Jong talent en oude rockers op het Zeeheldenfestival

Het Zeeheldenfestival bulkt van de activiteiten, maar de hoofdmoot is en blijft muziek. “Het is zeker niet alleen rock of pop dat de klok slaat.”

Door

De zeehelden van weleer mogen hun beste tijd hebben gehad, dat geldt niet voor het Zeeheldenfestival. Dat groeide in ruim veertig edities uit tot een van de grootste buurtfestivals van de stad. Coördinator van de programmacommissie Jan Essenberg loopt al 23 jaar mee. “Maar onze facilitair medewerker Peter van Loon, nu tachtig, doet vanaf het begin mee en loopt nog steeds rond met een gereedschapsgordel om,” zegt hij.

Essenberg (67) woonde vroeger een tijdlang zelf in het Zeeheldenkwartier, aan de Anna Paulownastraat. Hij kenschetst het Zeeheldenfestival als een uit de hand gelopen activiteit. “Ooit begonnen met alleen een optreden op een platte kar is het Zeeheldenfestival uitgegroeid tot een evenement van vier dagen met zo’n 250 vrijwilligers.” Hij merkt dat het festival niet alleen een ontmoetingsplaats is voor buurtbewoners, maar dat ook ex-bewoners graag hun gezicht laten zien. “Het heeft af en toe wel iets weg van een reünie.” De vrijwilligers van het Zeeheldenfestival wonen niet allemaal meer in de Zeeheldenbuurt, zegt hij, ‘maar hebben er wel allemaal een verbondenheid mee’.

 

We hebben dit jaar liefst twaalf Haagse bands op het ‘Zeehelden’
Jan Essenberg

 

Er zijn op het festival veel kinderactiviteiten: straattheater, poppenkast en er is onder meer een workshop percussie voor kinderen. “We werken daartoe samen met enkele scholen uit de buurt.” Op zaterdag bulkt het van activiteiten. “Je kunt je T-shirt, of zelfs je onderbroek, gratis laten bedrukken met een Zeeheldenfestivalontwerp, er is een ‘upcycle markt’, een gratis bezoek aan Panorama Mesdag, en een parcours met kinderactiviteiten.”

Haagse bands

Maar de hoofdmoot is en blijft muziek. “Het leuke is de verscheidenheid die we kunnen bieden; het is zeker niet alleen rock of pop dat de klok slaat,” zegt Essenberg, die vroeger graag op drums speelde en nog altijd manager is van de veertigjarige Haagse hardrockformatie Rosie. “We hebben dit jaar liefst twaalf Haagse bands op het ‘Zeehelden’. We werken samen met Ready2Play, waar kinderen en jongeren onder vakkundige leiding van coaches samen muziek maken en dan vaak een bandje vormen. Met Popschool Den Haag hebben we een soortgelijke samenwerking. We proberen in onze programmering sowieso artiesten uit de buurt op te trommelen.”

 

De vijfkoppige band van Makas is een ware revelatie
Jan Essenberg

 

Een van de hoogtepunten is het afsluitende optreden op zaterdag van de begin jaren tachtig rond Peter te Bos opgerichte garagepunkrockband Claw Boys Claw. “We hebben het jarenlang geprobeerd, maar er was altijd wel wat. Dit jaar zijn ze gezwicht, na zwaar onderhandelen weliswaar,” lacht Essenberg. Er is nóg een oude rot in het vak op het Zeeheldenfestival te aanschouwen: de Brit Mark Foggo, die op vrijdagavond met zijn begeleidingsband Skasters vrolijke ska laat horen. Op woensdagavond is er het programma ‘de Haagse schatkist’ met dit jaar de Speedgeezers. “Noem het funk-’n-roll, met invloeden van bands als King Gizzard & The Lizard Wizard en Red Hot Chili Peppers tot Radiohead. Bereid je alvast voor op een hele bak snelheid…” De festivalcoördinator tipt ook het optreden van Pineapple Kid met frontman Roy-Victor Seriese, voormalig gitarist van Piñata. “Hij vergast ons op catchy melodieën, melancholische gitaren en de nodige elektronica.”

Volksmuziek

Dat het niet alleen westerse muziek is die er op het Zeeheldenfestival klinkt, bewijst het optreden op woensdag van Makas. Essenberg: “Verwachtingen doorbreken, daar houden we van. Makas vermengt Turkse en Anatolische volksmuziek met een vernieuwende mix van progressieve en psychedelische rock. De vijfkoppige band is een ware revelatie.”

Ten slotte is Nico Dijkshoorn met The Hank Five te gast. “Dijkshoorn schrijft graag, maar nog veel liever speelt hij gitaar in zijn band.” Hij komt voor de tweede keer naar het Zeeheldenfestival. “Vorig jaar was dat met Rinus Gerritsen & Friends, nu sluiten Eric Lensink op bas en Herman Klaassen op drums bij hem aan,” legt Essenberg uit. “Geen eindeloos literair gelul en geen ingewikkelde verwijzingen naar schrijvers uit de negentiende eeuw, maar een set lang stevige rock met hier een daar een funky countrysnikje.”

Zeeheldenfestival, woensdag 3 juli tot en met zaterdag 6 juli. Meer informatie: www.zeeheldenfestival.nl

Standaardportret
Bekijk meer van