Filmhuis moet plek zijn voor iedereen: ‘Je kunt zelf kijken wat je uit een film wilt halen’
Met Sophie Jansen heeft het Filmhuis een nieuwe hoofdprogrammeur. Ze blijft de traditionele bezoeker bedienen en zet tegelijk de deuren open voor een nieuw publiek. “Het is niet zo dat arthouse moeilijk is en Hollywood makkelijk.”
Cultuur elitair? Je reinste onzin, vindt Sophie Jansen. “Cultuur is voor iedereen, het is iets inherent menselijks.” Bezuinig je op cultuur of maak je het duurder (de voorgenomen btw-verhoging is officieel nog niet van tafel), dan ‘worden de drempels hoger’, vindt Jansen. “En dan maak je het juist elitair. Precies wat ik probeer hier niet te doen.” Jansen (34) is sinds januari de nieuwe hoofdprogrammeur van het Filmhuis. Samen met een collega bepaalt ze welke films er draaien, van de klassiekers tot de speciale programma’s. Ze heeft ‘de leukste baan van de wereld’, zegt ze bij een kop thee. “Bij het Filmhuis ben ik onder gelijkgestemden, het is een plek waar ik thuiskom.”
Pamela Anderson
Het is ook de plek waar ze sinds kort haar visie op film laat zien. Jansen wil proberen een publiek aan te spreken dat misschien minder gewend is naar het Filmhuis te gaan. “Als je een beginnend filmliefhebber bent, kom je hier niet binnen voor een waanzinnige zwart-witwestern. Daarom hebben we ook een iets toegankelijker aanbod om te laten zien hoe leuk het hier is.” Bijvoorbeeld met ‘The Last Showgirl’ (2024), waarin Pamela Anderson de hoofdrol speelt. “Dat is heel mooie arthouse, visueel en thematisch heel interessant,” zegt Jansen. “Maar er komen ook mensen naartoe omdat ze gewoon Pamela Anderson willen zien.” Ze wil er maar mee zeggen: arthouse is voor iedereen. Dat arthouse ‘moeilijk’ zou zijn en Hollywood ‘makkelijk’, wil er bij Jansen niet in. “Film is film. We kijken zelf wel wat we er vervolgens uithalen.”
We zijn nu echt al een tijd bezig met een jonger, experimenteler aanbod
Het valt de Amsterdamse Jansen sinds haar komst naar Den Haag op hoe internationaal de stad is. “Er zijn veel expats en internationale studenten, voor hen draaien we films met Engelse ondertiteling, zodat het Filmhuis een ‘home away from home’ is. En vanuit ambassades en gemeenschappen zelf worden we vaak benaderd met de vraag of we een bepaalde klassieker uit hun thuisland weer eens kunnen draaien. Dat is heel leuk.”
Experimenteel
Uit de stad klinken nog weleens geluiden – zeker uit de meer alternatieve en kunstzinnige hoek – dat het aanbod van het Filmhuis niet spannend genoeg is, te weinig experimenteel. Ooit klopte dat wel, vindt Jansen, maar nu niet meer. “Tot een paar jaar geleden bewandelde het Filmhuis inderdaad vooral de gebaande paden, hoewel er toen ook vette dingen gebeurden. Maar we zijn nu echt al een tijd bezig met een jonger, experimenteler aanbod.” Dat blijkt ook uit de bezoekerscijfers. Hoewel op deze maandagmiddag de gemiddelde leeftijd in het theater hoger dan 65 ligt, is dat niet representatief, stelt Jansen. “Het hangt heel erg van het tijdstip en de film af, maar het aandeel twintigers dat hier komt is gigantisch hoog, zeker ten opzichte van plekken waar ik hiervoor gewerkt heb.”
Nalatenschap
Sophie Jansen volgt Leendert de Jong op, die 37 jaar lang hoofdprogrammeur was en in januari de Jan Nijland Zilveren Roos kreeg uitgereikt, een onderscheiding voor iemand die van grote betekenis is voor de Nederlandse bioscoopwereld. Jansen is daar ‘best wel mee bezig’. “Leendert heeft hier iets waanzinnigs neergezet, een van de mooiste filmhuizen van Nederland. Het is mijn taak om die nalatenschap te bewaren en te vergulden, maar tegelijkertijd stappen vooruit te zetten. Een balanceeract en dat is best spannend, maar ook leuk.”
Het is mijn taak om die nalatenschap te bewaren en te vergulden, maar tegelijkertijd stappen vooruit te zetten
De Jong neemt volgende maand afscheid met een retrospectief van klassieke rampenfilms, maar er zit meer leuks aan te komen. Zo staan in de zomer de ‘Summer of Spielberg’ gepland en later een programma met films over het thema ‘high school’. Jansen wil bovendien nauwer samenwerken rond specials en met festivals, zoals recent Movies that Matter en Rewire. “En in de zomer gaan we natuurlijk weer naar buiten (de buitenbios, red.). Dat wordt nog groter en leuker dan eerst. Maar daarover later meer.”
De redactie biedt u dit verhaal gratis aan. Meer Haagse verhalen? Neem een (proef)abonnement op weekkrant Den Haag Centraal. Elke donderdag in de bus. De krant is ook verkrijgbaar bij onze verkooppunten.