Haagse Vrouwendagen 2025: ‘Emancipatie is een werkwoord’
In aanloop naar de Internationale Vrouwendag op 8 maart organiseren Haagse instellingen activiteiten om vrouwen sterk te maken voor de wereld van morgen.
Gestage emancipatie van de vrouw, zoals die lang gaande was, is niet meer vanzelfsprekend. In sommige landen worden abortusrechten ingeperkt, seksisme in de media is hardnekkig aanwezig en seksueel en huiselijk geweld zijn nog altijd wijdverspreid, aldus wethouder Mariëlle Vavier (GroenLinks, inclusie) in haar speech bij de opening van de Haagse Vrouwendagen. De stemming in het Atrium is niettemin opgetogen – en ook Vaviers boodschap eindigt hoopvol. “Laten we ons laten inspireren, raken en samen bouwen aan een toekomst waar gendergelijkheid geen ideaal is, maar een werkelijkheid.”
Die inspiratie is er in overvloed. Fotograaf Laura Cnossen en journalist Marjolein Koster brachten twee exposities naar Den Haag over impactvolle vrouwen. De portrettenseries waren zaterdag voor het eerst in het stadhuis te zien en zijn onderdeel van het programma dat wordt georganiseerd in aanloop naar Internationale Vrouwendag op zaterdag 8 maart. “De bewustwording van de geschiedenis en het vieren van vrouwen die hebben gevochten voor onze rechten kan beter. “Deze expositie, ‘Herinner je de vrouwen’, is hiervan het resultaat,” vertelt Cnossen. In het Atrium staan blokken strak langs elkaar opgesteld. Aan weerszijden wordt je blik gevangen door de krachtige uitstraling van een vrouw en lees je hoe zij zich heeft ingezet voor gelijkheid, solidariteit of verbinding.
‘One of the guys’
Speciaal voor de stad heeft het duo een tweede expositie (‘Haagse Vrouwen’) gemaakt over vrouwen die zich vanuit Den Haag hebben ingezet voor emancipatie. Zoals Renate Stuger, schrijver van het eerste stripboek over de Surinaamse held Suriman, en jurist Corinne Dettmeijer, werkzaam in het Verenigde Naties-comité voor de Eliminatie van Discriminatie Tegen Vrouwen. Maar ook Majel Blonden, directeur van poppodium Paard en ooit de enige vrouwelijke programmeur in het wereldje. Vroeger wilde ze, als ‘one of the guys’, weinig aandacht besteden aan emancipatie, maar daar kwam ze later op terug. “Emancipatie is een werkwoord. Je moet bewust op zoek gaan naar diversiteit.”
We moeten nog meer herrie maken, en de mannen daarbij betrekken
Veel van de geportretteerden voelden zich ‘verrast’ of ‘overvallen’ toen ze werden benaderd voor het project, maar bij de opening is iedereen – ook familie en vrienden – trots. Annie Jahangir-Alibaks, voorzitter van de Vrouwenvereniging AASRA, zet zich al 40 jaar in voor vrouwen in Den Haag en leerde om minder bescheiden te zijn. “Ik wil graag een inspiratie zijn. We moeten nog meer herrie maken, en de mannen daarbij betrekken,” zegt ze lachend.
Blik vooruit
In Den Haag staat het thema ‘Vrouw van de Toekomst’ centraal, over de rol en de impact van de vrouw in de wereld van morgen. Bibliotheken, stichtingen, wijkcentra, theaters en kerken organiseren diverse activiteiten. Dat waren er nog nooit zoveel: het negendaagse programma telt 65 workshops, lezingen, wandelingen, muziekoptredens en meer.
De geschiedenis zit vol met vrouwen die de politiek hebben veranderd
Zo is er op vrijdag 7 maart de jaarlijkse Ria Sikkes-lezing, dit keer door Devika Partiman, oprichter van Stichting Stem op een vrouw en schrijver van het gelijknamige boek dat in oktober uitkam. “Veel mensen weten dat vrouwen minder representatie genieten in de politiek, maar snappen nog niet waarom dat een probleem is,” zegt ze. Partiman vertelt dat het vaak praktische, onzichtbare barrières zijn waar vrouwen tegenaan lopen. Op lokaal niveau is dat bijvoorbeeld de vergadertijd van de gemeenteraad. “Vanaf zeven uur ’s avonds vergaderen zonder eindtijd is geen doen voor jonge ouders of mensen met een zorgtaak, vaak vrouwen. De oplossing ligt voor het oprapen, maar het probleem wordt vaak niet gezien.”
Ze hoopt met haar lezing mensen bewust te maken van de ‘gekke regeltjes die niet aansluiten op het normale leven’ en vrouwen aan te zetten tot actie. Een Haagse inspiratiebron voor de activist is Agnes Samuel. De Surinaamse kwam als twintiger naar Nederland en trainde vanaf de jaren 1980 duizenden vrouwen van kleur om politiek actief te worden. “Zij is een mooi voorbeeld hoe je zonder eigenbelang impact kan maken. De geschiedenis zit vol met vrouwen die de politiek hebben veranderd. Niet alleen 100 jaar geleden. Ook de afgelopen 50 en zelfs 10 jaar.”
Religieuze tradities
Op Internationale Vrouwendag vinden de meeste activiteiten plaats. Zoals mindful boxing op het strand of de dansvoorstelling ‘Ballen Los’, over de paradoxale verwachtingen van vrouwen, in het Korzo Theater. Zelf dansen kan bij de feesten ‘Every Woman’ in het Paard of ‘Fantastic Femmes Fest’ van Podium Noord. In buurt- en kerkhuis Shalom vertellen drie vrouwen over de positie van vrouwen in de islamitische, christelijke en joodse traditie, gevolgd door een gezamenlijke iftar.
Haagse Vrouwendagen 2025, tot en met zaterdag 8 maart (Internationale Vrouwendag), diverse locaties. Meer informatie: www.haagsevrouwendagen.nl