Achter de schermen bij festival Movies that Matter: honderden films kijken

Het festival Movies that Matter gaat komende vrijdag weer van start in Den Haag. Om het programma samen te stellen, zag programmeur Maarten Stoltz honderden films.

Door

Als hoofdprogrammeur van een filmfestival is er natuurlijk één vraag die je altijd krijgt, zegt Maarten Stoltz lachend: welke films mogen we dit jaar echt niet missen? “Ik heb er meer dan tweehonderd gezien en de tachtig die op het programma staan, zijn allemaal goed. Maar er zitten natuurlijk wel een paar pareltjes tussen.”

Zoals ‘I Am the River, the River Is Me’. Daarin reist de filmmaker met Maori-leider Ned Tapa over de Whanganui-rivier, de eerste rivier met de status van rechtspersoon. Of ‘Photophobia’, de openingsfilm. “Over kinderen die al schuilend in de Oekraïense metro iets proberen te maken van het leven.”

 

 

We willen aankaarten wat er speelt en daar aan de hand van film over praten
Maarten Stoltz, hoofdprogrammeur Movies that Matter

 

Stoltz noemt ook het Nederlandse ‘Als ik mijn ogen sluit: leven met de Japanse kampen’, over de vrouwen die in Japanse kampen zaten. En ‘Soundtrack to a Coup d’Etat’. “Dat speelt in het Congo van de jaren zestig en combineert geopolitieke spanningen met jazz van de beste Amerikaanse muzikanten van die tijd. Een meesterlijke montage.”

1331 films

Stoltz en zijn collega’s zijn het hele jaar bezig om de films te selecteren die uiteindelijk draaien op het festival. Een intensief proces, zo blijkt. Ze gaan naar andere filmfestivals, overleggen met organisaties die filmrechten hebben, bezoeken (vooral Nederlandse) productiehuizen en spreken met filmmakers zelf.

Dit jaar leidde dat tot 1331 films, waarvan er uiteindelijk 80 zijn geselecteerd. Zodra een film binnenkomt, kijkt iemand van de twaalfkoppige ‘viewingscommisie’ ernaar. Is diegene positief, dan gaat de film door naar een tweede kijker. “Dan komt de film bij mij terecht, vervolgens nog bij de artistiek directeur, en zodra zij akkoord is, komt de film op het programma,” legt Stoltz uit.

Mensenrechten

Alle films op Movies that Matter gaan over maatschappelijke thema’s, met mensenrechten ‘in het hart’, aldus Stoltz. “We willen aankaarten wat er op dit moment speelt en daar, aan de hand van film, over praten. Mensenrechten zijn een van de belangrijkste thema’s, waar veel films direct of indirect over gaan. ‘I Am the River, the River Is Me’ gaat in de eerste plaats over de connectie van de Maori met de natuur. Maar ga je een laag dieper, dan gaat het over het recht te zijn wie je bent.”

 

We moeten ons vooral zorgen maken om plekken waar geen films meer vandaan komen
Maarten Stoltz, hoofdprogrammeur Movies that Matter

 

Naast de inhoudelijke is er de cinematografische component. “Over het belang daarvan kun je lang, en nog langer praten,” glimlacht Stoltz. “Beide zijn even belangrijk voor ons. Je kunt een film hebben over het urgentste onderwerp ter wereld, maar is hij matig gemaakt, dan kunnen wij hem niet draaien. We blijven een filmfestival.” Maar wel een met een serieus doel. Mensenrechten staan wereldwijd onder druk. Ook in Nederland, zegt Stoltz. “Het is belangrijk dat er een plek blijft om het daar – in ons geval via film – over te hebben. Een film op zichzelf verandert niks, maar mensen die betrokken zijn en het publiek kunnen wel verandering teweegbrengen.”

De aankomende editie van Movies that Matter is de dertiende waar Stoltz bij betrokken is. Het blijft leuk en belangrijk werk, hoewel het mentaal soms uitdagend is. “Het zijn vaak interessante, maar soms ook zware films. Maar ik houd me altijd vast aan de woorden van Taco Ruighaver, de artistiek directeur toen ik hier begon: het feit dat er films zijn over deze onderwerpen is positief. We moeten ons vooral zorgen maken om plekken waar geen films meer vandaan komen. Een film kan heftig zijn, maar dat ie bestaat, is op zichzelf al hoopvol.”

Movies that Matter, vrijdag 22 tot en met zaterdag 30 maart in verschillende bioscopen en theaters in de stad. Meer informatie: www.moviesthatmatter.nl

De redactie biedt u dit verhaal gratis aan. Meer Haagse verhalen? Neem een (proef)abonnement op weekkrant Den Haag Centraal. Elke donderdag in de bus. De krant is ook verkrijgbaar bij onze verkooppunten.

Standaardportret
Bekijk meer van