Groeibriljanten schitteren tijdens Challenge Cup

Ver weg van de Winterspelen in Zuid-Korea strijden de kunstrijtoppers van de toekomst op De Uithof.

Door

Wat hebben voormalig Europees kampioene Carolina Kostner en Loena en Jorik Hendrickx gemeen? Ze zijn momenteel op de Olympische Winterspelen, maar waren in het verleden actief in de strijd om de Challenge Cup. De Belgische broer en zus Hendrickx wonnen het internationale toernooi op De Uithof vorig jaar zelfs.

Zij zijn er dus niet, maar van 22 tot en met 25 februari staat de volgende generatie topkunstrijders op het Haagse ijs. Met sterke deelnemers uit de Verenigde Staten en Japan. Vooral kunstschaatsers die zich net niet voor Pyeonchang hebben geplaatst. “Maar het toernooi op dit tijdstip houden blijft een ongelukkig moment,” zegt Joan Haanappel van de Stichting Kunstrijden Nederland (SKN), die de sport op een hoger niveau probeert te tillen. “Ik mis nu vier dagen van de Olympische Spelen om naar al de talenten van de SKN te gaan kijken. Een ander tijdstip zou meer voor de hand liggen.”

Haanappel, drie keer brons op een EK, vindt het jammer dat de Challenge Cup tegenwoordig wordt gecombineerd met de Nederlandse kampioenschappen. “Dat is sneu voor iemand die in zijn categorie vreselijk zijn best doet, in een internationaal deelnemersveld zevende wordt maar toch Nederlands kampioen is. Dat is soms moeilijk uit te leggen. Vroeger waren de NK’s en de Challenge Cup van elkaar gescheiden en gingen de beste drie van een NK naar dit internationale toernooi. Maar uit financiële overwegingen worden beide toernooien tegenwoordig gecombineerd.”

Spannend

Haanappel kijkt nu zeker uit naar de NK senioren. “Met Niki Wories en Kyarha van Tiel, die voor het eerst bij de senioren schaatst en nog naar het WK junioren gaat, zal het een spannende strijd bij de dames worden. Dat hebben we jaren niet gehad. Daarom wil ik iedereen oproepen om vooral de Nederlandse deelnemers te komen aanmoedigen. Dat vind ik het belangrijkste, omdat we het kunstrijden in Nederland weer op de kaart aan het zetten zijn.”

De sport die Nederland via Sjoukje Dijkstra (goud in 1964) en Dianne de Leeuw (zilver in 1976) twee olympische medailles opleverde, krabbelt langzaam maar zeker op. Onder de categorie van de senioren zit nog meer talent. “Zeker vijf meisjes die elkaar het leven op de schaats zuur maken en elkaar naar een hoger plan tillen. Je weet natuurlijk nooit wat die nu 13-jarige meisjes nog op hun weg tegenkomen, maar het kunstrijden in Nederland wordt gelukkig weer wat breder.”

Battles

De sport heeft in Joan Haanappel een waardige en onvermoeibare ambassadrice. Met lede ogen heeft ze altijd aangezien dat bij de schaatsbond (KNSB) alle aandacht en al het geld naar het langebaanschaatsen ging. “Dat is nu eenmaal zo in Nederland. Maar shorttrack laat zien dat het kan. Die sport heeft zich razendsnel opgewerkt. Wat je alleen dan wel moet hebben, is een wereldtopper zoals Sjinkie Knegt. Een kunstrijdster bij de eerste tien op een EK zou helpen. Dat is in de toekomst zeker een haalbare kaart.”

Naast de strijd om de Challenge Cup en de nationale titels kan het publiek op zondag ook rekenen op een gala. Dan worden zogenaamde battles gehouden. Twee kunstrijd(st)ers nemen het op muziek van een dj tegen elkaar op. Als de muziek stopt, kiest het publiek wie er naar de volgende ronde mag. Haanappel: “Die battles zijn een goede manier om publiek te trekken. Het publiek vindt het leuk en de deelnemers ook. Echt iets van deze tijd.”

Challenge Cup en Nederlandse kampioenschappen, donderdag 22 t/m zondag 25 februari, De Uithof. Meer informatie: www.schaatsen.nl

Wilt u meer lezen over sport in de Haagse regio? Neem dan een abonnement op DHC.

Standaardportret
Bekijk meer van