Rijk stopt ‘bed-bad-brood’, Den Haag begint er juist mee

Terwijl het kabinet van de bed-bad-brood-regeling voor vluchtelingen af wil, voert Den Haag die mogelijk juist in. Er komt een onderzoek.  

Door

De gemeenteraad nam donderdag een voorstel aan van ChristenUnie/SGP om te onderzoeken of  stad en regio deze sobere opvang aan uitgeprocedeerde asielzoekers kunnen bieden. Anders dan andere grote steden had Den Haag zo’n regeling nog niet. Een extra reden om er nu wel mee te komen, is dat Rotterdam er door het staken van de rijksfinanciering mee stopt.

,,De sluiting van de bed-bad-brood-voorziening is struisvogelpolitiek van het kabinet,” zei Judith Klokkenburg van ChristenUnie/SGP die met het voorstel kwam. “Als mensen onder de radar verdwijnen is het veel moeilijker om hen te helpen terug te keren naar het land van herkomst. Het wanbeleid van dit kabinet merken we straks in de stad als uitgeprocedeerde mensen op straat belanden.” Klokkenburg noemde het beleid van het kabinet ook ‘onbarmhartig’.

Wethouder Marielle Vavier (GroenLinks, inclusie en zorg) zei de motie ‘graag’ uit te voeren. Zij noemde het besluit van minister Marjolein Faber (PVV, asiel) om te stoppen met de financiering van de opvang ‘onwijs’.

Klokkenburgs motie werd aangenomen met 26 tegen 18 stemmen. VVD en Hart voor Den Haag (HvDH) stemden tegen. HvDH-woordvoerder Rachid Guernaoui zei een ‘aanzuigende werking’ te vrezen, nu Rotterdam stopt met de opvang. De PVV probeerde er nog een motie tegenin te brengen die elke hulp aan uitgeprocedeerde asielzoekers verbood, maar die werd met dezelfde stemverhouding maar dan omgekeerd verworpen. In Den Haag is noodopvang van vluchtelingen nu nog vooral een zaak van particuliere en kerkelijke initiatieven zoals het project Halte van STEK (Stad en Kerk).

‘Terugkeer, geen opvang’

Minister Faber wil de bekostiging van de regeling per 1 januari staken. Ze zet in ‘op terugkeer in plaats van op gesubsidieerde opvang’. ‘Deze mensen hebben geen verblijfsvergunning en hadden allang uit Nederland moeten vertrekken. Ze hoeven ook helemaal niet op straat te zwerven, want als ze meewerken aan een terugkeer naar hun land van herkomst, dan willen wij ze ook daar nog bij helpen,’ aldus de minister op X.

Faber wil af van alles wat asielzoekers zou kunnen aantrekken. Zo kwam zij recent ook met het idee om bij az’s borden te zetten met de tekst: ‘Wij werken aan uw terugkeer’. Een belangrijk deel van de Tweede Kamer is hierover niet enthousiast, inclusief de coalitiepartijen BBB en NSC. Faber meende dergelijke borden te hebben gezien in Denemarken, maar dat bleek achteraf een misverstand.

Utrecht, Amsterdam, Eindhoven. Groningen en Rotterdam vangen nu afgewezen asielzoekers op, maar ook illegale arbeidsmigranten van buiten Europa en zogeheten statenlozen. Zijn gaan daar mee door, met uitzondering van Rotterdam.

Overleg buurten

B en W en de raad kunnen voortaan geen opvanglocaties meer aanwijzen zonder overleg met de betrokken buurt. De raad nam daartoe een initiatiefvoorstel aan van VVD-fractievoorzitter Lotte van Basten Batenburg. Aanleiding is de commotie die eerder vorig jaar ontstond in Kijkduin over de noodopvang in het Atlantic Hotel en later in de Vogelwijk en omgeving over opvang in het oude Rode Kruisziekenhuis (Haga Sportlaan). Alleen DENK en de Haagse Stadspartij keerden zich tegen het VVD-voorstel omdat zij vrezen dat het besluitvorming over opvang te veel vertraagt.

Standaardportret
Bekijk meer van