand toch een omeletje bestelt, zegt eigenaar Edwin van der Goor: “Wel op eigen risico hè.” Hij maakt zichzelf niet zoveel zorgen om de hele affaire. “Ik eet nog steeds een eitje hoor. Heerlijk.”
Chef-kok Bas Oonk van restaurant Basaal mijdt liever een ongezellig gesprek aan tafel. “Zodra er zoiets aan de hand is, haal ik het product van de kaart tot het weer is overgewaaid. Ik heb mijn ‘Roti kip speciaal’ waarvoor ik kippeneieren gebruik momenteel vervangen door kwarteleieren. Het is afwachten tot het schandaal weer voorbij is.”
Al lijkt de angst voor een vergiftigd ei op het bord niet groot bij de Hagenaar, Frank Deuning van restaurant Raffles verwacht dat op de lange termijn het effect zichtbaar zal zijn. “Nee, niemand zal rechtstreeks vragen of de eieren die je gebruikt wel in orde zijn, en toch zul je een terugloop zien in gerechten met ei.” Deuning bespeurde zelf een terugloop in bepaalde rundvleesgerechten toen de gekkekoeienziekte uitbrak. “Rendang was jaren ons meest gevraagde gerecht, maar toen de beesten werden besmet, moest het zijn positie afstaan. Het heeft jaren geduurd voordat rendang weer op nummer één stond bij onze gasten.” Overigens denkt hij alleen dat gerechten waarbij daadwerkelijk staat dat er ei in zit, minder hard zullen lopen. “Als bij de patat een potje mayo wordt neergezet, zal niemand vragen stellen. De meeste mensen weten namelijk niet eens dat er ei in mayonaise zit.”
‘Bij Walter Benedict kan iedereen met een gerust hart Eggs Benedict blijven eten’. | Foto: Walter Bendict
Abonnee worden van DHC? Klik hier.