Europese prijzen voor Haagse ontwerpbureaus

Drie Haagse ontwerpbureaus vielen tijdens de uitreiking van de Euopean Design Awards in Oslo in de prijzen. DHC maakt een rondje langs de winnaars.

Door

Ze noemen het zelf een van de meest prestigieuze prijzen in de designwereld. Winnen is ‘een enorme eer’, het is ‘waardering vanuit het vakgebied’, en ‘een bekroning van jaren werk’, aldus de Haagse winnaars van de European Design Awards die begin van de maand werden uitgereikt in Oslo.

De ontwerpers van digitaal bureau Vruchtvlees mochten zelfs drie awards mee naar huis nemen. Zij wonnen brons voor het logo dat ze ontwierpen voor Theater Rotterdam, zilver voor HvanA, de journalistieke website voor studenten van de Hogeschool van Amsterdam, en goud voor de totale identiteit die ze ontwikkelden voor Theater Rotterdam. “Het waren allemaal zware categorieën met veel deelnemers,” vertelt Rindor Golverdingen. Hij is creative director en een van de oprichters van Vruchtvlees, weer terug in Den Haag.

European Design Award voor Vruchtvlees

Vruchtvlees won desalniettemin de belangrijkste, overkoepelende prijs en mag zich Agency of the Year 2018 noemen. “De jury had ons nadrukkelijk gevraagd aanwezig te zijn in Oslo,” vervolgt Golverdingen. “We gingen er dus stiekem van uit dat we wel iets hadden gewonnen. Hoewel we de drie prijzen al fantastisch vonden, is het supertof als je dan aan het einde van de show hoort dat je Agency of the Year 2018 bent geworden. Met Vruchtvlees proberen wij al tien jaar een hoog niveau van design toe te passen op digitale producten. We zagen op de Haagse kunstacademie, waar we studeerden, dat Dutch Design heel belangrijk was, maar dat het niet werd toegepast op digitaal vlak.”

 

Het is niet zo dat we nu ineens allemaal nieuwe klanten krijgen, maar zo’n prijs is wel erkenning van vakgenoten.
Jasper Kaizer (internetbureau Q42)

 

De ondernemers zagen de wereld opkomen, richtten Vruchtvlees op en gingen aan de slag. “Met zo’n prijs wordt nu op een heel bijzondere manier erkend dat we dat toen goed hebben gezien. Dat je zelfs met digitaal design zo’n prijs kunt winnen, is nu bewezen,” aldus Golverdingen, die met Vruchtvlees recent ook de nieuwe website van het Fotomuseum in Den Haag lanceerde.

Website

Het Haagse internetbureau Q42 won een gouden award voor een digitaal product dat het samen ontwikkelde met het Amsterdamse bureau Fabrique. Ze maakten de app van het Rijksmuseum in Amsterdam. Via deze mobiele applicatie is de hele collectie (340.000 objecten) toegankelijk, bovendien is het mogelijk om met je mobiele telefoon een tour te lopen door het museum.

Projectleider Jasper Kaizer: “Het is de tweede keer dat we een prijs winnen met projecten voor het Rijksmuseum; vijf jaar geleden wonnen we een award voor de website die we ontwikkelden bij de heropening van het museum.”

Het team van Vruchtvlees bij de uitreiking van de European Design Awards. (PR)

“Het is niet zo dat we nu ineens allemaal nieuwe klanten krijgen, maar zo’n prijs is wel erkenning van vakgenoten,” vervolgt Kaizer. “We maken het project in principe voor de gebruikers – de bezoekers van het Rijksmuseum – zij krijgen zo een betere ervaring. Toch is het ook heel bijzonder dat de industrie óók zegt: wij vinden dit een goede app en een bijzonder project.”

Op dit moment is het bureau alweer bezig met de doorontwikkeling van het product, vertelt Kaizer. “We hebben gebruikersonderzoek laten doen naar de app en daar zijn nog verbeterpunten uit gekomen. Die fase gaan we nu in.”

Meest originele lettertype

De derde Haagse winnaar ontving een gouden award in de categorie ‘meest originele lettertype’. Het bureau Typotheque ontwikkelde het lettertype thesaurus dat is gebaseerd op de geschiedenis van het schrift in de stad Genève. Daarmee is het een brug tussen verleden en toekomst, aldus de organisatie van de European Design Awards.

Standaardportret
Bekijk meer van