Het wordt steeds drukker in tram en bus

Vanaf het platform bij CS rijden in de spits veertig trams per uur naar de tramtunnel.

Door

Bij de HTM merken ze het iedere dag: het wordt steeds drukker in de stad, en dat vraagt om een antwoord. En het zal alleen maar nóg drukker worden, want de gemeente heeft bouwambities (50.000 huizen erbij). “Je hebt het dan over het aantal inwoners van een stad als  Zoetermeer,” zegt Peter Tros van deze vervoersmaatschappij. Samen met Hans Rodrigo kijkt Tros naar de toekomstige stedelijke ontwikkelingen en naar de antwoorden die de HTM daarop moet geven.

De huidige drukte in de trams en bussen van de HTM stelt tevreden. Want de tijd dat de HTM in het verdomhoekje zat (‘de auto was heilig’) is voorgoed voorbij. Het antwoord van de HTM op de groeistuipen van Den Haag is veelzijdig. De HTM kan niet meer volstaan met het simpelweg doortrekken van een bus- of tramlijn. Want het leven is niet meer zo overzichtelijk als vroeger. Neem de snelle opmars van de elektrische fiets. Die wordt steeds vaker gebruikt voor het woon-werkverkeer en dringt de auto terug. Hierover zegt Rodrigo: “De auto levert ruimte in ten gunste van de fiets, bijvoorbeeld in de Javastraat.”

De verdichting van de stad heeft onmiskenbaar gevolgen voor de vraag naar alle vormen van vervoer, dus ook de  tram en de bus. De HTM ziet de financiële grenzen naderen. Tros: “We kunnen niet zomaar even een tramlijntje erbij zetten. Dat vraagt enorme investeringen van onze opdrachtgever, de Metropoolregio Rotterdam Den Haag. Ik denk dat we daarom moeten beginnen met een creatievere aanpak van de huidige capaciteit, vooral in de spits.”

Hoe pakt dat in de praktijk uit? Rodrigo: “Zo’n lijn 3 naar Loosduinen bijvoorbeeld wordt na het De Savornin Lohmanplein leger. Daarom zetten we tijdens de spits tot aan dat plein een extra tram in. Zo kun je die vraag makkelijker en efficiënter opvangen.”  Het maatwerk heeft tot gevolg dat het klassieke en starre spoorboekje verdwijnt, zeker in de spits; trams en bussen rijden dan af en aan. “Vanaf het platform bij CS rijden in de spits veertig trams per uur naar de tramtunnel,” rekent Rodrigo voor.

Tafel

Voor de langere termijn zitten beide heren van de HTM geregeld aan tafel met onder meer de gemeente. Maar ook met Rover, die de belangen van de ov-reiziger behartigt. De vragen die dan gesteld worden, laten zich raden. Waar wordt gebouwd? Hoeveel huizen komen er? Voor wie? Daar moet een gezamenlijk antwoord op komen, benadrukken Tros en Rodrigo. De ontsluiting van de Binckhorst is hiervan een voorbeeld. Het idee is: eerst een vrije busbaan en later op die plaats een hoogwaardige lightrail.

Het proces verkeert nog in het denkstadium, omdat nog lang niet duidelijk is hoe de wijk eruit gaat zien. Peter Tros zegt hier over: “We denken, op de lange termijn, aan een vervoersas vanaf Scheveningen naar het CS en vervolgens via de Binckhorst naar Ypenburg en met eventueel een aftakking richting ADO, Bleizo of Rotterdam.”

De HTM denkt graag in grote verkeersstromen. Maar worden de rustige wijken niet uit het oog verloren? Rodrigo vindt van niet. “Gelukkig geldt voor bijna alle lijnen naar en door die wijken dat we boven de ondergrens zitten. Maar als je vooruitkijkt, zie je andere mogelijkheden opdoemen en daarbij willen we nadrukkelijk wijkbewoners en buurtorganisaties betrekken. Ze zien graag dat hun wijk groener wordt, met meer speelmogelijkheden voor kinderen.” In dat soort wijken zal de auto niet meer een vooraanstaande positie innemen. “De auto ergens anders parkeren, buiten de wijk, is dan een optie.”

De twee HTM’ers besluiten: “Intussen verandert het openbaar vervoer in zo’n wijk. Denk aan een app waarmee je vervoer op afroep kunt realiseren. Je krijgt dan maatwerk, van deelfiets tot deelauto of taxi.”

| Foto: HTM Beeldbank

Dit artikel bieden wij u gratis aan. Wilt u meer lezen? Neem dan een abonnement op DHC.

Standaardportret
Bekijk meer van